Foto: LETA
Orķestra arodbiedrība izplatījusi tendenciozu informāciju par Latvijas Nacionālās operas finanšu izlietojumu, kas skaidrojama ar nepietiekamo iedziļināšanos LR likomdošanas normās par publiskajiem iepirkumiem tā pēc 16. augustā publiskotās LNO darbinieku atklātās vēstules par nelietderīgiem LNO tēriņiem paudis direktors Andrejs Žagars.

"LNO Simfoniskā orķestra mākslinieku Neatkarīgās arodbiedrības vadītāja izplatītajā paziņojumā informācija tiek interpretēta tendenciozi un neatbilst faktam. Mēs sagaidām konstruktīvu sarunu par Operas darbībai svarīgajiem jautājumiem, bet diemžēl nākas secināt, ka minētā arodbiedrība nodarbojas ar tendenciozi traktētas informācijas izplatīšanu. Iespējams, orķestra arodbiedrība nav pietiekami iedziļinājusies komplicētajās LR likumdošanas normās par publiskajiem iepirkumiem," saka Žagars.

Publisko iepirkumu likums nosaka, ka par visām precēm, pakalpojumiem, tai skaitā arī autortiesību subjektu iepirkumiem, kuru iepirkuma vērtība gada laikā pārsniedz 2999 latus, ir jāveic viena no likumā noteiktajām iepirkuma procedūrām. Procedūras atšķiras līguma priekšmetā, tāpēc naglu iepirkuma procedūra ir atklāta, savukārt autortiesību iepirkuma gadījumā nenotiek publisks konkurss, bet tas nemaina apstākli, ka noslēgtais līgums tiek uzskatīts par publiskā iepirkuma līgumu un atbilstoši Publiskā iepirkuma likuma prasībām informācija par noslēgto līgumu ir jāpublicē iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā.

"Kā lasāms IUB mājaslapas publicētajā informācijā, minētā summa 19999 latu - ir maksimāli pieļaujamā līguma summa, nevis summa, par kuru konkrētais pakalpojums iegādāts. LNO tējas, kafijas, cukura un ūdens vajadzībām šogad ir iztērējusi 990 latus, auto ķīmijas (tehniskie šķīdumi, smērvielas, motoreļļas, kopšanas līdzekļi) iegādei 480 latus, savukārt skrūvju, naglu un smilšpapīra iegādei jauniestudējumu dekorāciju izveidei ir iztērēti 2400 lati," skaidro LNO direktors.

Visi iepirkumi, pretēji apgalvotajam, ir vērsti uz maksimālu līdzekļu un resursu ekonomiju. Konkrētās iepirkuma procedūras slieksnis ir no 2999 līdz 19999 latiem, kas ļauj procedūras ietvaros vienoties par zemāko cenu, un tad saņemt attiecīgo pakalpojumu 36 mēnešus vai līdz brīdim, kamēr ir iztērēti minētie 19999 lati. Tas ļauj nerīkot iepirkuma procedūru katru gadu un vienoties ilgtermiņā, tādējādi garantē zemāko cenu, ekonomē administratīvos resursus, kā arī pasargā LNO no inflācijas riska.

Tāpat Žagars uzsver, ka LNO darbiniekiem, tai skaitā administratīvajiem, atalgojums pēc 2009. un 2010.gada algas samazinājuma nav mainīts.

"LNO administācija vienmēr bijusi atvērta konstruktīvam un uz rezultātu vērstam dialogam ar visām LNO struktūrvienībām un māksliniecisko kolektīvu arodbiedrībām. Respektēju orķestra arodbiedrības mērķus un uzdevumus, bet metodes, ar kādām arodbiederība mēģina tos panākt, man ir nepieņemamas," akcentē Andrejs Žagars.

Jau ziņots, ka 16. augustā publiskajā telpā tika izplatīta LNO darbinieku arodbiedrību vēstule, kurā pausts viedoklis par nelietderīgu LNO piešķirtās valsts dotācijas izlietojumu.

"Piemēram, par tēriņiem 2011.gadā. Atbilstoši Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamai informācijai šogad Nacionālās operas vadība īstenojusi šādus iepirkumus – par 19,9 tūkstošiem latiem ir iepirkta tēja, kafija un cukurs (priekšstatam – par šādu summu ir iespējams iegādāties 2.5 tonnas kafijas) , par 19,9 tūkštošiem iegādātas skrūves, naglas un smilšpapīrs (priekšstatam – par šādu summu iespējams iegādāties 1.6 tonnas naglu), par 19,9 tūkstošiem latu iepirkta autokosmētika, kas, rēķinot uz vienu vienību, pietiks turpmākajiem 400 gadiem," teikts arodbiedrības paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!