Foto: F64
Lai pievērstu sabiedrības uzmanību un nepieļautu valdības iecerēto budžeta samazinājumu mākslas skolām un augstskolām, to pārstāvji pirmdien 9:30 dosies protesta gājienā gar Kultūras ministriju (KM) uz valdības ēku, portāls "Delfi" uzzināja piektdien Latvijas Mākslas augstskolu asociācija (LMAA) ārkārtas sapulcē. Protesta akcija norisināsies līdz 12.00.

Foto galerija

"Kultūras pastaiga numurs 2", kā to nodēvēja Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) rektors Aleksejs Naumovs, "būs mierīga, spilgta protesta akcija, bez mašīnu dedzināšanas".

Mākslas akcijas "Pastaiga - 2" maršruts: LMA (pulcēšanās LMA pagalmā) – KM – Esplanāde – Ministru Kabinets (MK).

Savukārt Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) rektors Jānis Siliņš valdības ieceres salīdzina ar laikiem, kad cilvēku dzīves bija bezvērtīgas. Siliņš norāda, ka akcija ir ne tikai pret budžeta samazinājumu mākslas augstskolām, bet gan visai izglītībai Latvijā.

"Šoreiz man nav plāna "B", un budžeta samazinājuma gadījumā nezinu, ko skolai darīt. Neredzu citu izeju kā vien to, ka man būs jāatkāpjas, jo nevarēšu tā skolu vadīt," norādīja Siliņš, kura vadītajai augstskolai no 2008. līdz 2010 gadam līdzekļi samazināti par 53 %.

"Valsts mūs grib piespiest pie zemes, bet mēs to neļausim," savu nostāju pauda Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors Artis Sīmanis.

"Rokas nost no mākslas augstskolām!" un "Mēs esam Latvijas nākotnes kultūras nesēji" – šādi studentu svaigi veidoti plakāti piektdien rotāja Latvijas Mākslas akadēmijas 2.stāva foajē, kur tikās vairāki desmiti studentu un augstskolu pārstāvji.

Jau vēstīts, ka Latvijas Mākslas augstskolu asociācija, kas apvieno Latvijas Mākslas akadēmiju, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju un Latvijas Kultūras akadēmiju, iebilst pret valdības otrdien pieņemto lēmumu par valsts apmaksāto studiju vietu skaita augstskolās samazināšanu. Valdības lēmums paredz uz tā rēķina Izglītības un zinātnes ministrijas budžetā ietaupīt 600 000 latu, bet Kultūras ministrijas budžetā - 400 000 latu.

Asociācija norāda, ka, salīdzinot IZM un KM pakļauto augstskolu skaitu, uzkrītoša ir ietaupāmās naudas disproporcija. Par 400 000 latiem samazinot valsts dotēto budžeta vietu skaitu KM pakļautajās augstskolās, principā tiktu sagrautas spēcīgākās humanitārās zinātnes un mākslas pārstāvošās augstskolas Latvijā, kuras jau tagad ir ne tikai starptautiski konkurētspējīgas izglītības kvalitātes garants minētajās jomās Latvijā, bet veido mūsu valsts kultūras identitātes kodolu, norāda LMAA.

Šāds samazinājums kultūras un mākslas augstākajā izglītībā faktiski nozīmē to, ka šogad studijas par budžeta līdzekļiem uzsāks par 60% vai par 149 studējošiem mazāk nekā iepriekšējos gados, norāda augstskolu pārstāvji.

"Tomēr visnekompetentākais bija šo samazinājumu pamatojums - "samazināt valsts apmaksāto studiju vietu skaitu augstskolās, kurās tiek realizētas dublējošas programmas", vienlaikus nespējot pamatot, kuras tieši studiju programmās šobrīd dublē Latvijas Mākslas akadēmija, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija un Latvijas Kultūras akadēmija, un kāpēc par šo dublēšanu, ja tādu veic citas augstskolas būtu jāsoda tieši tās augstskolas, kurām kultūras un mākslas augstākās izglītības programmas ir to pamatdarbības veids," teikts LMAA paziņojumā.

Jau ziņots, ka valdība otrdien vienojusies par šī gada budžeta papildu 50 miljonu latu konsolidācijas pasākumiem, par kuriem saņemtas "pozitīvas indikācijas" no starptautiskajiem aizdevējiem, un jau martā Latvijā varētu ierasties aizdevēju misija. Konsolidācija galvenokārt notiks uz nodokļu palielināšanas rēķina, tai skaitā atceļot samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi dabasgāzei mājsaimniecībām, bet valsts pārvaldes izdevumu "apcirpšana" arī šoreiz būs mazāka nekā sākotnēji plānots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!