Foto: Publicitātes foto
Rīgas Latviešu biedrībai (RLB) nebūtu iebildumu, ja "Māmuļas" ēkā notiktu ne vien klasiskās mūzikas koncerti, literāri sarīkojumi, izstādes un tamlīdzīgi pasākumi, bet arī, piemēram, rokkoncerti, taču producentus atbaidot RLB telpu īres maksa, atzina RLB valdes priekšsēdētājs Ingmārs Čaklais.

Viņš norādīja, ka par rokkoncertu rīkošanu ir domāts, taču RLB nedotē ne no valsts, ne pašvaldības līdzekļiem. "Tādēļ esam nekonkurētspējīgi ar savām zāles cenām pret jebkuru dotētu institūciju," sacīja Čaklais, paskaidrojot, kāpēc RLB nenotiek līdzīgi koncerti kā, piemēram, avangarda grupas "Laibach" uzstāšanās Latvijas Universitātes (LU) aulā, kas arī primāri netiek izmantota šādiem koncertiem.

Tā kā RLB nams jāuztur no pašu līdzekļiem, biedrība nevar piemērot arī tādas atlaides īres maksai, kādas vēlētos producenti, "lai gan mēs esam ļoti pielaidīgi", klāstīja Čaklais.

Runājot par pērn atdzimušo ideju "Māmuļā" rīkot vērienīgas balles, kas diemžēl tika nolikta malā jau pēc pirmās sarīkotās balles, Čaklais pastāstīja, ka atsaucība šai iniciatīvai nav bijusi tik liela, kā cerēts, un pasākums nesis zaudējumus. Viņš gan uzsvēra, ka balle bijusi sarīkota ļoti kvalitatīvi, iespējams, problēma meklējama mārketingā un cilvēku rocības trūkumā, jo biļetes uz šo pasākumu nebija lētas.

"Tas ir dārgs pasākums," teica RLB vadītājs. Cerība rīkot šādas balles nākotnē neesot atmesta, taču patlaban RLB nevar atļauties riskēt, ka nākamais pasākums atkal nesīs zaudējumus, jo "mēs joprojām nenopelnām tik daudz, cik iztērējam".

Taču Čaklais pauda pārliecību, ka RLB valdei nebūtu ideoloģisku iebildumu pret rokkoncertu rīkošanu "Māmuļā". "Esmu gandrīz simtprocentīgi par to pārliecināts," minēja RLB vadītājs.

Viņš arī uzsvēra, ka pēdējā gada laikā RLB biedru vidējais vecums samazinājies par 10 gadiem, turklāt šajā laikā RLB biedru skaitam piepulcējušies apmēram 200 jaunu cilvēku.

"Ilgus gadus bija tāds iekonservēšanās process," atzina Čaklais. "Kad mēs kā RLB biedri nolēmām, ka ir jāvelk iekšā jauni cilvēki, sastājās reāli tie, kas ir aktīvākie, un tie arī ir gados jaunāki cilvēki."

Biedrībā pašlaik esot apmēram 700 biedru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!