Scenogrāfa Reiņa Suhanova ideja pārcelt Valmieras teātra izrādes "Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās" scenogrāfiju interaktīvā instalācijā "Telpa telpā", kas tika izstādīta Prāgas Scenogrāfijas kvadriennālē, guva ievērību un saņēma augstu profesionāļu un skatītāju vērtējumu.


Šogad 12. Prāgas kvadriennāle notika no 16. līdz 26. jūnijam un Latvija tajā tika pārstāvēta ar sešiem projektiem, kuru autori bija scenogrāfi Reinis Suhanovs, Monika Pormale, Dace Džeriņa, modes dizaineri mareunrol's un LMA Scenogrāfijas nodaļas studenti. Latvijas mākslinieku dalību Prāgā organizēja un projektus producēja Latvijas Jaunā teātra institūts.

Iepriekšējā Kvadriennālē, kas notika 2007. gadā, Reinis Suhanovs saņēma balvu kā daudzsološākais jaunais scenogrāfs pasaulē, bet šogad kopā ar komponistu Jēkabu Nīmani, gaismu mākslinieku Krišjāni Strazdīti, tehnisko risinājumu autoru Oskaru Plataiskalnu un viņa tehnisko komandu, kā arī kuratori Gundegu Laiviņu veidoja Latvijas nacionālo ekspozīciju, pamatā liekot "Straumēnu" scenogrāfiju, gaismas un muzikālo partitūru. Kā pastāstīja mākslas zinātniece, Latvijas Mākslas akadēmijas doktorante Anita Vanaga, Latvijas ekspozīcija "Telpa telpā" ("Space Inside Space") bija veidota kā sudrabains nams, kurā ieejot, atklājās pilnīgi izdegusi, bojā gājusi mājvieta. Taču par saglabātajām atmiņām liecināja skaņas, kas apņēma skatītāju, ieejot latviešu radītajā stendā. Starp apdegušajām koka sienām novietotais "Straumēnu" muzikālais galds, kokle un citi Valmieras teātra izrādē izmantotie instrumenti, ko darbina īpaši konstruēti mehānismi, iedzīvināja Jēkaba Nīmaņa skaņu partitūru. "Ļoti īsā laika posmā, desmit minūtēs, mainoties gaismai un skaņām, skatītāji saņēma spilgtus iespaidus ne tikai par izrādi, bet par latviešu mentalitāti," apgalvoja Vanaga. "To nebija iespējams nofotografēt vai kā citādi fiksēt, jo tā bija iegremdēšanās laikā, telpā, smaržā, gaismā - pavisam īpašā un neatkārtojamā atmosfērā."

Starp daudzajiem spilgtajiem Kvadriennāles uzstādījumiem Latvijas ekspozīcija tika augsti vērtēta gan profesionāļu, gan skatītāju vidū, līdz ar to pasaulē izskanēja arī Valmieras teātra vārds, vēstot par režisora Viestura Meikšāna izrādes noskaņām. Skārda nama priekštelpā apmeklētājiem tika piedāvāts aplūkot maketus no VDT izrādēm "Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās", "Marionetes" un "Zelta zirgs", kā arī Nacionālā teātra izrādes "Septiņi Fausti" (režisors Viesturs Meikšāns, scenogrāfs Reinis Suhanovs).

"Ekspozīcijas uzcelšana un izveidošana bija mežonīgs tehniskais darbs piecu dienu garumā. Paldies visai tehniskajai komandai, īpaši projekta tehniskajam vadītājam Oskaram Plataiskalnam, kurš izdomāja un atrisināja tehniskās iespējas, motorus, elektroniku, kas aktieru vietā "spēlēja" instrumentus. Par šo ideju un māju esmu saņēmis daudz labu vārdu, kolēģi mākslinieki novērtēja to ļoti augstu. Attieksme pret manu darbu, radīšanas process bija ļoti cilvēcisks, iecietīgs un radoši interesants. Tāpēc aizbraucu no Prāgas uz tik augsta emocionāla viļņa, ka grūti atrast vārdus," par piedzīvoto pastāstīja Reinis Suhanovs.

Reiņa Suhanova Prāgas darbu varēs apskatīt arī mūsu skatītāji, jo no 3.-9.septembrim tas būs izstādīts Rīgā Starptautiskajā Jaunā teātra festivālā "Homo Novus".

Šogad Zelta medaļa par labāko ekspozīciju studentu kategorijā tika piešķirta Latvijas Mākslas akadēmijas scenogrāfu komandai, kas veidoja darbu "Šekspīrs + Čehovs + Bekets + Blaumanis" scenogrāfijas katedras docenta, režisora Viktora Jansona un ekspozīcijas arhitekta - scenogrāfa, katedras vadītāja Andra Freiberga vadībā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!