Foto: F64
Uz Gaismas pils jumta paredzēts uzstādīt saules bateriju paneļus un ražot elektroenerģiju, portālam "Delfi" pavēstija Kultūras ministrijas (KM) pārstāve Dace Vizule. Tādējādi Latvijas Nacionālās bibliotēka (LNB) varēs izmantot pašu saražoto elektroenerģiju.

LNB projekta īstenošanas uzraudzības padomes sēdē trešdien tika atbalstīts KM priekšlikums iekļaut LNB projektā saules bateriju elektroenerģijas ražotnes izveidošanu uz LNB jaunās ēkas jumta.

Saules bateriju paneļus jumta kopējā sistēmā paredzēts uzstādīt LNB ēkas būvdarbiem plānoto finanšu līdzekļu ietvaros, piesaistot līdzfinansējumu no budžeta programmas "Klimata pārmaiņu finanšu instruments", norādīja KM pārstāve.

KM uzskata, ka tas samazinās patērējamo elektrotīkla enerģijas daudzumu un līdz ar to arī maksājumus par elektroenerģiju. Šāds elektroenerģijas avots arī samazinās gaisa piesārņojumu un siltumnīcefektu izraisošo gāzu emisiju, kā arī izglītos sabiedrību par atjaunojamo resursu enerģijas iespēju izmantošanu.

Līdz pērnā gada beigās LNB jeb Gaismas pilij tika izbūvētas karkasa nesošās kolonnas, sienas, pārsegumi un jumta slīpo siju konstrukcijas. Marta beigās tika sākta ēkas fasādes nesošo konstrukciju montāža, augusta sākumā iesākta fasāžu stikla paneļu uzstādīšana, un līdz gada beigām fasāžu darbi izpildīti 36% apmērā. Sākta arī starpsienu izbūve, iekšējie apmetuma darbi, grīdu pamatņu izbūve, kā arī inženiertehniskie darbi – iekšējo ūdensapgādes, siltuma un kanalizācijas maģistrālo vadu, kabeļu un ventilācijas kanālu montāža.

Kopumā līdz 2010.gada beigām ir izpildīti būvdarbi 35% apmērā no LNB ēkas tāmes vērtības, informēja KM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!