Foto: F64
Siguldas novada pašvaldība aicina iesaistīties Vasaras saulgriežu aktivitātēs novadā, mācoties dažādas svētku tradīcijas, amatus, tirgojoties, dziedot, dancjot un baudot gada īsāko nakti.

Piektdien, 17.jūnijā plkst. 19.00 Allažu pagasta Ābelītes kalnā notiks Jāņu ielīgošana kopā ar Andu Ābeli un folkloras kopu "Laiva". Pasākuma ietvaros notiks sadziedāšanās, sadejošana un Jāņu tradīciju apgūšana.

19. jūnijā plkst. 14.30 Turaidas muzejrerzervāts aicina uz tējas zāļu vākšanu un Jāņu dziesmu mācībām "Trejdeviņas Jāņu zāles". Pirms īsākās nakts daudzināšanas nepieciešams svētkiem gatavoties – mācīties post un izpušķot sētu, siet sieru, lasīt zāles un pīt vainagus, kā arī ar kaimiņiem sadziedāties, Jāņu dziesmas atkārtojot. Puķu un zāļu lasīšana tautas tradīcijās cieši savijusies ar līgošanu - ielīgot drīkst jau divas nedēļas pirms Jāņiem, lai visi Jāņu dziesmu tūkstoši nepaliek vienam pašam saulgriežu vakaram.

Savukārt 19. jūnijā no plkst. 9.00 līdz 15.00 Siguldas Svētku laukumā notiks Jāņu ielīgošanas gadatirgus. Garšīgas un veselīgas idejas svētku galdam, siera siešana, ēšana, pirkšana un cilāšana. Jāņu zāļu smaržošana, alus kausu tukšošana, Siguldas Līgo vainaga kopīga pīšana. Miesas un gara tīrībai varēs iegādāties vērtīgas pirts lietas, nākotni zīlēsim baltajās pīpenēs, bet Jāņu nakts romantikai palīdzēs padomi papardes zieda atrašanai. Galvu izvēdināt un savu līgo dziesmu iemācīties aicinās jautrais "Līgo dziesmu mobīlis". No kuras puses pūtīs svētku vējš - to uzzināsi Jāņubērnu vējdzirnavu darbnīcā.

Līgo dainas pāri Gaujai, līdz pat Krimuldai un Turaidai skanēs kopā ar folkloras kopu "Senleja". Zāļu dienas andeli un izdarības košā vaiņagā iepīs Siguldas Tautas teātra aktieri Inga Alviķe un Aigars Jakupāns.

Gada īsākajā naktī, 21.jūnijā, Turaidas muzejrezervāta Jāņkalnā tiks svinēti vasaras saulgriežu svētki, kur no plkst.19.00 līdz saules lēktam ikviens aicināts izdzīvot saulgriežu nakti, izbaudot dabas burvību un saules dziesmu maģiju. Svētkos kopā ar nodibinājuma "Māras loks" ļaudīm un folkloras kopām no visiem novadiem piedalīties aicināts ikviens, kam vēlme izjust saulgriežu nakts burvību.

Jāņu norises iesāksies ar rotaļām, sadziedāšanos un vainagu vīšanu,  siera siešanu un Jāņu nakts mistēriju spēli bērniem. Tad, jau jāņabērniem pulcējoties kuplākā skaitā, sāksies dārza un sētas aplīgošana, sasveicināšanās ar muzejrezervāta saimniekiem. Nakts gaitā notiks saules daudzināšanas rituāli, tiks degta uguns pūdele, ugunskurs un ritināts uguns rats. Pašā nakts melnumā, aizbaidot raganas un vilkačus, Dziesmu dārza ielejā dimdinās dūdu un bungu grupa "Auļi", visiem svētku dalībniekiem palīdzot aizdzīt miegu un saņemt dabas doto enerģiju. Rīta ausmā kopīgā gājienā pie Skandinieku avotiņa risināsies ūdens rituāls, lai acis visiem skaidras, sagaidot sauli Dainu kalnā uzlecam.

23.jūnijā plkst. 19.00 Mores pagastā notiks Līgo dienas pasākums "Lai siera ritulis ripo...". Programmā: Mores amatierteātra fragmenti no Tijas Bangas izrādes "7 vecmeitas"(režisore I.Millere), aktīvāko un atsaucīgāko morēniešu godināšana, Siera konkurss, kurā aicinām visas siera sējējas "neslēpt sveci zem pūra" un vēl daudz un dažādas atrakcijas visas nakts garumā. Danči kopā ar  mūziķu grupu "Mājupceļš" no
Valmieras.

23.jūnijā no plkst. 21.00 Svētku laukumā varēs kopā sadziedāt, sadancot un salīgot gada romantiskākos latviešu svētkus – Līgo nakti! No plkst.21.30 Svētku laukumā sanāks Jāņabērni, bet plkst.22.00 sāksies Līgo nakts izdarības – dziesmas dejas, skaitāmpanti, līgo ampeles un citi jautri pārsteigumi Līgas un Jāņa vadībā. Svētku nakts dančus kustinās muzikālā apvienība "Jāņonkuls" (V.Zemgals, E.Glotovs, V.Krieviņš, Ē.Upenieks) un Dj Līgotājs.

Lai līgošanai spēks līdz gaismai neaptrūktu, par līgotāju labsajūtu rūpēsies bufete – putos alus, smaržos siers un krāšņi degs īsts Jāņu nakts ugunskurs!

Ieeja bez maksas.

26.jūnijā plkst. 18.00 Allažu Tautas namā notiks Inčukalna tautas nama amatierteātra izrāde "Skroderdienas Silmačos". Ieejas maksa 1 lats, bērniem un pensionāriem – 0.50 santīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!