Foto: F64
4. maijā, kinoteātrī "Rīga" notiks dokumentālās filmas "Vai viegli?...", kas turpina aplūkot leģendārās Jura Podnieka filmas "Vai viegli būt jaunam?" un "Vai viegli būt?...Pēc 10 gadiem" varoņu dzīves, pirmizrāde.

Režisore Antra Cilinska norādījusi, ka 1998.gadā veidotās filmas "Vai viegli būt?...Pēc 10 gadiem" laikā šķita, ka jaunais, pēcpadomju, laiks pavēris daudzas iespējas, taču ne visas filmas varoņus tās bija skārušas. "Bet, kā izrādījās, tas [laikmeta pārmaiņas] nebija skāris visus pirmās filmas varoņus. Viņus, uzrunājot pēc 10 gadiem, gandrīz visiem pirmais jautājums bija - ko dara tie pārējie? Kā viņiem veicas?," stāstījusi Cilinska.

"Vai viegli?..." ir jau otrais turpinājums 1986. gadā Podnieka uzņemtajai filmai "Vai viegli būt jaunam?", kas bija spēcīgs tā laika atainojums.

Jaunās filmas režisore ir Antra Cilinska, scenārija autore Nora Ikstena, operators Uldis Millers, komponists Juris Kulakovs, skaņu režisors Anrijs Krenbergs, savukārt montāžas režisore Sandra Alksne. Filmas autoru vidū ir arī vēl citi cilvēki.

"Šodien, pēc 20 gadiem, šķiet interesanti filmēt šos cilvēkus atkal. Un īpaši tāpēc, ka daudziem no viņiem bērni tagad ir tādā vecumā, kā bija viņi paši pirms 20 gadiem. Tātad - atgriešanās pie pirmās filmas varoņiem, kur runa ir par laiku, valsti un nu jau filmas varoņu kā vecāku skatījumu uz jauniešiem un, no otras puses viņu bērnu vērtējums," stāstījusi Ciliniska un turpinājusi: "Otrkārt, filmas varoņu vecums ir aptuveni 40. Tas ir laiks, kad izvērtē to, kas ir sasniegts un kas nav. Vai sapņi ir piepildījušies, vai nav? Un, ja viss, par ko kādreiz cerēts 20 gadus atpakaļ ir dzīvē piepildījies, vai tas rada jaunas dzīves intrigas, vai arī liek nomierināties un dzīvot mierīgi?".

Filmu "Vai viegli būt jaunam?" Podnieks uzņēma 1986. gadā. Tās turpinājums klajā nāca 1998. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!