Ginta Apsīša veidotā animācijas filma "Ministry Messiah" ir atgriezusies no prestižā Holandes animācijas filmu festivāla ar balvu "Movie Squad" konkursā. Tas nozīmē, ka nākamo divu sezonu laikā filma Holandes kinoteātros tiks demonstrēta 120 reižu, portālu "Delfi" informēja filmas veidotājs Gints Apsītis.
Apsīša pašfinansētā "Ministry Messiah" bija vienīgā filma, kas šogad reprezentēja Latviju šajā nozīmīgajā festivālā. Filma piedalījās divos festivāla konkursos: Independent Animated Shorts un Movie Squad.

Žūrijas atskaitē par balvas piešķiršanu var lasīt: "Šo filmu mēs izvēlējāmies lieliskā skaņas un animācijas apvienojuma dēļ. Animācija vibrē basa ritmā, it kā pati būtu pārtapusi skaļrunī. Sirreālā, tukšā ainava lieliski saderas ar monotono mūziku. Jēzum līdzīgā figūra bez kājām un eņģelis ar zirga galvu kļūst par provocējoša murga galvenajiem tēliem."

Holandes animācijas filmu festivāls risinās reizi divos gados. Šoreiz konkursam bija pieteiktas 1790 filmas, no kurām dalībai galvenajā konkursā žūrija atlasīja 268 darbus.

Notikušā festivāla galvenais notikums bija Japānas animācija un Japānas animācijas studijas "Production I. G." retrospekcija.

Galvenajā konkursā "Independent Short Animation Grand Prix" saņēma Lielbritānijas režisora Rana Reika lente "Trusis" ("Rabbit", Run Wrake, GB, 2005) sižetisko filmu kategorijā un austriešu režisora Pētera Čerkaska darbs "Instrukcijas gaismas un skaņas mašīnai" ("Instructions for a Light and Sound Machine", Peter Tscherkassky, Austria, 2006) eksperimentālo filmu kategorijā.

Gints Apsītis Holandē pavadīto laiku komentējis: "Protams, liels prieks par balvu, bet arī pats festivāls bija tīra inspirācija ar filmām no rīta līdz vēlai naktij. Tā bija nenovērtējama iespēja sevi salīdzināt pasaules kontekstā, līdz ar to daudz skaidrāks kļuva redzējums par virzību un attīstību nākotnē."

"Brauciena laikā bija vienreizēja iespēja personīgi satikt Krisu Landretu (Chris Landreth), kas savulaik ieguva Oskaru par īsfilmu "Raiens" ("Ryan"), kā arī Micuhisu Išikavu (Mitsuhisa Ishikawa} – lielākās japānas animācijas kompānijas Production I.G. prezidentu. Šī studija ir slavena ar saviem blockbāsteriem, Venēcijas filmu festivālā nominēto "Ghost In Shell" un līdzdarbību "Nogalināt Bilu 1" ("Kill Bill 1") animācijas veidošanā. Tāpat es tikos arī ar reklāmas aģentūras "Kessels Kramer" radošo direktoru, kas bija atbildīgs par "Diesel Dream" ("Ministry Messiah") projekta īstenošanu. Mēs ietusējām, apskatījam viens otra svaigāko veikumu, pārrunājām iespējamo sadarbību nākotnē."

"Šobrīd strādāju pie dokumentālas filmas par Latvijas jaunajiem māksliniekiem 'U25'."

"Tāpat gada sākumā ir uzfilmēts materiāls īsai spēlfilmai, kas ietvers daudzus datorgrafikas elementus un kuru, cerams, izdosies pabeigt līdz gada beigām. Iespējams, šajā lentē būs vērojami iespaidi no Holandes festivālā redzētajām Japānas animācijām."

"Turpinās darbs pie vairākiem scenārijiem. Kāds no tiem, visticamāk, kļūs par pamatu manam nākamā gada galvenajam animācijas projektam."

"Projektu un ideju ir ļoti daudz. No vienas puses, es redzu, ka par maniem iepriekšējiem projektiem ir liela interese ārpus Latvijas, no otras puses, es sāku "izkost" valsts atbalsta mehānismu un izjust atbildīgo cilvēku ieinteresētību un pretimnākšanu, tāpēc dzīve kļūst interesantāka un daudzsološāka."

Braucienu uz Holandes animācijas filmu festivālu atbalstīja Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!