Kinoteātrī "K-Suns" piektdien 16. oktobrī 18:00 kinoteātrīar svinīgu ceremoniju un islandiešu komēdiju "Drīz būšu" tiks atklātas X Rīgas Ziemeļvalstu filmu dienas, portālu "Delfi" informē organizatori.

Ziemeļvalstu filmu dienas ilgs līdz 24. oktobrim, deviņu dienu laikā būs iespējams noskatīties jaunākās filmas no Dānijas, Islandes, Zviedrijas, Somijas un Norvēģijas. Šogad pirmo reizi Ziemeļvastu filmu dienas norisināsies divos kinoteātros – "K.Suns" (no 16. - 24. oktobrim) un "Parex Plaza" (23. un 24. oktobrī).

ZFD filmas vērtēs Mediju žūrija. Tās sastāvā šogad darbosies portāla 'satori.lv' žurnāliste Irbe Treile, Radio SWH dīdžejs Toms Grēviņš un žurnāla "Klubs" galvenais redaktors Juris Šleiers.
Žūrija lems par to, kura no ZFD filmām iegūs festivāla galveno balvu – Ziemeļu galdu, savukārt skatītāji ar savu balsojumu varēs noteikt Skatītāju simpātiju ieguvēju.

Islandiešu filma "Drīz būšu", ar kuru tiks atklāts pasākums, ir stāsts par Annu – dzejnieci, trauku mazgātāju un zālītes tirgotāju. Annas sapnis ir aizvest dēlus prom no Reikjavīkas. Lai iegūtu līdzekļus pasaules apceļošanai, viņa nolemj pārdot savu rūpalu – mobilo telefonu ar garum garu klientu sarakstu.

Vēl piektdien ZFD ietvaros rādīs somu filmu "Viesis", kas stāsta kādu Somijas laukos, dziļa meža ieskautās lauku mājās dzīvojošu mazs zēns ar savu māti. Laiku pa laikam zēns apciemo tēvu, kurš atrodas cietumā. Tomēr viņa un mātes samērā vienkāršo dzīvi iztraucē svešinieks, kurš ierodas ar ziņu no tēva un lodi sānos.

Savukārt sestdien būs iespējams noskatīties trīs filmas – somu režisora Mikas Kaurismeki filmu "Trīs gudrie", kas ir stāsts par trīs vīriem – 51 gadu veco Mati, 51 gadu veco Erki un 51 gadu veco Rauno. Viņi nav tikušies kopš bērnības, taču Ziemassvētku priekšvakarā nejaušu sakritību dēļ satiekas un nakti aizvada kādā Helsinku karaokes bārā. Kad bārā ierodas noslēpumaina sieviete, notiek dramatisks pavērsiens.

20:00 tiks demonstrēta zviedru drāma "Pingponga karalis" par 16 gadīgo Rilli, kurš ir atstumts un apcelts visur, izņemot pingponga zāli. Ar jaunāko brāli – apburošo un visu mīlēto Ēriku viņš sadzīvo lieliski līdz brīdim, kad pavasara brīvdienās puiši uzzina patiesību par savu tēvu. Tad viņi kļūst par sīviem pretiniekiem cīņā uz dzīvību un nāvi.

Jau ziņots, ka ZFD ietvaros savu Latvijas pirmizrādi piedzīvos skandalozā režisora Larsa fon Trīra jaunākā filma "Antikrists". Filma stāsta par kādu pāri, kuri, cenšoties tikt pāri dēla zaudējumam, dodas uz savu nomaļo meža māju. Nekas vairs viņu dzīvē neiet kā iecerēts.

Savukārt svētdien, 18. oktobrī tiks demonstrēta norvēģu road movie "Ziemeļi", kas stāsta par bijušo sportistu Jomaru, kurš pēc garīga sabrukuma vada skumjas un vientuļas dienas. Kādu dienu, apgādājies ar pieciem litriem kanžas, viņš uz sava sniega motocikla uzsāk dramatisku ceļojumu uz ziemeļiem, kur dzīvo viņa bijusī draudzene ar viņa bērnu. Brauciens pārvēršas dīvainā ekspedīcijā, kuras laikā Jomars sastop citas trauslas un apmulsušas dvēseles.

Svētdienas vakars noslēgsies ar islandiešu komēdiju "Lauku kāzas", kas arī uzņemta road movie žanrā. Darbība risinās ap diviem autobusiem, kuros kāzu viesi dodas uz ceremoniju lauku baznīcā, stundas brauciena attālumā no Reikjavīkas. Pāris nolemj ievērot tradīcijas un, lai līgavainis neredzētu savas izredzētas kāzu tērpu, katrs no viņiem iekārtojas savā autobusā. Diemžēl visas lauku baznīcas izskatās vienādas, un mācītāja pa mobilo telefonu sniegtās norādes nav visai skaidras.

Pilna filmu programma šai un turpmākajai nedēļai atrodama mājas lapās www.arsenals.lv un www.kinokino.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!