Foto: Publicitātes attēli
Līdz 14. februārim Rīgā norisināsies radošā darbnīca-mākslas akcija "Kino Komūna U35: Erotika". Portāls "Delfi" sadarbībā ar akcijas organizatoriem aicina iepazīties ar komandām, kas piedalās "komūnā".

Radošā darbnīcas laikā taps 12 erotiskas kino pasakas, kuras tiks prezentētas 14.februārī 17:00 "kim?" telpās. Kino pasakas eksperimentālos apstākļos no 11. līdz 14. februārim veidos 36 latviešu jaunie mākslinieki, režisori, fotogrāfi u.c. radošas personības.

Pirmā "Komūnas U35" akcija norisinājās 2008. gada jūlijā kādā no Vecrīgas klubiem, kur uz 12 stundām tika "ieslēgtas" vairākas filmu veidotāju komandas, izveidojot "vienas nakts rezidenci" jeb pirmo "Kino Komūnu" un radot 10 vides un dabas tematikām veltītas īsfilmas. Savukārt, otrās akcijas "Kino Komūna U35: Kino + Mūzika" laikā 2009. gada martā pirmatskaņojumu un pirmizrādi piedzīvoja 10 jauni Latvijas un Ziemeļvalstu jauno mākslinieku akadēmiskās un elektroniskās mūzikas skaņdarbi un mūzikas video.

Projekta "Kino Komūna U35: Erotika" mākslas akcijas - eksperimentālās darbnīcas mērķis ir skatīt erotikas interpretāciju kino mākslā, veicināt jutekliskumu un intimitāti jauno Latvijas kino un video mākslinieku darbos, pētīt latvieša seksualitātes izjūtu un atklāt erotisko motīvu nacionālajā folklorā un mitoloģijā.

"Komūnas" norises "Delfi" afišā!

Kino Komūna U35: EROTIKA  komandas

1.komandā strādā Didzis Eglītis, kura kontā ir  filmas "Kāds/Kāda", "Sērkociņi" (2007., Zelta medaļa  festivālā "UNICA 2007" (Slovākija); nominācija "Labākā studentu filma" festivālā "Lielais Kristaps" u.c.), "Pie Blakus Galdiņa" (2007., "Grand Prix" Baltijas skatē festivālā "2annas"), "Veiting Norba" (2007., "Grand Prix" īsfilmu konkursā "Future Shorts"), un Kaspars Cirsis, kurš līdzdarbojies Didzim Eglītim filmu veidošanā, kā arī bijis operators vēl neskaitāmos projektos, kas saistīti gan ar kino, gan reklāmām, gan mūzikas video (operators, režisors īsfilmai "Edvīna Raupa dzejoļa ekranizācija", operators grupas "Gain Fast" mūzikas klipam utt.). Tāpat komandā darbojas Ilze Blauberga, kura dažādos pienākumos darbojusies raidījumu "Prāta Banka", "Vai tu esi gudrāks par piektklasniedzu", "Dziesmu duelis", "Atklāj īsto", "Brīnumzeme" un "Zelta Ģimene" tapšanā.

2.komandā darbojas Vents Grīnbaums, Kaspars Grošs un Raitis Valeskalns. Visi trīs startējuši pirmajā un otrajā komūnā, izveidojot īsfilmu "Katastrofa Melnajā jūrā" un mūzikas video "Notvert mirkli". Plašākā filmogrāfija komandā ir Ventam Grīnbaumam ("Aklais" (2008), "Kungi, dzeriet etiķi!" (2007), "Un ūdens top par mākoņiem" (2006), "Ķēpausis" (2005), "2CD - divi centrālie direktori un kaķis bez numura" (2004), "Vārdu pa vārdam" (2005), "Melnā filma" (2003), "1. Maija taurenis" (2002), "CUBUS" (2001)). Savukārt Kaspars Grošs atzīmē četrus savus projektus - "Acid Mind Fiction" (1999), "Kurinātājs" (2001), "Mežsargs un Jūra" (2002) un "UnRemovableMemories" (2009). Vairākos Grīnbauma un Groša projektos piedalījies arī Raitis Valeskalns. Komanda piedalījušies arī iepriekšējās "Komūnās".

3.komandas režisore ir čehu video māksliniece  Petra Petileta, kuras radošo biogrāfiju veido astoņas personālizstādes (galvenokārt Čehijā) un dalība vairāk nekā 20 grupu izstādēs. Komandā darbosies arī Prāgas FAMU akadēmijas maģistrs Ivars Grāvlejs, kurš kopš 2008. gada ir fotogrāfijas pasniedzējs Liepājas Universitātes Jauno mediju programmā un kura radošā biogrāfija ir vēl iespaidīgāka - teju 20 personālizstādes un dalība izstādēs kopš 1999.gada. Bez tam komandā ir arī Viktorija Eksta, kura studē Latvijas Kultūras Akadēmijas audiovizuālās kultūras studiju programmā.

4.komandā darbojas Liepājas Universitātes Jauno mediju mākslas kursa studenti. Režisors komandā ir Andris Vētra, kurš mācību laikā piedalījies kursa izstādēs, kā arī veidojis video instalācijas un bijis VJ grupas "The Briefing" koncertos. Scenāristes lomu komandā izpilda Dace Briede, kura publicējusi ar kino saistītus rakstus dažādos izdevumos, kā arī piedalījusies izstādēs. Uzdevumu veikšanai komandā darbojas arī Undīna Reinfelde un Agnese Bindere.

5.komandu veido grafiskais dizaineris, mūzikas video režisors, operators ... Jānis Krivāns, reklāmas fotogrāfs Armands Ērglis, kurš kā mākslinieks piedalījies Astrīdas Konstantes filmas "Nakts gūstekņi", grupas "Sanctimony" klipa "Heading Mexico" tapšanā u.c. projektos, kā arī Nils Hammers - 3D speciālists no "Style Masters Studio".

6.komandu pārstāv Kristaps Brīze, kura radošo sniegumu raksturo Ozola skaņdarba 'Jauna pasaule' (2007), Dona 'Lights Out' (2006) un Igaunijas grupas "Sonics" mūzikas video veidošana, dokumentālā filma "Stagtown" (2008) un īsfilma "Labais cilvēks", kā arī dalība otrajā "Komūnā" un darbs reklāmā. Komandā ir arī mākslinieces Ieva Ozoliņa un Ieva Vīriņa.

7.komandā ir scenogrāfs un dizaineris Raitis Zajančkauskas, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas scenogrāfijas students Edgars Kļaviņš. Lieki teikt, ka abiem - jau vērā ņemams devums attiecīgajā jomā. Bez tam komandā ir arī RSEEBA Audio-vizuālās mediju mākslas maģistrante Jūlija Pauliņa.

8. jeb "Grupas STURM" komandā ir kinorežisors, fotogrāfs, reklāmas psihologs, mārketinga pētījumu speciālists, sociālais antropologs Dmitrijs Ščegoļevs, kurš savā radošajā, ar filmām saistītajā biogrāfijā ierakstījis tādas filmas, kā "Grēksūdze", "Ticket-to-Heaven", "Reiz laukos..." (producents), "Frizētava" (operators). Tāpat komandu pārstāv tērpu māksliniece, kosmetoloģe - grima māksliniece Justīne Eižvertiņa, kura darinājusi tērpus vairākās izrādēs ("Lēnprātīgā", 2004, "Romeo un Džulieta", 2003, "Dienvidus šķiršanās", 2003, u.c.). Trešais komandas dalībnieks ir Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta zinātniskais asistents, filologs, etnogrāfs, režisors un operators Aigars Lielbārdis, kura kinematogrāfisko sniegumu var novērtēt pēc dokumentālajām filmām "Vera i Juons Luoči" (2007), "Sibīrija. Timofejevka" (2004) .

9.komandā darbojas Normunds Griestiņš un Toms Auniņš, kuri mācās Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA) teātra režiju. Abi ir veidojuši eksperimentālas īsfilmas, kuras rādītas festivālā "2ANNĀS" un "Skaņu mežā". Abi piedalījušies arī visās iepriekšējās "Komūnās".  Tāpat komandā ir topošais dramaturgs Jānis Balodis.

10.komanda - žurnāliste un radošā redaktore TV3 stila ziņu rubrikā "Stils Bez Tabu" Ance Krieviņa, kura LKA studiju laikā veidojusi īsfilmas "Savs ceļš" (2007), "Cilvēkēdājs" (2008), "Pirms lietošanas izlasīt pamācību" (2009) un dzejoļfilmu "Es neesmu laba" (2008), Latvijas Kultūras akadēmija doktorante Agnese Surkova, kuras maģistra darbs bija īsfilma "Māsa un māsa", un Linda Ģībiete, kura dažādos statusos piedalījusies studentu filmu tapšanā ("Vasarnīca" (2008), "Katalizators" (2008), "Raudupiete. Rudens" (2008), "Es neesmu laba",  "Kinodzeja nelasošajai paaudzei" (2008), "Pirms lietošanas izlasīt pamācību" (2009), "Māsa un māsa" (2009) diplomdarba filma "Kontrolieris" (2009)). Bez tam Linda Ģībiete var lepoties ar iespaidīgu publikāciju sarakstu.

11.komandu vada Atis Jakobsons, kurš studē Latvijas Mākslas akadēmijā  (glezniecības apakšnozare) un piedalījies daudzās izstādēs. Tāpat komandā ir arī grafiķe Lita Liepa  un topošā grafiķe Kate Krolle.

12. komandā strādā Zane Ruģēna-Bojāre un Haralds Matulis, kuri sevi jau pierādījuši, uzvarot pirmajā komūnā, kas norisinājās 2008.gada jūlijā. Pēc uzvaras viņu īsfilma "Global Warming" tika rādīta Pēterburgā un Narva-Joesu (Igaunijā). Filosofijas maģistrs Haralds Matulis mācījies arī Eiropas Filmu Koledžā Dānijā. Viņa kontā ne tikai dažādi eksperimentāli literāri projekti, piemēram, Hiperteksts, Automātiskās rakstības seminārs un Kinodzeja, bet arī īsfilmas. Kā režisors viņš veidojis īsfilmas "Gaļa" un "Perpetum Mobile" un animācijas filmu "Red-haired Man". Abi piedalījušies arī otrajā "Komūnā". Zane Ruģēna-Bojāre apmeklējusi Anša Epnera kinorežijas meistarklasi. Bez tam komandā iekļauta LTV7 pašreklāmu režisore Zane Rutkovska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!