Atzīmējot leģendārās trimdas latviešu grupas "Čikāgas Piecīši" 50 gadu pastāvēšanu, ceturtdien, 9. jūnijā, producents un režisors Igors Linga kopā ar skaņu operatoru Klāvu Siliņu dosies uz ASV, lai pievienotos grupai "Čikāgas Piecīši" koncertturnejai pa Ameriku, un intervijās dokumentētu tās dalībnieku emocijas, stāstus un piedzīvojumus, portālu "Delfi" informē filmas veidotāji.

Filma stāstīs par pieciem jauniem trimdā dzīvojošiem latviešiem, kas savās dziesmās dziedāja par Latviju, savu dzimteni, nezinot, ka viņus dzird arī Padomju Latvijā. Un par to, ko tas nozīmēja gan vieniem, gan otriem.

Tikai 1989.gada plaši apmeklētajā Mežparka koncertā viņi saprata, ko patiesībā nozīmē Latvijas cilvēkiem un bija pārsteigti par savu lielo popularitāti Latvijā. Tas būs stāsts par to, kā šie cilvēki sastapās Čikāgā tālajā 1961.gadā un kā viņi no dažādām Amerikas pusēm sabrauc kopā arī šogad, gatavojoties savam jubilejas koncertam.
Filmas tapšanas gaitai varēs sekot līdzi arī internetā. Filmas pirmizrāde paredzēta 2011.gada rudenī.

"Čikāgas Piecīši" ir satīriski-muzikāls ansamblis dibināts 1961. gadā Čikāgā, kad kādā latviešu jaunatnes sarīkojumā satikās Modris Avotiņš, Uldis Ievāns, Alberts Legzdiņš un Jānis Rinkušs. Iepazinušies viņi konstatēja, ka visus vieno kopīga interese par mūziku, kā arī veselīga humora izjūta. Ansambils guva lielisku publikas atsaucību, apciemodams latviešu centrus Amerikā un Kanādā. Vēlāk sastāvā tika uzņemti Ilmārs Dzenis, Ģirts Puriņš, Jurs, Strautmans, Pēteris Strods un arī pirmās meitenes – Maija Dumpe un Rūta Kūlmane. Laika gaitā daļa no sākotnējiem dalībniekiem aizgāja, un klāt nāca jaunie – Janīna Ankipāne, Armands Birkens, Uldis Streips, pēcāk Lorija Vuda un Alnis Cers. Ansamblī kopš sākuma gadiem vienā vai vairākās izrādēs piedalījušies ap 30 dalībnieku. Ieskaņotas 12 plates, 16 kasetes, astoņi kompaktdiski un septiņi videoieraksti.

Pastāvēšanas 50 gados ansamblis sniedzis simtiem koncertu latviešu klausītājiem visā pasaulē. Par lielāko sasniegumu uzskatāms 1989. gads, kad caur brūkošās padomijas mūriem grupa iespraucās Latvijā ar koncertiem Rīgā, Mežaparkā un citās Latvijas pilsētās. Pēc tam ar koncertiem Latvijā "Čikāgas Piecīši" atgriezās 1991., 1995. un 2008 gadā. Šogad grupa atzīmēs 50 gadu pastāvēšanas jubileju ar plašu koncertu turneju visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!