Kinoteātrī "Rīga" 29.septembrī 19.00 tiks atklāts ikgadējais nacionālais kinofestivāls "Lielais Kristaps" ar jaunu Ivara Zviedra dokumentālo filmu "Bēgums", kas pēc sava satura un tēmas aktualitātes jau nodēvēta par "nācijas drāmu", portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Pēc filmas noskatīšanās sekos 30 minūšu gara diskusija par šobrīd sabiedrībā tik ierastu un reizē mums visiem tik sarežģītu un ikdienā plaši sastopamu parādību kā izbraukšana no valsts labākas dzīves meklējumos.

Filmas "Bēgums" režisors Ivars Zviedris: "Stāsts ir par aizbraucējiem no Latvijas, kuri īru jūras sāļajos ūdeņos lasa gliemežus. Vidusskolniece, pieredzējusi čigāniete, bijušais cietumnieks un diplomēts mākslinieks, dzīvojot zem viena jumta, vienojas kopīgam smagam darbam un rosina domāt - braukt vai nebraukt prom no Dzimtenes. Šis jautājums, manuprāt, ir aktuāls mums daudziem, tādēļ arī filma jau nodēvēta par "nācijas drāmu". Viens no filmas varoņiem Valdis un viņa gliemežotāji ir maza daļiņa no daudzajiem Latvijas cilvēkiem, kuru laiks ar starpstāvokļa zīmi tiks ierakstīs Latvijas vēsturē tāpat kā Padomju vai Ulmaņlaiki. Tāpat kā iepriekšējiem laikiem, arī šim Īrijas laikam ir sava burvība un neatkārtojamība. Tāpat kā tad, arī tagad paliks rētas latviešu dzimtas kokos."

Pēc filmas noskatīšanās sekos diskusija. Tajā piedalīsies un savus viedokļus paudīs sociālantropologs Roberts Ķīlis, Starptautiskās Migrācijas organizācijas Rīgas biroja vadītājs Ilmārs Mežs, kā arī citas sabiedrībā pazīstamas personas, lai diskutētu par tādām tēmām kā: politiskās situācijas Latvijā ietekme uz lēmumu emigrēt un palikt emigrācijā? kas aizbrauc un kas paliek? vai aizbrauks visi un pēdējam latvietim jāizslēdz gaisma? vai dokumentālais kino dod instrukciju rīcībai (emigrēt) un rada realitāti?

Lai ar emigrāciju saistītie jautājumi raisītu sarunas dažādās sabiedrības grupās, kinoteātris "Rīga" piedāvā filmu noskatīties visiem interesentiem uzreiz pēc festivāla izskanēšanas, tas ir, no 6. līdz 11.oktobrim, īpaši pievēršot uzmanību jauniešiem un cilvēkiem reģionos.

Jāpiebilst, ka dokumentālā filma "Bēgums" veidota kā "lielā ekrāna" filma un nominēta vairākām "Lielā Kristapa" balvām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!