Foto: Publicitātes foto
Festivāla „Rīgas Ritmi” atklāšanas koncertā 1.jūlijā 19:00 Rīgas Kongresu namā uzstāsies vācu trompetists, komponists un aranžētājs Markuss Štokhauzens ar projektu „Electric Treasures”, portālam "Delfi" pavēstīja festivāla organizatori.

Markuss Štokhauzens ir viens no mūsdienu skaņu pasaules daudzveidīgākajiem mūziķiem, izcils trompetists, spožs improvizētājs un komponists, kurš vienlīdz labi jūtas gan klasiskajā mūzikā, gan džezā. Markuss ir leģendārā 20. gadsimta avangarda komponista Karlheinca Štokhauzena dēls, mūzikai pievērsts kopš agras bērnības, studējis klavieru un trompetes spēli un jau studiju laikā ieguvis Vācijas mūzikas konkursa jeb "Deutscher Musikwettbewerb" balvu.

Kopš 80. gadu sākuma Markuss Štokhauzens regulāri redzams uz skatuves gan kā akadēmisks solists, gan kā džezmenis. Būtisks posms mūziķa dzīvē bija sadarbība ar tēvu, kurš komponēja Markusam vairākus skaņdarbus. Markuss arī piedalījās Štokhauzena tēva operas projekta "Das Licht" iestudējumos Milānas "La Scala", Londonas Karaliskajā opernamā "Covent Garden" un Leipcigas operā. Ievērojamais ungāru modernisma pārstāvis Peters Etvešs komponējis Markusam koncertu "Jet Stream"

Beidzamajā laikā klasiskajā repertuārā Markuss Štokhauzens reti dzirdams. Viņa pasaule ir džezs, improvizācija, skaņu instalācijas, hepeningi. Populārs ir trio "MAP", kurā trompetists saticies ar norvēģu slaveno basistu Arildu Andersenu un franču sitaminstrumentālistu Patrisu Eralu (Héral). Viņš spēlējis arī ar ģitāristu Ferencu Šnētbergeru, pianistiem Andrē Ervē, Fabrīcio Otaviuči un Andželo Komiso, izveidojis vairākus mūzikas projektus ar savu brāli Simonu, muzicējis grupās "Kairos" un "Aparis", Rainera Brīnighausa grupā u. c.

Markuss Štokhauzens piedalījies daudzu CD ieskaņojumos. Nesen viņš ieguva VFR džeza balvu kā labākais improvizētājs. Piedalīšanās Bonnas muzeja projektā “Vācijas mākslas un izstāžu zāle” izstādē “Ēģiptes nogrimušie dārgumi” Štokhauzenu ierosināja definēt savu izpratni par improvizāciju – “tā mani interesē ne tik daudz frīdžeza aspektā, bet gan kā mūzika, kas koncerta laikā dzimst tā, it kā to kāds iepriekš būtu komponējis”.

Spēja improvizēt un komponēt mūziku uz vietas koncertā prasa sevišķi augstu mūziķu savstarpējo uzticēšanos. Arilds Andersens, Patriss Erals un Markuss Štokhauzens ir sacementējuši savu izpratni par mūziku tā, ka ikviens viņu koncerts un ieskaņojums ir pārsteigumu un atklāsmju pilns. Projektā "Electric Treasures", ko dzirdēsim “Rīgas Ritmu” atklāšanas koncertā, viņiem pievienojas poļu pianists Vladislavs Sendeckis, kuru medijos dēvē par vienu no pasaules pieciem labākajiem džeza pianistiem.
“Mums nebija daudz jārunā. Vladislava spēlei piemīt visplašākais izteiksmes iespēju diapazons. Viņš ir viens no nedaudzajiem, kas pārvalda elektroniskās mūzikas īsteno pamatvalodu – šajā projektā man bija sevišķi svarīgi, lai katrs uzstātos pats ar savu elektroniskās muzicēšanas arsenālu,” stāsta Štokhauzens.

2007. gada 21. septembrī projekts "Electric Treasures" startēja Bonnā.

“Tā bija satikšanās, kas iespējama tikai dažas reizes dzīvē. Neviena pārmīta vārda par to, kam būtu jāskan te vai tur. Jūs vienkārši satiekaties un radāt šo daudzveidīgo brīnumu. Kāds, ja vēlēsies, saklausīs Deivisa 'Bitches Brew', cits – 'Weather Report'. Šādā vai tādā veidā mūsu projektā ir visa pasaule,” atceras Sendeckis.

Patiesi džeza speciālisti atzīst, ka Štokhauzena un viņa kolēģu projektā var saklausīt kaut ko no revolucionārās elektriskās grupu improvizācijas, ar ko 70. gados pasauli satrieca Mailss Deiviss. Taču tā, protams, ir tikai daļa no "Electric Treasures", kurā ir viss – no ambiences, bībopa draiva un nervozām poliritmu un sinkopju cilpām līdz maigām flīgelhorna melodijām, kristāldzidram trompetes iztēles lidojumam un noslēpumainas necaurbrienamības gaisotnei. Programmu papildina mākslinieka Rolfa Cavelberga izveidotā telpa un gaismu instalācijas, veidojot vienotu vidi ar Štokhauzena un domubiedru improvizācijas karaļvalsti.

Biļetes uz „Rīgas Ritmu” koncertiem nopērkamas visās „Biļešu servisa” kasēs!

$bslink="http://www.bilesuserviss.lv/lat/concerts/festivals/rigas_ritmi/?concert=49239"; include("/www/htdocs/whatson/includes/bs.inc"); ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!