Foto: DELFI
Vakardienas, 1.jūlija, vakars sanāca karsts. Visās nozīmēs. Visgrūtāk, droši vien klājās „Sapņu fabrikai” un tās apmeklētājiem, Latvijas klimats to karsēja no ārpuses, bet grupa „Faith No More” rūpējās par pārkaršanu no iekšpuses. Jāatzīst, ka koncertam beidzoties, nepārprotami šajā duelī uzvarēja Sanfrancisko piecinieks, jo ārā tomēr bija vēsāks.

Foto galerija

„Faith no more” ar koncertu Rīgā ieradās tūrē, kurā devusies tūlīt pēc savas atkalapvienošanās šā gada februārī, lai parādītu pasaulei, vai vismaz Eiropai, ka pieciem cilvēkiem šajā grupā pēc vienpadsmit gadu ilgas klusēšanas vēl ir ko teikt. Un tas, jāatzīst, izskanēja un izskatījās pārliecinoši. Uzskatāmi tika parādīts, ka viena stila ierobežojumi šai grupai nekad nav bijuši pieņemami un skatuves izmēri neatbilstoši vokālista Maika Patona pārvietošanās trajektorijai. „Faith No More” vakar pierādīja, ka atkalapvienošanās viņu gadījumā nav došanās nostaļģijas tūrē, lai nopelnītu kādu papildus dolāru. „Faith No More” bija spējīgi demonstrēt, ka atjaunojot grupu ir iespējams ne tikai spēlēt ar sākotnējo atdevi, bet arī pārsteigt un no jauna sajūsmināt fanus.

Iznākot uz sarkanām drapērijām (speciālisti zina stāstīt, ka tās esot režisora Deivida Linča ietekme) rotātās saktuves, grupa koncertu sāk netipiski, taču atbilstoši, tiek nospēlēta „Peaches&Herb” dziesma ‘Reunited’, kas beidzas ar lielisku Maika Patona un taustiņnieka Rodija Botoma duetu. Jau pēc pirmās dziesmas ir skaidrs, ka Latvijas klimats un „Sapņu Fabrikas” ventilācija atspēlēsies pašiem mūziķiem par viņu garderobes izvēli. Vīri ir tērpušies elegantos uzvalkos un kreklos ar aproču pogām. Par to gan neuztraucas bundzinieks Maiks Bordīns, kurš ģērbies sportiski kā vienmēr. Skatuves askētiskais noformējums nevar būt labāks fons Patona enerģijas izvirdumam visa koncerta garumā, kurš jau pašā sākumā kļūst par priekšnesuma dominanti. Te viņš stāv taisns kā stabs, tēlojot senilu kungu no 50tajiem, te dzied pietupies aiz bungām, te pēkšņi viņš no skatuves pārvietojas uz „Sapņu fabrikas” bāra leti pēc dzēriena un atpakaļ, bet dziesmas ‘The Gentle Art of Making Enemies” laikā jau atgādina epileptiķi. Tik pat nevaldāmas ir Patona vokālās spējas, viņš ceļo pa vismaz septiņiem dziedāšanas stiliem, kas variē no absolūti apburoša dziesmā ‘Easy’, caur maniakālu „scream” dziesmā ‘Surprise! You’re Dead’, līdz ar „noise” efektiem un eksperimentiem pārsātinātajā ‘Cuckoo for Caca’. Turklāt Patons nav egoists, viņš dod iespēju izdziedāties arī apmeklētājiem. Gan pa vienam, nokāpjot apciemot pirmās rindas (par kuru sniegumu seko vērtējums „You suck!”), gan visiem kopā skandējot ‘Midlife Crisis’ pantu.

Lai gan nospēlēto dziesmu saraksts ir pilns ar grupas zināmākajām dziesmām un hītiem, to tomēr ne tuvu nevar nosaukt par labāko dziesmu izlasi gandrīz divu stundu garumā. Programma pulsē un elpo kā dzīva, grupai iešūpojot gan lēno ‘Easy’, gan Bordīnam un basģitāristam Billijam Gouldam „pienaglojot” jau minēto ‘Surprise! You’re Dead’. „Faith No More” spēlējas ar programmu tāpat kā ar stiliem, sarakstā atrodamas gan mazāk zināmas dziesmas no pašu albumiem gan citu autoru sarakstīti darbi. Kā paziņo Patons – „Mēs gribam spēlēt kaverversijas un mēs to darīsim!” „Nošaujiet mūs, ja jums ir kas iebilstams!” piebilst Botoms. Tā kā nevienam nekas iebilstams nav, tiek nospēlētas „Vangelis” dziesmas ‘Chariots’ un ‘Stripsearch’.

Atvadoties Patona un Botoma krekli ir slapji līdz pēdējai vīlei, bet grupas dalībnieku sejās gandarījuma izteiksme. Vakardienas koncerts bija pierādījums tam, ka „Faith No More” stāsts vēl ne tuvu nav galā, grupa ir spējusi atjaunot savu īpašo personību un tai pietiek degvielas likt uz to paskatīties arī pasaulei. Bet no zāles skatoties var teikt īsi- pirts, ar karstumu, tvaiku un pēršanos.

Pēc koncerta Rīgā grupas nākamā uzstāšanās notiks Roskildes festivālā Dānijā.

Koncertā izpildīto dziesmu saraksts:

"Reunited"
"From Out Of Nowhere"
"Land Of Sunshine"
"Caffeine"
"Evidence"
"Chinese Arithmetic"
"Surprise! You're Dead!"
"Last Cup Of Sorrow"
"Cuckoo For Caca"
"Easy"
"Ashes To Ashes"
"Midlife Crisis"
"Time Forward"
"RV"
"The Gentle Art Of Making Enemies"
"Be Aggressive"
"Epic"
"Just a Man"
"Chariots Of Fire"
"Stripsearch"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!