Foto: DELFI
Nu tad par metālu! 10. un 11. jūlijā spītējot mainīgajiem laikapstākļiem un vārdā nenosauktām makroekonomiskajām problēmām. VEF tilta apkārtni pierībināja Latvijas labākās metālmūzikas bandas. Kluba "Melnā Piektdiena" teritorijā notika piektais „Metalshow.lv” festivāls.

Foto galerija

Pirmkārt jau visu lielais WOW šogad iet par neparasto norises vietu. Lai arī izpalika citiem gadiem raksturīgā braukšana zaļumos uz Valmieras pusi, konstatējot to, ka pa nakti ir iespējams izgulēties savā gultā, jau radās jautājums - vai patiešām Rīgā ir sliktāk kā ārpusē?

Festivāls notika uz divām skatuvēm - iekšā uz kluba skatuves un ārā - brīvdabas "estrādītē". Dzelzsgriezēju sirdis un prātus krietni vien sildīja alus, jēgerītis un garšīgās desiņas ar kartupeļiem, kas par budžeta cenām bija pieejamas norises vietā.

Ierados piektdien ap 20:00 un tūlīt jau uz skatuves kāpa „SIA Radikal”. Latvijas „Metallica” fanu klubs (Dainis Rijkuris un Edgars Rakovskis) apvienojumā ar Gustavu Terzenu, kā arī Gustu Leimani no kādreiz tik ļoti populārās „F[ei]k”. Kā jau no šāda sastāva var gaidīt - mūzikā virmo tikai „Metallica” krāsas. Bet tikmēr uz kluba skatuves jau sāka plosīties "Ocularis Infernum". Kopš pēdējās redzētās reizes tiem bungas sit nevis bungmašīna, bet gan dzīvs cilvēks un likās, ka skanējums palicis nedaudz niknāks, bet kopumā iespaids pozitīvs un uzstāšanās patika. „Sanctimony” kā jau vienmēr nospēlēja savus kases grāvējus no pēdējiem diviem albumiem un dikti zvērīgi nodeva pa manām bungādiņām.

Mūsu smagās likteņmūzikas grandi „Frailty”, kurus atzinīgi novērtē publika austrumos, ziemeļos un rietumos, Latvijas publikai cēla priekšā labāko no savās pastāvēšanas laikā sarakstītā. Kopš iepriekšējās redzētās uzstāšanās to rindas ir papildinājusi simpātiska taustiņniece, kas smeldzīgās ģitāras rifus spēja padarīt krietni vien plūstošākus. Pretēji gaidītajam diemžēl izpalika kaverversija aizgājušās ēras grupas „Monro” dziesmai ‘Lūgšana’. No krietni skaļās uzstāšanās ausīs džinkstēja vēl visu nākamo dienu... „Frailty” manuprāt ir uzskatāma par pirmās dienas labāko grupu!

„Huskvarn” - šķiet, ka par šo grupu viss sakāmais jau ir iepriekš pateikts, tās pastāvēšanas divdesmitgadēgadē, taču solists Urbix nebeidz pārsteigt ar savu pozitīvisma devu - neiztrūkstošais oranžais motorzāģis, skaidra un tieša latviešu valoda, kā arī dziesma no jaunā albuma, kuras nosaukums ir skaidrs "Ej *****!". Kārtējo reizi nākas secināt to, ka „Huskvarn” ir viena no labākajām labākā latviešu koncertgrupām.

„Collide” - bliezējmetāls. Nedaudz neizpratne par organizatoru izvēli ievietot kollaiderus otrās dienas pašā sākumā, kad publika vēl joprojām nav izberzējusi trauslo miegu no acīm (dažs labs vispār nav gājis gulēt). „Collide” vienkārši nospēlēja kvalitatīvu tharsh un uz beigām ģitārists publikas ausi noglāstīja ar pāris minūtes garu solo programmu. Jā - vai tad tas būtu kas neparasts, ka rokmūzikā tieši ģitāras solo tiek pasniegts kā saldais ēdiens klausītājiem? Tad kāpēc to dara tikai daži?

Patīkami redzēt, ka pašmāju smagās mūzikas supergrupa „Skyforger” ar katru uzstāšanos kļūst aizvien labāki. Ja iepriekšējās reizēs tos vajāja skaņas problēmas, tad neskatoties uz vairākkārtējo gaismas izslēgšanos šoreiz atrādīšanās publikai izdevās godam. Kā smejies - mājās pat sienas palīdz. Starp citu, grupai drīzumā gaidāms jauns albums "Kurbads", no kura tika nospēlētas divas dziesmas ‘Ķēves dēls’ un ‘Raganas lāsts’. Iespaidīgi, taču tā vietā, lai „Skyforger” nospēlētu vēl kādu dziesmu - solists Pēteris saka, ka spēlēt drīkst tikai līdz vienpadsmitiem, savādāk ieradīsies pašvaldības policija un aizvērs zaļumballi ciet.

Festivāls bija mazāks, kā iepriekšējos gadus, izpalika arī slavenu ārvalstu viesu vizītes kā iepriekšējos gados, bet varbūt tieši tas piedeva tādu kā nelielu kopības sajūtu, ka svētkus mēs rīkojam sev paši un nebūt nav nepieciešams miljons, lai satiktos ar paziņām un vienkārši labi pavadītu laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!