Foto: F64
Saulkrastu atpūtas kompleksā „Minhauzena Unda” trešdien, 22. jūlijā 20:00 starptautiskā džeza festivāla "Saulkrasti Jazz 2009" koncertā uzstāsies komponists Mārtiņš Brauns ar grupu "Sīpoli".

Brauna un grupas "Sīpoli" koncertā piedalīsies basģitārists un dziedātājs Niks Matvējevs, soloģitārists Aivars Gudrais, sitaminstrumentālisti Juris Helvigs un Tālis Gžibovskis, dziedātājas Ieva Sutugova, Zane Gudrā un Indra Klimoviča, kā arī skaņu režisors Guntis Veisbergs.

Koncertā plānots spēlēt avangardisko ciklu "Mēness poēma" ar Māras Zālītes vārdiem un fragmentus no "Alberta", "Sirano de Beržeraka", "Maugļa" dziesmu cikliem.

Pērn apritēja 33 gadi kopš grupas dibināšanas un 20 gadi pēc grupas radošās darbības pārtraukšanas. "Sīpoli" pagājušajā gadā atkal apvienojās dažiem koncertiem, lai visiem atbalstītājiem dāvinātu muzikālu sveicienu Latvijas 90.dzimšanas dienā.

Grupas "Sīpoli" radošās darbības vēsture aizsākās 1975.gadā Viļņa Šmīdberga vadībā, drīz vien kolektīvam pievienojās Matvējevs, vēlāk - Brauns, kura vadībā "Sīpoli" izveidojās par vienu no visu laiku labākajām latviešu rokgrupām. Viens no pirmajiem Brauna radošajiem sasniegumiem bija blūzu programma ar Lengstona Hjūza vārdiem. Vēsturiskā skatījumā "Sīpolu" ietekme ir būtiska un nenovērtējama, tā bija to laiku progresīvākā grupa, kas izteikti izdalījās uz kopējā fona gan ar repertuāra, gan izpildījuma, gan skaņas bezkompromisa kvalitāti.

Trešdien festivāla vakara koncertā uzstāsies arī jau popularitāti ieguvušais "Mirage Jazz Orchestra". "Mirage Jazz Orchestra" aktīvi sevi pieteica 2004.gada janvārī, un to dibinājuši džeza mūzikas mākslinieki - trombonists Lauris Amantovs un saksofonists Deniss Paškevičs. Kopā ar "Mirage Jazz Orchestra" šoreiz koncertā uzstāsies arī Lietuvas mūziķis Kestutis Vaiginis.

Pēc festivāla vakara koncerta Latvijas un ārvalstu džeza virtuozi, kā jau ierasts, uzstāsies "jam session" jeb improvizētā saspēlē kopā ar festivāla meistarklašu pasniedzējiem un audzēkņiem.

Jau ziņots, ka šogad festivālā vairāk piedalīsies grupas no Latvijas. Taču tas nav slikti, jo cilvēki, kuri mīl šo žanru, varēs redzēt, kas Latvijā notiek džeza mūzikas jomā, iepriekš stāstīja festivāla organizators Raimonds Kalniņš.

Biļetes iepriekšpārdošanā uz vakara un festivāla noslēguma koncertu var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un www.bilesuparadize.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!