Ar diviem koncertiem 30. un 31. oktobrī Rīgas kamerkoris "Ave Sol" svinēs savu 40. dzimšanas dienu, portālu "Delfi" informē Rīgas Domes pārstāvji.

Koncerti notiks koncertzālē "Ave Sol" (Citadeles ielā 7), sākums plkst. 19.00. Pie diriģenta pults stāsies maestro Imants Kokars, Gido Kokars, Uldis Kokars un Mārtiņš Klišāns. Koncertu vadīs muzikoloģe Liene Jakovļeva.

Kora jubilejas koncertprogramma "PaSaules soļiem" veidota divās daļās. Pirmajā daļā skanēs skaistākās latviešu tautasdziesmas par saules tēmu, kā arī pirmatskaņojums – komponista Ērika Ešenvalda kora jubilejai veltītais cikls "Soļi". Tā pamata ideja meklējama latviešu tautas dziesmā un tās filozofiskajās atklāsmēs par jēdziena "soļi" nozīmi ik katra cilvēka dzīves gājumā. Pirmatskaņojumu papildinās režisora Uģa Brikmaņa veidotais vizuālais materiāls.

Pats autors Ēriks Ešenvalds saka: "Mani pārsteidz latviešu tautas dainās bagātīgi pausto soļu daudzveidība: solis druvā un mežā, solis sētā un dejā, solis kapsētā un ceļā, solis jūrā, augšup kalnā un solis Dieviņa pēdās. Vienā jūdzē ir apmēram 2000 soļu, vienā dienā to skaits var sasniegt pat 10000. Eksistences filozofija. Solis – cilvēka domas un sajūtas paudējs, gribas un spēka apliecinātājs, esības un vietas pasaulē līdzzinātājs un nesējs."

Koncerta otrajā daļā noskaņa mazliet mainīsies. Tajā skanēs latviešu un ārzemju komponistu oriģinālmūzika, kā arī pasaules tautu mūzika, kas retrospektīvi atklās Rīgas kamerkora "Ave Sol" 40 gadu laikā izdziedātā repertuāra daudzveidību.

Lai bagātinātu šo notikumu, koncertā tiks demonstrēti režisores un bijušās kamerkora "Ave Sol" mākslinieces Maijas Amoliņas sagatavotie vēsturiskie video materiāli. Kopā ar kamerkori "Ave Sol" uz skatuves redzēsim tādus mūziķus kā Elīnu Endzeli, Intaru Busuli, Viktoru Ritovu, Andri Grunti, Andi Klučnieku un komponistu Mārtiņu Braunu, kā arī kora bijušos māksliniekus, kas savu muzikālo karjeru turpinājuši kā veiksmīgi solisti - Anniju Putniņu, Ingu Pētersonu un Armandu Siliņu.

Biļetes uz koncertiem iegādājamas "Biļešu paradīzes" kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!