Latvijas Televīzijās rīkotā preses konferencē piektdien, 22. janvārī tika paziņotas desmit dziesmas, kuras iekļuvušas Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases finālā, portālu "Delfi" informē LTV pārstāvji.

Foto galerija

Par iespēju pārstāvēt Latviju Eirovīzijas starptautiskajā dziesmu konkursā, kas maija beigās norisināsies Oslo, Norvēģijā, cīnīsies Lauris Reiniks, grupa "PeR" ar Mārtiņa Freimaņa dziesmu, "H2O" ar Staņislava Judina dziesmu, Dons ar Zigmara Liepiņa sarakstītu dziesmu, Aisha ar Jāņa Lūsēna dziesmu, Kristīne Kārkle-Puriņa ar Raimonda Tigula dziesmu lībiešu valodā.

Starp desmit finālistēm atrodama arī Ingara Viļuma dziesma, ko dziedās Ivo Grīsniņš-Grīslis, Jāņa Strazda dziesma, dziedās Kristīna Zahārova, kā arī grupa "Triānas parks" ar savu dziesmu, Edijs Šnipke un "Konike"

Jau ziņots, ka šogad Eirovīzijas dziesmu konkursa finālam tika pieteiktas 79 dziesmas, no kurām 10 piemērotākās izvēlējās LTV veidota žūrija.

Šī gada Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases nolikums paredz vairākas būtiskas izmaiņas - konkursā var piedalīties tikai autori un izpildītāji no Latvijas, kā arī nacionālajā atlasē netiek organizēti pusfināli, jo no iesniegtajām dziesmām žūrija izvēlēsies desmit dziesmas, un tās par uzvarētājas titulu uzreiz sacentīsies nacionālās atlases finālā, kas notiks 27.februārī plkst. 21.15 Ventspils teātra namā "Jūras vārti".

Dziesmu pieteikšana Eirovīzijas nacionālajai atlasei noslēdzās 15. janvārī. Kopumā tika iesniegtas 79 dziesmas, no kurām 76 atbilda Nolikuma prasībām un tika nodotas žūrijas vērtējumam. Žūrijas sastāvā bija komponists Uldis Marhilēvičs, dziedātājs Niks Matvejevs, komponists Kārlis Lācis, dziedātāja Ance Krauze, dziedātāja Marija Naumova, radio dīdžejs Artis Volfs, kā arī "Eirodziesmas 2010" radošā grupa (Iveta Lepeško, Zita Kaminska, Arvīds Babris, Sandra Freiberga, Santa Latkovska-Babre) un LTV7 raidījuma "SeMS" veidotāji (Sanita Auškāpa, Ina Kronberga un Liene Žeimunde).

"Pēdējos gados Eirovīzijas dziesmu konkurss nepārprotami kļūst nopietnāks un profesionālāks, tur nav vietu muļķībām un banalitātēm. Tāpēc žūrija šogad ir īpaši gandarīta par Latvijas autoru devumu: daudzas no pieteiktajām dziesmām bija ļoti izteiksmīgas un kvalitatīvas, tāpēc grūti bija izšķirties par labākajām desmit. Tomēr prieks, ka šogad latviešu skatītājiem un klausītājiem, balsojot par labāko un spilgtāko Latvijas vizītkarti uz Eirovīzijas skatuves, būs no kā izvēlēties," preses konferencē atklāja žūrijas komisijas priekšsēdētājs Uldis Marhilēvičs.

Jau no 23. janvāra, katru sestdienu informatīvajā programmā "Panorāma" būs iespēja iepazīties ar divām fināla dziesmām, tās autoriem un izpildītājiem. No 15. februāra "Eirodziesmas" jaunumus aktīvi atspoguļos LTV1 rīta raidījums "Labrīt, Latvija!"

Savukārt 3. februārī LTV7 raidījuma "SeMS" tiešraidē notiks uzstāšanās kārtas izloze un no šīs dienas ar dziesmām, dalībniekiem un autoriem, dziesmu kritiķiem un atbalstītājiem varēs tikties jauniešu raidījumā SEMS.

No 27. janvāra, tieši mēnesi pirms fināla, dziesmas finālistes uzsāks savu rotāciju LTV informatīvā sadarbības partnera - Radio SWH - viļņos, bet jau no šodienas visas dziesmas iespējams noklausīties Eirodziesmas mājas lapā: www.eirovizija.lv.

Kā zināms, 2010. gada Eirovīzijas dziesmu konkursa Nacionālās atlases Nolikums paredz vairākas būtiskas izmaiņas. Piemēram, konkursā var piedalīties tikai autori un izpildītāji no Latvijas. Tāpat Nacionālās atlases ietvaros netiks organizēti pusfināli: no iesniegtajām dziesmām žūrija izvēlējusies desmit, kas par dziesmas-uzvarētājas titulu uzreiz sacentīsies Nacionālās atlases finālā, kas notiks sestdien, 27. februārī, plkst. 21:15 skaisti izremontētajā un jaunatklātajā Ventspils teātra namā "Jūras vārti". Jau drīzumā būs nopērkamas biļetes gan uz fināla ģenerālmēģinājumu, gan pašu finālu.

Starptautiskais Eirovīzijas dziesmu konkurss, kas šogad notiks Norvēģijas galvaspilsētā Oslo, pulcēs 39 valstis. Konkursa norises vieta būs plašā arēna "Telenor", kas paredzēta 23 000 skatītāju.

"Esam jau pieraduši - jaunas nianses konkursā ienāk katru gadu. Šogad galvenās izmaiņas saistītas ar to, ka tiks organizēti divi pusfināli – tie notiks 25. un 27. maijā. Katrā no tiem piedalīsies 17 valstis. Līdz ar to, ka pērn ļoti labus rezultātus parādīja profesionālas žūrijas iesaistīšana finālā, šogad arī pusfinālos katrā valstī darbosies žūrija piecu cilvēku sastāvā, un tas nozīmē, ka fināla dalībnieku sastāva noteikšanā žūrijas un televīzijas skatītāju balsojuma proporcija būs 50:50," stāsta Iveta Lepeško. Tāpat notiks izmaiņas telefonbalsošanas sistēmā: tālruņu līnijas tiks atvērtas jau pēc pirmā pusfināla dziesmas izskanēšanas!

Kurā no pusfināliem uzstāsies Latvija, noskaidrosies 7. februārī, kad Oslo Norvēģijas televīzija sadarbībā ar EBU organizēs dalībvalstu sadalījumu pusfinālos, kas notiks izlozes veidā.

Nākošos jaunumus saistībā ar Eirovīzijas dziesmu konkursu LTV paziņos 3. februārī, kad klātienē tiks arī izlozēta uzstāšanās secība Eirovīzijas nacionālās atlases finālam Ventspilī.

Finālā iekļuvušo 10 dziesmu saraksts.

Your Morning Lullaby - Lauris Reiniks
Like A Mouse - Grupa "PeR"
When I Close My Eyes - Grupa "H2O"
My Religion is Freedom - Dons
Digi digi dong - Projekts "Konike"
What For? (Only Mr.God Knows Why) - Aisha
Rišti rašti - Kristīne Kārkla - Puriņa
Because I Love You - Ivo Grīsniņš-Grīslis
Snow in July - Kristīna Zaharova
Lullaby For My Dreammate (Diamond Lullaby) - Grupa "Triānas parks"


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!