Foto: Publicitātes foto
Spīķeru koncertzālē 27. martā 19:30 ar programmu "Sitaminstrumentu zvaigznes" uzstāsies pieci Latvijas sitaminstrumentālisti – Ivo Krūskops, Uģis Krūskops, Elīna Endzele, Edgars Saksons un Rihards Zaļupe, portālu "Delfi" informē koncerta organizatori.

Programmā "Sitaminstrumentu zvaigznes" uz skatuves kāps Latvijas profesionālo orķestru sitaminstrumentālisti – Ivo Krūskops (LNO orķestra un Sinfonietta Rīga koncertmeistars), Uģis Krūskops (LNO orķestra mūziķis), Edgars Saksons (LNSO koncertmeistars), Elīna Endzele un Rihards Zaļupe (LNSO mūziķi).Koncerta viesa statusā Sinfonietta Rīga flautu grupas koncertmeistare Ilona Meija.

Mūziķi koncertā pārvaldīs divas marimbas, trīs lielās bungas, četrus bungu komplektus, piecus timpānus un astoņus bongo. Mūziķi demonstrēs kā dažādu kontinentu kultūru ietekmē savijušās mūsdienu ritma kompozīcijas un senu rituālu atbalsis.

Koncerta programmā iekļauti tādi pasaules slavas ieguvušu komponistu kā Stīva Reiha un Džordža Krama darbi, kā arī pasaulē atzītu sitaminstrumentālistu – komponistu Frederika Makaresa un Keiko Abes skaņdarbi. Koncertā iekļauts arī amerikāņu komponistes Džulijas Volfes darbs.

Ostinētā minimālisma klasiķis Stīvs Reihs koncertā būs pārstāvēts ar Rietumāfrikas bungu ritmos impulsēto "Drumming" un nedefinētam plaukšķinātāju sastāvam adresēto "Clapping Music". Tam līdzās Džūlijas Volfes roķīgais opuss četriem bungu komplektiem, Džordža Krama teatrāli ekstravagantais skaņdarbs ar flautas un sitaminstrumentu saspēli un visubeidzot Latīņamerikas krāsās un ritmos zīmētā Frederika Makaresa kompozīcija timpāniem un sitaminstrumentu ansamblim.

Stīvs Reihs ir ritmiskas, sitaminstrumentiem domātas mūzikas fanātiķis, tādēļ programma ar nosaukumu "Sitaminstrumentu zvaigznes" nav iedomājama bez Reiha mūzikas. "Drumming" tapa pēc tam, kad komponists bija smēlis nedzirdētu ritma formulu iespaidus Āfrikā, savukārt "Clapping Music" ir supersarežģīta saplaukšķināšanās.

Džordžs Krams pazīstams ar muzikālās domas neatkarīgumu un ekstravaganci, interesējas par netradicionālām instrumentālām kombinācijām un teātra elementu līdzdalību mūzikā. "Idyll for the Misbegotten" (misbegotten – ārlaulības, neveiksmīgs, nelaimīgs) ir komponista ne visai optimistiskās pārdomas par homo sapiens statusu mūsdienās.

Pasaulslavenais sitaminstrumentu spēles pasniedzējs, aktīvi koncertējošais solists un kamermūziķis Frederiks Makaress ir izcilā Parīzes orķestra (Orchestre de Paris) solo timpānists, kā arī komponists. Latvijas publikai mazāk pazīstamā komponiste Džūlija Volfe ir dažādu mūzikas virzienu barjeru nojaucēja – viņas mūzika ietekmējusies no klasikas, dažādu tautu mūzikas un roka. "Wall Street Journal" rakstīja, ka Volfe "apdzīvo individuālu spēles laukumu – telpu, kur klasiskās formas tiek uzlādētas ar minimālisma repetīciju formulām un roka dzīvīgo enerģiju".

Skanēs arī leģendārās sitaminstrumentālistes Keiko Abes mūzika. Abe ir pasaulslavena marimbas spēles iespēju attīstītāja, virtuoze, pedagoģe un komponiste – nepretenciozas simpātiskas mūzikas autore.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!