Foto: Publicitātes foto
Kļuvis zināms, ka šī gada septembrī festivālā "Skaņu mežs" uzstāsies audiovizuālās izdevniecības "Raster-Noton" mākslinieki. Organizatori nosaukuši trīs izdevniecības pārstāvjus, kuri 10.septembrī piedāvās savu deju vakaru.

10.septembrī Rīgā ar Gētes Institūta palīdzību organizētā "Raster-Noton" parādes vakarā būs iespēja redzēt vienu no izdevniecības trīs dibinātājiem 'Byetone' jeb Olafu Benderu (pārējie divi ir Alva Noto un Franks Bretšneiders) un tās jaunās gvardes spilgtākos pārstāvjus - Grišu Lihtenbergeru un Aoki Takamasu. Abi iepriekšminētie kļuva pazīstami "Raster-Noton" kontekstā ar aizpērn iznākušo "Unununium" ierakstu sēriju.

"Raster-Noton" vakars būs kas vairāk kā koncerts – audiovizuāls inteliģentas deju mūzikas priekšnesums, jo izdevniecība ir pazīstama arī ar savām sinhronajām mūzikas un video performancēm.

Viens no to autoriem ir 'Byetone', kas auž tīras, spēcīgas un valdzinošas ritmu struktūras ar pavadošu video. Sava jaunākā albuma "Death of a Typographer" sakarā viņš raksta: "Manas mūzikas primārais mērķis ir dot fizisko impulsu dejai. Mans video mērķē uz atbilstošu piedzīvojumu tīklenei, pastiprinot muzikālo impulsu ar ritmiskām gaismas un tumsas maiņām. Savā darbā cenšos izvairīties no sarežģītības, tā vietā demonstrējot spēcīgu vizuālās un muzikālās valodas mijiedarbību."

Foto: Publicitātes foto
Savukārt Griša Lihtenbergers ir iedvesmojies no dzimtās Reinas plūduma, taču viņa mūzika skan kā blīvas un kompleksas digitālas spazmas, dziļš basu un hiphopa piesātināts digitāls fanks ar biežiem aprāvumiem un uzrāvieniem. Ar dažādām metodēm un procesiem Lihtenbergers manipulē vides ierakstus, ko viņš savācis visā pasaulē, pārveidojot tos mūzikā. Rezultāts ir plašs, kakofonisks mūzikas spektrs no sarežģītām struktūrām līdz pat 'popsīgiem' eksperimentiem. Pērn viņa albums "Treibgut" (vāciski nosaukums apzīmē ūdenī skalojošos koka gabalu) izpelnījās augstu kritisku novērtējumu.
Foto: Publicitātes foto
Trešais "Raster-Noton" vakara mākslinieks, par perkusionistu izskolotais Aoki Takamasa ir viens no zināmākajiem japāņu elektroniskās mūzikas producentiem. Kopš 2001.gada viņu publicē izdevniecības "Fat Cat" un "Progressive Form" un tagad paralēli arī "Raster-Noton". Viņš arī strādā ar elektronikas vokālisti Tudžiko Noriko, kas savulaik uzstājusies Rīgā. Ja Lihtenbergers nedaudz atkāpjas no sterili digitālajiem standartiem, izmantojot "dzīvas" skaņas, tad Takamasa ir klasisks "Raster-Noton" pārstāvis, strādājot tikai ar sintētiskām skaņām un veidojot suģestīvas dzīvās uzstāšanās, kas guvušas ievērojamu atsaucību.

Festivāls "Skaņu mežs 2010" notiks no 9 līdz 11.septembrim. Festivāla organizatori sola drīzumā informēt par festivāla biļešu iegādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!