Foto: EPA/LETA
Norvēģijas galvaspilsētā Oslo sestdien, 29. maijā norisinājās Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls, kurā uzvarēja Vācijas pārstāve 19 gadus jaunā dziedātāja Lena Meijere-Landruta (Lena Meyer-Landrut) ar dziesmu 'Satellite'.

Foto galerija

Finālā pirmajās piecās vietās ierindojās sekojošas valstis: Vācija, Turcija, Rumānija, Dānija, Azerbaidžāna.

Par uzvaru Eiropā lielākajā TV šovā cīnījās Gruzijas, Ukrainas, Turcijas, Izraēlas, Īrijas, Kipras, Azerbaidžānas, Rumānijas, Armēnijas, Dānijas, Bosnijas un Hercogovinas, Moldovas, Krievijas, Grieķijas, Portugāles, Baltkrievijas, Serbijas, Beļģijas, Albānijas un Īslandes pārstāvji.

Foto galerija

Tāpat tradicionāli konkursa finālā piedalījās arī tā saucamais "Eirovīzijas lielais četrinieks" – Vācija, Francija, Lielbritānija un Spānija, kā arī pasākuma rīkotājvalsts, kas šogad bija Norvēģija.

Atgādinām, ka finālā šogad nepiedalījās neviens no Baltijas valstu pārstāvjiem. Latviju šogad uz Eirovīzijas dziesmu konkursu pārstāvēt bija devusies dziedātāja Aisha, kas Nacionālajā atlasē uzvarēja ar Jāņa Lūsēna un Guntara Rača dziesmu 'What For?', taču pēc pirmā pusfināla nesaņēma pietiekami lielu balsu skaitu, lai turpinātu cīnīties par uzvaru.

Fināla balsojumā varēja piedalīties arī Latvijas iedzīvotāji, sīkāk par balsošanas kārtību tika skaidrots arī koncerta tiešraides sākumā.
Saskaņā ar konkursa organizatoru lēmumu šogad tika mainīti balsošanas noteikumi. Skatītāju balsojums sākās jau pirms pirmās dziesmas un noslēdzās 15 minūtes pēc pēdējās dziesmas izskanēšanas. Tā kā Spānijas izpildītāja uzstāšanos traucēja skatītāji, dziedātājs kāpa uz skatuves atkārtoti.

Balsojuma rezultātu šogad veidoja televīzijas skatītāju un starptautiskās žūrijas balsojums. Balsot varēja gan ar telefona zvanu, gan īsziņu starpniecību.

No Latvijas starptautiskajā žūrijā bija komponists Mārtiņš Brauns, Radio SWH galvenais producents Edmunds Kaševskis, kordiriģents Ivars Cinkuss, dziedātāji Aija Vītoliņa jeb Amber un Valters Frīdenbergs.

Eirovīzijas dziesmu konkursa tiešraidi nodrošināja Latvijas Televīzijas 1. kanāls, tiešraidi internetā varēja vērot arī LTV mājaslapā un www.eirovizija.lv

TV programma

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!