Foto: Publicitātes foto
Starptautiskā mūzikas festivāla "Rīgas Ritmi 2010" ietvaros šī gada 1.jūlijā 19:00 Rīgas Kongresu namā uzstāsies par džeza brīnumbērnu dēvētais pianists Džeralds Kleitons, portālu "Delfi" informēja organizatori. Līdz ar viņu uz skatuves kāps basists Džo Sanders un bundzinieks Džastins Brauns.

Džeralda Kleitona koncerts notiks 1.jūlijā plkst.19.00 Rīgas Kongresu namā. Kleitona uzstāšanās būs šī gada festivāla "Rīgas Ritmi 2010" atklāšanas koncerts.

Džo Sanders ir viens no savas paaudzes atraktīvākajiem un talantīgākajiem basistiem. Viņš uzstājies, viedojis ierakstus un piedalījies tūrēs kopā ar daudziem slaveniem māksliniekiem. Savukārt ASV dzimušais bundzenieks Džastins Brauns savu talantu atklāja jau mazotnē, kā nekā bungas viņš sāka spēlēt jau divu gadu vecumā. Jau bērnībā viņa talants tika atzīts, un Brauns ieguva stipendijas vairākās prestižās mūzikas mācību programmās.

Džeralds Viljams Kleitons, dzimis 1984. gada 11. maijā. Nāk no slavenu mūziķu ģimenes: viņa tēvs ir basists un komponists Džons Kleitons un tēvocis - saksofonists Džefs Kleitons.

Jau no sešu gadu vecuma apguvis klasisko klavierspēli. Vēlāk džeza klavierspēli mācījies pie Donalda Vega (Donald Vega), Šellija Berga (Shelly Berg), Kenija Barrona (Kenny Barron) un Billija Čaildsa (Billy Childs). 2002. gadā kā viens no labākajiem studentiem pabeidza Losandželosas Mākslas koledžu, un tas sniedza viņam iespēju uzstāties Ņujorkas prestižajā Steinvekas koncertzālē (Steinway Hall). Tā paša gada septembrī viņš saņēma Losandželosas džeza asociācijas balvu "Daudzsološākais jaunais mākslinieks". Absolvējis Torntonas Mūzikas akadēmiju (Thornton School of Music), saņemot mākslas bakalaura grādu džeza studiju programmā. Tajā pašā gadā piedalījās Telonuisa Munka institūta (The Thelonious Monk Institute) rīkotajā Džeza pianistu konkursā, kur ieguva otro vietu. Saņēmis "Grammy" balvu nominācijā "Labākās džeza improvizācijas solo" par skaņdarbu "All of You".
No 2006. līdz 2008. gadam Džeralds Kleitons bija dalībnieks Roja Hargrova (Roy Hargrove) kvintetā, kā arī bija pavadošais pianists divos 2006. gada Diānas Krālas (Diana Krall) albumos: "From This Moment On" un "Christmas Songs". Vēlāk lielāko daļu laika Džeralds Kleitons velta savam trio - Gerald Clayton Trio, kas tika dibināts Ņujorkā, 2008. gadā un jau 2009. gadā trio izdeva savu pirmo albumu "Two-shade".

"Šajā laikmetā visā pasaulē uz skatuvēm ir sastopami džeza brīnumbērni, bet Kleitonam piemīt visas īpašības, lai kļūtu par vienu no nozīmīgākajiem jaunajiem džeza māksliniekiem, kas parādījušies pēdējos gados," tā par Kleitonu raksta prestižais laikraksts "The Los Angeles Time".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!