Foto: Publicitātes foto
Izdevniecība "Upe tuviem un tāliem" savā teicēju ierakstu sērijā "Mantojums" pēc "Sibīrijas latviešu dziesmām" nupat ir laidusi klajā kārtējo CD-DVD izdevumu (sventājnieku sarunvalodā - grāmatēnu) "Pa vējame es dziedāju. Sventājas dziesmas"

Kā portālam "Delfri" pavēstīja izdevēji, CD-DVD sarūpējis tautas muzikas atbalstītājs Ilmārs Mežs, kurš arī lielāko daļu dziesmu pats pierakstījis laikā no 1988. līdz 2006. gadam.

Starp teicējiem minēti Kristīne Albuže, Ķērsta Balcere, Ķērsta un Andrējš Balči, vēl viena Balčus Ķērsta ar Annu Kurši, kā arī Anna un Niklāvs Vindiģi. Ierakstā muzicē Miķelis Sležis. Kopējais ierakstu garums ir turpat 3,5 stundas. Grāmatēnas 96 lappusēs sventājnieku izloksnē ir Trīs Zvaigžņu ordeņa kavaliera Miķeļa Balčus raksts par Sventājas senāko vēsturi, Ilmāra Meža skats uz Sventāju no Rīgas, un apraksts par teicējiem, kurā sulīgā tautas valodā iezīmēti teicēju dzīves gājumi un raksturi. Viss minētais tulkots gan angliski, gan lietuviski. Arī visu dziesmu teksti tulkoti angliski. Grāmatēnu izdaiļo vairākas Ausmas Balceres-Skarienes saglabātās fotogrāfijas no Sventājas senatnes, kad vēl bija mode godos greznoties tautastērpos. Bez tam pievienota arī Sventājas apkārtnes karte, kas dod skaidru ainu par senām un mūsdienu robežām.

"Kurzemes jūrmaļa pašā tāļākā launadža stūrē, vēl aiz Rucavas, nu jau Lietavas rubežās, atsaron kāda maģpazīstama, bet tautas kultūras ziņā jo diži turīga sāda - Sventāja, kuŗa, gan atdalīta no Latvijas, jo labi saglabājuse latviešu tradicionālo kultūru, kāda tā bija savos ziedu laikos vēl XX gs sākumā. Sventājā vēl pirms kaŗa bijis ierasts godos ģērbt tautastērpu un pavisam dzīva vēl bija dziedāšanas tradīcija. Pārdesmit gados rīdzinieki Sventājā ir pasarinkuši bez gala daug skaistu dziesmu, kas viss tapis "ierauts šnor-grāmatā". Tajā ronamas pāri simtam sventājnieku dziedātās senas un ne tik senas tautas dziesmas, sulīgas ziņģes, pat keļas rotaļas un daņči. To starpā ir arī septiņas neparastas žemaiču dainas, ko atminējās Ķērsta un Andrējš Balči no savas tāļās bērnības. Visbeidzot ir garšīgais stāsts par vārnu raušanu Kuršu kāpās, ko labi novērojis un atminējis ir Vindiģu Niklāvs," rakstīts grāmatēna ievadā.

Vērtīgais izdevums dos iespēju tautas mūzikas interesentiem Latvijā un arī Lietuvā iepazīties ar daudzām skaistām tautas balsī dziedātām dziesmām, kas senāk ir tikušas dziedātas arī Rucavā, Nīcā, un vēl plašāk visā Kurzemē. Dažas no dziesmām jau iekarojušas savu popularitāti - tieši Albužienes dziedātā 'Ai, jel manu vieglu prātu', ar grupas "Jauns mēness" starpniecību, nu kļuvusi par vienu no visbiežāk dziedātajām tautasdziesmām. To izdevēji novēl arī citām dziesmām.

Svinīga ieraksta atvēršana ar lasījumiem tiks rīkota septembrī, kad būs beigusies atpūtnieku sezona un paši sventājnieki varēs izbrīvēt kādu dienu lai atbrauktu uz Rīgu. Par to izdevēji sola ziņot atsevišķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!