Ventspils teātra namā "Jūras vārti" 7.oktobrī plkst. 19:00 ar klavierkoncertu "Veltījums Šopēna un Šūmaņa divsimtgadei" uzstāsies pianists Andrejs Osokins, portālu "Delfi" informē teātra nama pārstāvji.

Gan Šūmanim, gan Šopēnam klavieres bija nozīmīgs līdzeklis savu mūzikālo ideju izklāstam. Abi komponisti tieši klavieru skanējumam veltīja savas vissirsnīgās emocijas un domas un radīja neatkartojamus šedevrus klaviermūzikā. Koncerta Pirmā daļa būs pilnībā veltīta Roberta Šūmaņa klaviermūzikai un Otrā daļā skanēs Frederika Šopēna klavieru darbi.

Par divu centrālo skaņdarbu piedāvātā koncertprogrammā kļūs visvairāk nozīmīgie komponistu klavieru sacerējumi. Tā būs Šūmaņa "Fantāzija" op.17 Do mažorā, kura ir rakstīta ar grandiozo emocionālo un skaņu bagatību un ir viens no Šūmaņa vissirsnīgākajiem sacerējumiem; un otrā koncerta daļā, tā būs Šopēna Sonāte Si bemol minorā, dažreiz sauktā par "Sonāti ar Sēru maršu (Marche Funebre)", - visiem labi pazīstamais un apmīļotais Šopēna opuss. Tik pat daudzveidīga kā Šūmaņa "Fantāzija", Sonātē īpaši spēcīgi atklājās Šopēna romantiskais ģēnijs: viņa apbrīnojamais melodisms, augstais traģisms un neparprotāmā precizitāte savu ideju atklāšanas izteiksmes līdzekļu izvēlē.

Katra koncerta daļa sāksies ar diviem liriskajiem skaņdarbiem. Koncerta pirmā daļā pirms "Fantāzijas" skanēs divas Šūmaņa "Romances" no 28. opusa: vētrainā, nervozā romance Si bemol minorā un apburošo melodiju pilna romance Fa diez mažorā; Šūmaņa sieva Klāra Vīka īpaši mīlēja šo skaņdarbu, tā bija arī pēdējā mūzika, kuru viņa dzirdēja atrodoties uz nāves gultas.

Koncertprogrammas otrā daļa arī sāksies ar divām miniatūrām: tās būs divas Šopēna "Noktirnes" no 9. opusa: trauslā un sirsnīgā si bemol minorā un slavenā Mi bemol mažora "Noktirne" – vēl viena Šopēna daiļrades virsotne. Tā ir eleganta un maiga pēc rakstura, pēc kuras, ar lielo emocionālo kontrastu nāks Sonāte Si bemol minorā.

Pēc tās, koncerta noslēgumā skanēs "Polonēze" La bemol mažorā - spilgts, leģendāri virtuozs skaņdarbs. Tā ir viena no Šopēna visslavenākajām polonēzēm, kurā īpašu vietu ieņem komponistam tik svarīgā dzimtās Polijas tēma.

Šis koncerts ir kā atzinības un cieņas apliecinājums pret diviem lielākajiem komponistiem, kuri pianistiem un publikai dāvināja tik daudz pasakainās mūzikas.

Biļetes uz Ventspils teātra namā "Jūras vārti" gaidāmo Andreja Osokina klavierkoncertu 7.oktobrī šobrīd jau nopērkamas visās "Biļešu Servisa" tirdzniecības vietās un www.bilesuserviss.lv, to cena 2 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!