Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Aulā koncertciklā "Pianisma virtuozi" uzstāsies slavenais Krievijas pianists – uzlecošā zvaigzne Antons Ļahovskis, kā arī trīs pasaules līmeņa jaunie pianisti no Latvijas – Liene Circene, Reinis Zariņš un Vestards Šimkus, portālu "Delfi" informē RSU Aulas vadītāja Astra Puriņa.

Koncertciklu šī gada 14.oktobrī atklās Antons Ļahovskis no Krievijas, bet 11.novembrī būs Lienes Circenes koncerts. Savukārt 2011.gada 28.februārī uzstāsies Reinis Zariņš. Koncertu tūri nākamā gada 10.martā noslēgs Vestards Šimkus. Koncerti notiks RSU Aulā pulksten 19:00. Biļetes uz jaunā cikla koncertiem ir pieejamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietas un internetā; cenu amplitūda ir no 3 līdz 25 latiem.

"Šāds koncertcikls Rīgas Stradiņa universitātes Aulā notiks pirmo reizi. Ceru, ka arī nākotnē būs iespējams piedāvāt pasaules līmeņa mākslinieku priekšnesumus, nostiprinot Rīgas Stradiņa universitātes Aulu Latvijas populārāko koncertu zāļu lokā un kļūstot par nozīmīgu satikšanās vietu augstvērtīgas mākslas cienītājiem," atzīst koncertcikla idejas autore un RSU Aulas vadītāja Astra Puriņa:

"Latvija man ir īpaša vieta. Ikreiz, kad es te uzstājos, publika vienmēr mani uzņem ar ļoti siltiem sveicieniem. Man, kā māksliniekam, tas ir ļoti svarīgi, jo uzstājoties dalos ar publiku manās dziļākajās un vispersoniskākajās emocijās un domās. Es jūtu, ka man ir ļoti īpaša saikne ar Latvijas publiku, un ka tas ir iemesls, kāpēc es tik ļoti mīlu uzstāšanos Latvijā. Gaidāmā uzstāšanās notiks brīnišķīgajā RSU Aulā, un es to gaidu ar lielu nepacietību," pastāstīja pianists Antons Ļahovskis.

Ļahovskis mācījies Sanktpēterburgas Speciālajā mūzikas vidusskolā apdāvinātiem bērniem no 1988. līdz 1997. gadam. Pēc tam studējis Nikolaja Rimska-Korsakova Valsts konservatorijā, apgūstot klavierspēli pie Aleksandra Sandlera. No 2001. līdz 2004. gadam studējis maģistrantūrā Londonas Trīsvienības mūzikas koledžā pie Džona Bingema un no 2004. līdz 2007. gadam maģistrantūrā Gildholas mūzikas un drāmas skolā Londonā. Pašreiz Antons mācās doktorantūrā apvienotajā Pilsētas universitātes un Gildholas mūzikas un drāmas skolas kursā pie profesores Džoanas Hevilas.

Antons Ļahovskis ieguvis daudz balvu dažādos starptautiskos pianistu konkursos: Emanuela Durlē Starptautiskajā konkursā (Antverpene, 1996), Londonas Starptautiskajā pianistu, duetu un ansambļu konkursā dueta sastāvā (1998, diploms), Starptautiskajā jauno koncertmākslinieku noklausīšanās (Ņujorka, 1999, Otrā godalga un Bērenreitera balva), festivālā "Gada virtuozi 2000" (Sanktpēterburga, 1999, Pirmā godalga), Žaka Sāmuela Starpkoledžu pianistu konkursā (Londona, 2001, Pirmā godalga un Skatītāju balva) un 4. Starptautiskajā Prokofjeva konkursā (Sanktpēterburga, 2004, Diploms).

2008. gada rudenī Antons Ļahovskis ieguva "Grand Prix" Jāzepa Vītola 5. Starptautiskajā pianistu konkursā Rīgā, kā arī īpašā favorīta balvu no Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra. Būdams izcils klavieru virtuozs, Antons Ļahovskis daudz uzstājies gan Eiropā, gan Amerikā. Viņa repertuārā ir virkne V.A.Mocarta, L.van Bēthovena, F.Lista, P.Čaikovska un S.Prokofjeva klavierkoncertu. Kā solists viņš uzstājies ar dažādiem orķestriem, t.sk. ar Sanktpēterburgas filharmonisko orķestri, Sanktpēterburgas Akadēmisko simfonisko orķestri, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Liepājas Simfonisko orķestri u.c.

RSU Aulu, kas lepojas "Steinway&Sons" flīģeli, atklāja 2009. gada rudenī. Aulā ir plaša amfiteātra formas zāle ar 600 sēdvietām, 120 kvadrātmetru lielu skatuvi un modernām prezentācijas tehnoloģijām. RSU Aula atrodas Dzirciema ielā 16, Rīgā.

Sīkāka informācija koncertciklu "Pianisma virtuozi", tā norisi un dalībniekiem ir pieejama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!