Katra mēneša pirmo sestdienu METRO velta kādai deju mūzikas vēstures lapaspusei, šosestdien – House mūzikai. Kā vispiemērotāko šādam pasākumam METRO atzina dj Jāni Kraukli, jo tieši viņu var uzskatīt par lielāko house popularizētāju Latvijā, kurš pie tam saglabājis dj arodu vēl šobrīd.
Tiesa, šobrīd Jānim esot tāds pārdomu brīdis un aktīvā dīdžejošana nolikta uz kādu brīdi pie malas, bet vecās house lietas viņa sirdij vēl joprojām ir tuvas un tikai tāpēc viņš izņēmuma kārtā pieņēma METRO piedāvājumu.

Der atgādināt, ka house vēsture sākta rakstīt ar 1985. gadu, tā dzimtene ir Čikāga, no kurienes tas saindēja Ņujorku, bet vēlāk arī visu pasauli. Par house krustēvu var uzskatīt Frankie Knuckles.

Latvijā house ienāca 1987. gadā kopā ar lieliskajiem “West Bam” setiem Poligrāfiķos (ir saglabājušies ieraksti, kuros dzirdams kā “West Bam” spēlētajai mūzikai pa virsu repo Ainārs Mielavs) un Mākslas dienu pasākumos. Toreiz uz Latviju “West Bam” atveda Jaunā viļņa krustēvs Hārdijs Lediņš. Pēc Mākslas dienu pasākumā redzētā seta ar house saslima arī Jānis Krauklis. 88. gadā Roberts Gobziņš Jānim kā pirmajam Latvijā atveda vinila atskaņotājus.

Diemžēl house ienākšana Latvijā sakrita ar Atmodu, kad ļaudis vairāk bija norūpējušies par savas valsts atjaunošanu, kultūru atstājot novārtā. Rīgā nebija neviena regulāri funkcionējoša kluba, bet tikai atsevišķi kultūras nami, lielas zāles, kurās pa laikam aktīvi cilvēki uzrīkoja pasākumus.

Jānis atceras, ka labi bija Uģa Poļa 89. gadā Mazajā Ģildē rīkotie pasākumi, “uz urā” aizgāja “Superdeju” visā Latvijā rīkotie pasākumi, neizdzēšamu iespaidu atstāja 89. gadā notikusī Nepieradinātās modes asambleja ar Lielbritānijas dīdžeju piedalīšanos un, protams, ar lielu vērienu sarīkotais pirmais un, diemžēl, arī vienīgais pasaules lenšu dīdžeju čempionāts.

“Kruti” dīdžeji toreiz bija Raimonds Kamzolis un Modris Skaistkalns. Modris bija tas, kurš uzvarēja pieminētajā čempionātā, tādejādi kļūdams par vienīgo labāko pasaules lenšu dīdžeju. Abi 90-to gadu sākumā Latvijas valsts radio vadīja raidījumu “Latvian Beat”.

Minētā raidījuma nosaukums kļuva par nosaukumu mūzikas novirzienam, kurā centās izpausties daudzi Latvijas dj, savos dzīvokļos graizot un līmējot kopā magnetafona lentas. Vēlāk nāca leģendārā Uģa Poļa un Jāņa Kraukļa vadītā radiostacija “Radiodejas”. Kā vēl viens Latvijas house fenomens noteikti pieminami saviem spēkiem uzlabotie lenšu magnetafoni ar maināmajiem skanēšanas ātrumiem.

Runājot par savu dj setu sestdien METRO, Jānis Krauklis negribēja nosaukt nevienu tā laika hītu, kurš tiks izmantots, vien pieminot, ka gaidāms diezgan jauks kokteilis ar daudziem negaidītiem pavērsieniem. Vēl savu cieņu house šajā naktī apsolījuši apliecināt AG un Raitis, kā arī Ojārs Rancāns, kuru arī var uzskatīt par leģendāru personību Latvijas house vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!