Ir noslēdzies 11. starptautiskais mūzikas festivāls "Rīgas ritmi 2011" un festivāla pasākumus kopumā apmeklējuši vairāk nekā 9000 cilvēku, "DELFI Kultūra" informēja "Rīgas ritmu" organizatori.

Festivāla ietvaros Rīgā koncertēja mūziķi no 19 pasaules valstīm, prezentējot tādus mūzikas stilus kā jazz, flamenco jazz, world music, experimental free, pop jazz, latin jazz, fusion, acid jazz un salsa. Festivāla galvenie koncerti notika Rīgas Kongresu namā, bet vakara koncerti un jam session - mūzikas klubā "Artelis". Pirmo reizi brīvdabas bezmaksas koncerti noritēja brīvdabas atpūtas parkā "Egle." Festivāla ieskaņas pasākums norisinājās "Origo Summer Stage." Kopumā notika 19 koncerti un 14 meistarklases.

Mūzikas mīļotājiem bija iespēja dzirdēt gan tādus māksliniekus, kuru vārds mūzikas pasaulē jau kļuvis par zīmolu - flamenko džeza ģitāras virtuozs Eduardo Niebla, Vācijas džeza superzvaigzne Till Brönner, kaboverdiešu dziesminiece Carmen Souza un citi, gan jaunās zvaigznes - Itālijas džeza brīnumbērns Francesco Cafiso, Quincy Jones jaunatklājums - ģeniālais kubiešu pianists Alfredo Rodriguez, talantīgā džeza vokāliste no Krievijas Olga Abdullina un vairāk kā 30 Latvijas mūziķu. Lielākā daļa festivāla viesmākslinieku Latvijā un Baltijā koncertēja pirmo reizi, tādējādi festivāls dāvāja unikālu pieredzi nevien saviem klausītājiem, bet arī mūziķiem.

Vairāki mūzikas projekti tika izveidoti īpaši festivālam "Rīgas ritmi 2011": lietuviešu džeza saksofonists Kestutis Vaiginis un "Mirage Octet" feat. Diāna Pīrāgs un Laimis Rācenājs, itāļu saksofonists Francesco Cafiso, kontrabasa maestro Toivo Unt un Latvijas jaunie mūziķi Oskars Račevskis un Ivars Arutjunjans, "Philip Hamilton Vocal Project" un "Alex Wilson Salsa Orchestra", kuros aizrautīgais džeza un pasaules mūzikas vokāla meistars Philip Hamilton un salsas alķīmiķis Alex Wilson muzicēja kopā ar Latvijas jaunajiem mūziķiem un dziedātājiem.

Festivāla izskaņā klubā "Artelis" notika "Super Jamsession", kurā kopā ar Latvijas mūziķiem uzstājās Francesco Cafiso, Philip Hamilton, Alex Wilson, Naomi Philips un daudzi citi festivāla makslinieki. "Super Jamsession" izvērtās par grandiozu mūzikas šovu, kas lieciniekiem paliks atmiņā vēl ilgi.

Neatņemama festivāla sastāvdaļa ir meistarklases, kurām šogad bija pieteikušies vairāk kā 80 dalībnieku no Latvijas un Igaunijas. Meistarklases vadīja kaboverdiešu dziedātāja Carmen Souza, flamenko ģitārists Eduardo Niebla un eksperimentālā džeza trio "Das Kapital" mūziķi - Edward Perraud un Daniel Erdmann. Vokāla meistarklases četru dienu garumā vadīja Philip Hamilton, salsas meistarklases - Alex Wilson.

Unikāls notikums bija Blindfold Test Latvijas Radio 1. studijā, kurā piedalījās itāļu saksofonists Francesco Cafiso un mūzikas žurnālists Thomas Conrad, kā arī festivāla meistarklašu dalībnieki.

Trešo gadu pēc kārtas tika organizēts "Rīgas ritmi Festival Showcase" projekts, kura mērķis ir prezentēt Latvijas džeza, improvizācijas un pasaules mūzikas izpildītājus. Šogad Rīgā bija ieradušies mūzikas eksperti, kuru vidū - Jeffrey Levenson "Blue Note", Antje Hubner - "HubtonePR", Peter Basler "Basitours" un ievērojamais JazzTimes žurnālists Thomas Conrad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!