Ļaudis runā, ka festivālu vasara ir iesākusies visai vērienīgi. Kamēr britu salās nopietni un ar lielu troksni pirms pāris nedēļām aizvadīti "Isle of Wight" un "Download" festivāli", arī pie mums jau izbaudīti pirmie muzikālās vasaras eiforijas prieki. Turpinām plānot – līdz Jāņiem droši var teikt – visa vasara vēl priekšā. Lūk, Latvijas festivālu apkopojuma II daļa, gan rokenrols, gan smalka klasika. Protams, visi festivāli, brīvdabas pasākumi un precīzas programmas vienuviet atrodamas "Delfi" afišā.


"Vinils"

Kad?: 19. jūnijs
Kur?: Rīga, Kalnciema ielas kvartāls
Cena: bezmaksas
Mājaslapa:
Piedalās: Goran Gora, "100 baltas dvēseles" un citi.

Minifestivāls, kas, iespējams, nemaz nav festivāls, bet tāds palielāks koncerts. Taču tas nekas, ja jau festivāls, tad festivāls. Iepriekš divus gadus noticis VEF teritorijā, bet šogad pārcēlies uz burvīgo koka māju kvartālu Kalnciema ielā. Rīkotāji sola vel līdz papildināt mākslinieku sarakstu un sašiverēt pēcballīti stilīgajā veikalā – barā "Pērle". Nu ko, zelta vērts pasākums, tiem, kas pirmsjāņu nedēļas nogalē paliek pilsētā.

"Liepājas vasara"
Foto: Publicitātes foto

Kad?: no 30. jūnija visas vasaras garumā.
Kur?: Liepājas koncertzāles
Cena: atkarībā no koncerta
Mājaslapa: www.liepajasvasara.lv
Piedalās: LSO mūziķi, + Imants Kalniņš, "Autobuss Debesīs" un citi viesi.

Vecā patiesība, ka "viss jaunais ir labi aizmirsts vecais" atkal sevi pierāda pilnā krāšņumā. Liepājā atdzimst skaistā tradīcija - festivāls "Liepājas vasara", kas tikusi iedibināta vēl pagājušā gadsimta pirmajā pusē un turpinājusies padomju gados. Brīvdabas priekšnesumi siltos vasaras vakaros, glauni kamerkoncerti skaistākajās koncertzālēs, pārdomu pilni garīgās mūzikas atskaņojumi un vērienīgi lielkoncerti. Atliek vien ieteikt – sekojiet līdzi programmai!

VII "Kremerata Baltica" festivāls

Kad?: 1. līdz 4. jūlijs
Kur? Sigulda, "Baltais Flīģelis", Rīga, Lielā ģilde
Cena: Tiks precizēts
Mājaslapa: www.kremeratabaltica.lv
Piedalās: "Kremerata Baltica" un Gidons Krēmers + viesi. komponists Kristaps Pētersons, pianiste Katja Skanavi, flautiste Dita Krenberga, obojiste Justina Gelgotaite, dziedātāji Aleksejs Močalovs (bass) un Laura Grecka (mecosoprāns), klavesīnists Reinuts Teps. Pie orķestra diriģenta - Ainārs Rubiķis.

Kā var nojaust, šī festivāla centrālie mākslinieki ir orķestris "Kremerata Baltica" un tā dibinātājs, vadītājs un iedvesmotājs, izcilais vijolnieks Gidons Krēmers. Tie ir viņu mūzikas svētki, kuros kā viesi lūgti daudz un dažādi viesmūziķi. Šogad centrālā tēma – mūzikas vara, vara un mūzika - kā komponisti cauri gadu simteņiem izmantojuši sev doto varu? Kāda vara piemīt mūzikai? Savukārt drīz pēc Latvijas festivāla beigām, iespējams doties uz Austrijas pilsētiņu Lokenhauzu kur notiek līdzīgs Gidona Krēmera organizēts festivāls

"Saldus Saule"

Kad?: 10. jūlijs
Kur?: Saldus
Cena: No 7 latiem
Majaslapa: www.saldusaule.com
Piedalās: Džo Linns Tērners, "Gorky Park", "Credo", "Linga", "Opus Pro", "Dzelzs Vilks" , "Leģions", "Pienvedēja Piedzīvojumi", "Tā, Tā, Tā", Aisha un citi.

"Līva" Ērika Ķiģeļa dēla Fēliksa izauklēts rokfestivāls, ar nelielu nostaļģiju pēc "Liepājas dzintara" spožākajiem laikiem. Kopā pulcināts pašmāju rokmūzika klasikas zieds, kā arī vērā ņemami ārvalstu viesi. Šogad "Saldus Saule" pēdējās nedēļas notikumu sakarā ir ieguvis jaunu dziļumu un nozīmi. Tā būs vieta, kur tikties un pieminēt, kopā būt un līdzi dziedāt. Ticam, ka dziesma noteikti sasniegs arī tos "līvus", kas uz rokenrolu Saldus Kalnasētas estrādē raudzīsies no zvaigžņotajām debesīm.

"Ad Lucem"
Foto: DELFI

Kad?: 15. līdz 18. jūlijs
Kur?: Vecgulbenes muiža, Rīgas Sv Petera Baznīca
Cena: no 5 līdz 10 latiem,
Mājaslapa: www.adlucem.info
Piedalās: M. Bārlijs (UK, čells), H. Hansena (LV, klavieres), L. Jansone (LV, etnogrāfiskā kokle), S. Ancupovs (LV, sārods), Sandžu Višnu SAHAI (UK/IN, tabla).

Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" (latīn. – "uz gaismu") sola ieinteresēt tos, kuri meklē atbildes uz būtiskajiem jautājumiem – kas es esmu? kurp es virzos? Festivāla programmas (jau kopš 2002. gada) tiek veidotas ar mērķi dot atelpas brīdi katra cilvēka trauksmainajā ikdienā, ļaut sakārtot domas, ieklausīties sevī. 



Mūzika&Kino

Kad?:
15. līdz 18. jūlijs
Kur?: Rīgā un Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē
Mājaslapa:
Cena: no 7 līdz 15 latiem
Piedalās: "Emir Kusturica and No Smoking Orchestra", Sergejs Šnurovs, Nino Katamdze un citi.

Savdabīgs festivāls, kas sola atteikties no ierastās pasākumu formas un organizācijas. Festivāls nojauks robežas, tā vismaz sola rīkotāji - producentu, režisoru, scenāristu un radošās grupas mērķis ir radīt tādu festivālu, lai tas atbilstu savam nosaukumam. Tātad – kino un mūzikas sintēze. Lai kā tas viss galā izdotos, Emira Kusturicas un viņa "No Smoking Orchestra" dzīvespriecīgo priekšnesumu garām laist nedrīkst.

Positivus 2010

Kad?: 16 un 17. jūlijs
Kur?: Salacgrīva
Cena: 29 lati + maksa par vietu telšu pilsētiņā un autostāvvietu
Mājaslapa: www.positivusfestival.com
Piedalās: "Muse", "Scissior Sisters", " UNKLE", "Happy Mondays", "And So I Watched You From Afar" un virkne  ārvalstu un pašmāju grupu.

Pēc zīmīgā un leģendārā "Muse" koncerta Glastonberijas festivālā 2004. gadā, pat koncerta pirmajās rindās dubļos samītās kedas pārdeva ebay, bet grupa to atzina par traģiskāko un labāko koncertu savā pastāvēšanas vēsturē. "Muse" šogad atgriežas Glastonberijā, bet drīz pēc tam grupa spēlēs Salacgrīvas "Positivus". Skan labi vai ne? Vērienīgais "lieli mazais" festivāls šogad iesmējis krīzei taisni acīs un atvēzējies ar programmu, ar kādu varētu lepoties ne viens vien līdzīga mēroga pasākums Eiropā.

Saulkrastu džeza festivāls 2010

Kad?: 19. līdz 25. jūlijs
Kur?: Saulkrasti, atpūtas nams "Minhauzena Unda"
Cena: Cenas tiks precizētas
Mājaslapa: www.saulkrastijazz.lv
Piedalās: Programma tiks precizēta

Reizi gadā Saulkrasti kļūst par Latvijas džeza galvaspilsētu, pulcējot gan labākos pašmāju, gan arī ārvalstu mūziķus. Turklāt tie ir ne tikai koncerti, bet arī izglītojoši pasākumi un meistarklases mūziķiem. Lai gan programma pagaidām ziņu nav, par tās kvalitāti un muzikālo baudījumu nevajadzētu šaubīties.

ZZ Baltic Beach Party

Kad?: 22. līdz 24. jūlijs
Kur?: Liepājas pludmale
Cena: No 5 līdz 16 latiem
Majaslapa: www.beachparty.lv
Piedalās: "Reigani", "The Rasmus", "Zveri", "Tuklan", "Skip The Use", DJ ATB, Sash, "Tā Tā Tā", "Musiqq", "Sistem" un citi.

Lielākā un tradīcijām bagātākā pludmales ballīte Baltijā, kas ik gadu pulcē desmitiem tūkstošus vasaras svinētājus. Tirkīzzilais karogs Liepājā šogad plīvos trīs dienas, turklāt milzīgajā tirkizzilajā tortē tiks nopūstas 10 svecītes, ar ko arī svinīgi sveicam. Bezrūpības pilna nedēļas nogale, ar dejām, uguņošanu, koncertiem un neskaitāmi daudz atrakcijām, kuras uzskaitīt gluži vienkārši šeit nav vietas. Kā saka paši liepājnieki – bez pludmales ballītes nemaz vasara pa īstam neatnākot.

Tātad izrādās vasara sākas pa īstam tikai Liepājas pludmales ballītē...? Nu ko, tad ar pilnu sparu nākamajā turpinājumā par festivāliem augustā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!