Lai gan šobrīd šķiet – visa vasara vēl priekša, tā visdrīzāk paies nemanot. Tāpēc svarīgi laikus plānot un izvēlēties savu šīs vasaras muzikālo piedzīvojumu. Portāls "Delfi" piedāvā vasaras festivālu apkopojumu jūnijā un jūlija pirmajā pusē, savukārt visus vasaras koncertus, festivālus un atpūtas pasākumus meklē "Delfi Afišā".

"Bliez no bedres!"

Kad?: 4. jūnijs
Kur?: Ķekava
Cena: bezmaksas
Mājaslapa:
Piedalās: "Between the Lines", "Can_Zone", "Klusā Stunda", "Man-hu", "Mismach", "Sacramental", "Seat Free", "The Highway" + viesi "Tumors" un "The Afternoon".

Jauno rokgrupu konkurss – festivāls, ko rīko vietējās jauniešu organizācijas aktīvisti. Festivāls savu mērķi izvirza dot iespēju jaunajām grupām lieku reizi sevi parādīt plašākai publikai un vairot savu profesionalitāti uzstājoties publikas priekšā. Lieliska iespēja vienā vakarā uzzināt no kuras puses vējš pūš uz pašmāju jaunās rokmūzikas skatuves.

"Kafijas vakars Pilskalnos"
Foto: F64

Kad?: 4. un 5. jūnijs
Kur?: Sabiles novada "Pilskalnos"
Cena: 5 lati
Mājaslapa: www.kvp.lv
Piedalās: "Hospitāļu iela", "Baložu pilni pagalmi", "Voiceks Voiska", "Standart", "Age of Stones", "In the Box", "Meribel", Andis Grīva, "Oranžās brīvdienas" "Trakmēnes", "Cacophonics", "Monologs Divatā", "Rebel Riot", "Jūdas Graši", "Mežonīgais Rieksts", "Toms Londons", "Apēdājs" un citi.

Festivāls, kas notiek jau piekto gadu droši dēvējams jau par tradicionālu pasākumu. Turklāt ik gadu pieaug tā vēriens un attiecīgi arī apmeklētāju skaits. Šogad dalību apstiprinājušas daudz grupas, kas festivālā uzstāsies pirmo reizi, tai skaitā arī latviešu neatkarīgās mūzikas zelta fonds un virkne citu mākslinieku.

Rīgas Operas festivāls
Foto: DELFI


Kad?: 8. līdz 18. jūnijs
Kur?: Latvijas Nacionālā Opera
Cena: no 4 līdz 35 latiem atkarībā no izrādes un vietas zālē
Mājaslapa: www.opera.lv
Izrādes: "Triptihs" (pirmizrāde), "Mcenskas aprinķa lēdija Makbeta", "Verters", "Dons Žuans", "Mīlas dzēriens", "Makbets" (koncertuzvedums)

Skaista Rīgas tradīcija, kas iedibināta jau 1998. gadā un noslēdz LNO sezonu. Ik gadu festivāls piedāvā noskatīties sezonas jauniestudējumus, iepriekšējo sezonu spilgtākos iestudējumus, baudīt kādu lielās formas vokāli instrumentālo darbu, tikties ar iemīļotiem pašmāju solistiem un spožām ārzemju zvaigznēm, kā arī atcerēties saviļņojošākos mirkļus, baudot visskaistākās operu melodijas! Operas festivālu atklās pirmizrāde – Džakomo Pučini "Triptihs" Viestura Kairša režijā, savukārt noslēgumā gaidāms koncertuzvedums "Makbets", kas būs mākslinieka Samsona Izjumova jubilejas vakars.

"Rīgas Ritmi"


Kad?:
28. jūnijs līdz 3. jūlijs
Kur?: Dažādās Rīgas koncertzālēs
Cena: no 3.75 latiem
Mājaslapa: www.rigasritmi.lv
Piedalās: saksofonists Bill Evans un blūza ģitārists Robben Ford projektā "Soulgrass Meets Blues", ģitāras virtuozs Antonio Forcione, talantīgais pianists Gerald Clayton, jaunā Kubas dīva Olvido Ruiz, neparastais franču trio "Sashird Lao", vācu pianists un komponists Sebastian Schunke, Itālijas džeza grupa "Line Up", "Silvesteri Orkesteri", Māra Briežkalna kvintets ar projektu "Latvian Evergreens", Denisa Paškēviča Trio, Kristapa Vanadziņa Trio, "City Jazz Big Band", Jelgavas bigbends un daudzi citi.

Pilsētas festivāls mūzikas gardēžiem, ar gadu gaitā koptu un izsmalcinātu piedāvājumu. Nekādas plaša patēriņa preces, tikai manta ar visaugstākās kvalitātes zīmi, interesanti jaunatklājumi un pārdomāti pārsteigumi. Festivāla galvenie koncerti, kā ierasts, notiks Kongresu namā, nakts koncerti un jam session klubā "Artelis", festivāla meistarklases Latvijas Radio ierakstu studijās un bezmaksas brīvdabas koncerti uz Vērmanes dārza skatuves. Plašs biļešu piedāvājums tiem, kas vēlas kombinējot vairākus koncertus ieekonomēt.

"SKAposts"


Kad?: 2. un 3. jūlijs
Kur?: "Nabaklab"
Cena: Informācija sekos
Mājaslapa: www.nabaklab.lv
Piedalās: "Kuchenbeat", "All Day Long", "Voiceks Voiska" un citi

Saulains festivāls pašā galvaspilsētas centrā. Pasākums Rīgā norisinās otro gadu, šoreiz pārceļoties no Spīķeriem tuvāk Brīvības piemineklim. Divu dienu garumā visas Latvijas labākās ska un regeja grupas priecāsies plašajās "Nabaklab" telpās, lai radītu īstenas vasaras svinības pilsētā. Festivāla sajūta garantēta pēc pilnas programmas, ja kāds ļoti vēlēsies, ticam, ka "Nabaklab" vadība ļaus kluba pagalmiņā uzcelt telti, kur pārlaist nakti. Tiek solītas arī dažādas akcijas, atrakcijas un, iespējams, kāds ārzemju viesis. Pilns grupu saraksts tiks publicēts tuvākajā laikā.

"Metalshow Open-Air 2010"


Kad?: 2. līdz 4. jūlijs
Kur?: VEF teritorija ap klubu "Melnā Piektdiena"
Cena: 14 lati uz visām trim festivāla dienām
Mājaslapa: www.metalshow.lv
Piedalas: "Napalm Death" (UK); "Caliban" (DE); "Rotting Christ" (GRE), "Weedeater"(USA); "Crionics" (PL); "Sanctimony"; "Preternatural", "Soundaracde", "Rūsa", Vic Anselmo un citi.

Blomes āres nu jau trešo gadu metālisti nomainījuši pret industriālo estētiku VEF teritorijā Rīgā, taču saglabājot labākās brīvdabas festivāla tradīcijas (tiek solīta pat telšu pilsētiņa). Šogad pasākuma rīkotāji parūpējušies par vērā ņemamiem hedlaineriem, kā arī daudzveidīgu pašmāju smagās mūzikas grupu piedāvājumu - kopumā trīs dienu laikā uz divām festivāla skatuvēm uzstāsies ap 50 grupām. Vislatvijas metālistu un smagās mūzikas cienītāju obligātais salidojums.

Senās mūzikas festivāls: Rīga – 1527


Kad?: 7. līdz 10. jūlijs
Kur?: Rīga un Rundāle
Cena: no 5 līdz 15 latiem
Mājaslapa: www.latvijaskoncerti.lv
Piedalās: "Cosmos", Sergejs Jēgers, "Collegium musicum Rīga", "Schola Cantorum Riga", radošā apvienība "Taureņi debesīm", "Sinfonietta Rīga" solistu ansamblis un citi.

Elegants ikgadējs notikums mūzikā, kura koncerti sev līdzi nes ne tikai muzikālo baudījumu, bet arī pieskārienu spožām vēstures lapaspusēm. Šogad uzmanības centrā būs vācu mūzika - programmā iekļauti gan vācu baroka lielmeistaru Johana Sebastiāna Baha, Georga Frīdriha Hendeļa, Georga Fīlipa Tēlemaņa opusi, gan mūzika, kas savulaik skanējusi Drēzdenes un Prūsijas karaļa galmā. Īpaši krāšņs ir tradicionālais festivāla noslēgums Rundāles pilī, kur šogad varēs noskatīties Hendeļa operu "Deidamija" un videomākslinieku Roberta Rubīna un Dzintara Krūmiņa, kā arī vīdžeja Wickiss videoinstalāciju "Building Mapping".

12. Kantrī mūzikas festivāls
Foto: stock.xchng

Kad?: 9. un 10. jūlijs
Kur?: Bauskas pilskalna estrāde
Cena: 5 lati par katru festivāla dienu, 5 lati – teltsvieta + 2 lati mašīnas stāvvieta
Mājaslapa:
Piedalās: "The Rowers" (SK), Dītmārs Vahtlers&Deniels T. Kouts (ASV) un pašmāju kantrīmūziķi.

Latvijas kantrī un šlāger mūzikas mīļotāju pasākums šogad sevi piesaka ar plašu vērienu, izejot ārpus Bauskas pilsdrupu estrādes teritorijas. Otra festivāla skatuve ieplānota Bauskas pilsētas centrā – pie veikala Rimi, kur notiks koncerti un līnijdeju priekšnesumi. Tāpat sagaidāma divas nakts balles, kantrī karaoke, kantrīmūziķu zvaigžņu koris, tirdziņš, izjādes un citas atrakcijas kā pieaugušajiem, tā arī līdzpaņemtajiem bērniem. Meklējiet kovboju zābakus un mācieties līnijdejas, šajā festivālā tas noteikti noderēs.

"Fonofest"

Kad?: 9. un 10. jūlijs
Kur?: Cēsu rajona "Uplandos"
Cena: 10 lati uz abām festivāla dienām, vieta telšu pilsētiņā un autostāvvieta iekļauta cenā
Mājaslapa: www.fonoklubs.lv
Piedalās: "Cilice"(NL), "The Wolf Verine" (Swe), "Chain Reaction" (Pl), "New Deadline" (Fin), "My Ocean" (Blr) , "Endirve"(Fin), "Uncle Meat and the Highway Children" (UK), "Skyforger", "Dzelzs Vilks", "Pienvedēja Piedzīvojumi", Roberts Gobziņš un "Resnie Putni", "Satellites LV", "The Blackout", "Blues Gang", "Pent-In Dreams", "Laime Pilnīga", "Astro'n'out", "Voiceks Voiska" un citi.

Festivāls, kuru par "mazu" drīz būs ļoti grūti nodēvēt. Viens no tradīcijām bagātākajiem vietējiem brīvdabas pasākumiem, kas līdzās obligātajai mūzikas programmai piedāvā arī plašu sportisko aktivitāšu klāstu. Īpaši šogad jāizceļ skeitborda sacensības, kuru rampas konstrukcijas pārmaiņas piedzīvojušas ievērojamas pārmaiņas. Turpat arī "Skatelab" rīta rosme, labāk ģērbtā skeitera apbalvošana un muzikāli priekšnesumi. No muzikālā piedāvājuma - folk-metal grupas "Skyforger" uzstāšanās, kurai šis būs vien no retajiem koncertiem Latvijā šovasar, tāpat citu festivālu piedāvājumā reti kur atradīsiet "Pienvedēja Piedzīvojumus" un "Satellites LV". Festivāla apmeklētājus priecēs arī dažādas ārvalstu grupas, kopumā viesi tiek gaidīti no astoņām valstīm. Pilnīgs rokenrols ...Un neaizmirstiet peldbikses – netālu ir Āraišu ezers.

Vasara tikai sākas...turpinājums sekos....

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!