Foto: Publicitātes foto
Piektdien, 3. jūnijā Latvijas Nacionālajā operā (LNO) uzvirmos latviešu kaislības, kad savu pasaules pirmizrādi uz operas lielās skatuves piedzīvos pašmāju komponista Bruno Skultes (1905-1976) operas "Vilkaču mantiniece" iestudējums.

Otrajā izrādē, kas notiks sestdien, 4.jūnijā savu debiju uz LNO lielās skatuves piedzīvos arī jaunā operdziedātāja Ance Purmale (attēlā).

Sarunā ar "DELFI Kultūra" Purmale atklāj, ka pirms savas lielās debijas ir uztraukusies, jo tā būšot arī viņas diplomeksāmens, taču ar prieku izmantojusi iespēju piedalīties iestudējumā, jo ir pārliecināta, ka "jaunajiem operdziedātājiem ir jāizmanto jebkura iespēja dziedāt".

"Sevi ir jāpierāda, turklāt nekad nevar zināt, kas iestudējumu klausās. Pēc izrādes kāds var uzaicināt piedalīties vēl kādā citā projektā," teic jaunā dziedātāja.

Uz jautājumu, kā viņa "Vilkaču mantinieces" mēģinājumos viņa sadzīvojusi ar savas varones Marutas tēlu, Purmale stāsta, ka sākumā bijis grūti, jo "Maruta ir ārkārtīgi pašpārliecināta un arī mazliet naiva, cilvēks, kurš iestājas par taisnīgumu".

"Man izprast Marutas tēlu palīdzēja gan Ilonas Leimanes romāna "Vilkaču Mantiniece" izlasīšana, gan arī iestudējuma režisore Ināra Slucka, kura ļoti vienkārši, bet trāpīgi stāstīja, kādēļ Maruta noteiktos brīžos rīkojas tieši tā," stāsta Purmale.

Operu "Vilkaču mantiniece", kas sacerēta 20. gadsimta 40. gadu beigās, savulaik iestudēšanai Maskavā ieteicis pasaulslavenais diriģents Leopolds Stokovskis, tomēr tam nebija lemts notikt. Pirmais operas koncertuzvedums Latvijā notika 2005.gadā LNO Jaunajā zālē. Koncerts tika ierakstīts, un to publicēja kompānija "Albany Records Troy". Par operas koncertierakstu žurnāls "Das Opernglas" rakstīja: "Visai veristisks stils, ko varētu ierindot kaut kur starp Pučīni un 20. gadsimta 50. gadu filmu krāšņo mūziku, piešķir operai pievilcīgu vitalitāti."

Ar 3. jūnija operas "Vilkaču mantiniece" pasaules pirmizrādi sāksies arī 14. Rīgas Operas festivāls, kurā viesosies Latvijas opermūzikas zvaigznes Kristīne Opolais, Inga Kalna, Egils Siliņš, viessolisti Gustavo Porta, Tatjana Aņisimova, Aleksandra Kačinska, Emma Vetere, Kosma Ranuers, Andrejs Žilihovskis, kā arī LNO jaunie talanti - Liene Kinča, Inga Šļubovska, Evija Martinsone, Jānis Apeinis un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!