Foto: DELFI
Aizvadītā nedēļas nogale Baltijā pagājusi smagu akordu fonā, jo savas "World Magnetic Tour" ietvaros koncertus Rīgā un Tallinā sniedza grupa "Metallica". Sākumā gan bija iecerēts, ka abi šie koncerti norisināsies Rīgā, taču nerodot pieprasījumu pēc biļetēm, organizatori nolēma otro Rīgas koncertu pārcelt uz Igauniju.

Foto galerija

Turpinot Melnā albuma tūres tradīciju, "Metallica" arēnu koncertus spēlē uz skatuves, kas pretēji pierastajam, atrodas arēnas vidū. Tā arī šoreiz, tiem koncertu vērotājiem, kuri bija iegādājušies stāvvietas bija iespēja izvēlēties vietu jebkurā skatuves malā. Centrāli novietotā skatuve ir ieguvums arī sēdvietās sēdošajiem, jo skatuve ir redzama un pārskatāma daudz labāk, nekā parasti.

Aktīvākie grupas fani pie arēnas Rīga durvīm pulcējas jau īsi pēc trijiem pēcpusdienā. Pūlis pamazām kļūst lielāks un ir novērojams, ka tā sastāvs ir ļoti daudznacionāls. Koncertu Rīgā ieradušies vērot fani no Zviedrijas, Somijas, Nīderlandes, Rumānijas, Polijas, Slovākijas un citām Eiropas vietām. Tiem, kas vēlējās tikt pirmajā rindā pie skatuves, sestdien kājās nācās nostāvēt vismaz astoņas stundas. Dažiem šis fakts kopā ar ievērojamu alkohola patēriņu krietni mainīja vakara plānus – pirmie "kritušie" no arēnas tiek iznesti vēl pirms iesildītāju kāpšanas uz skatuves.

Vakars Rīgā iesākas ar franču apvienības "Gojira" uzstāšanos, kuriem kopā ar grupu "Fear Factory" ticis iesildītāju gods šajā tūres daļā. Abas grupas sniedz īsus, bet piesātinātus priekšnesumus, kas "iesildīšanas" funkciju veic godam. Diemžēl līdzi ar iesildītāja statusu nāk arī nepieciešamība pakļauties vakara saimnieku kārtībai, gan "Gojira", gan "Fear Factory" gadījumā ir labi redzams, ka pie atrašanās uz skatuves zāles vidū un attiecīga darba ar apskaņošanas aparatūru vēl ir jāpierod gan grupām, gan arī to apkalpojošajam personālam. Atliek cerēt, ka abus iesildītājus izdosies redzēt kādā koncertā vai festivālā, kur viņi jutīsies mājīgāk.

Izskanot pierastā "Metallica" intro 'The Ecstasy of Gold' skaņām grupa savu uzstāšanos sāk ar lāzeru efektiem pavadīto dziesmu 'That Was Just Your Life' no albuma "Death Magnetic". Vakara gaitā tiek nospēlētas vēl četras dziesmas no jaunā albuma: 'The End of the Line', 'Broken', 'beat and scarred', 'Cyanide' un 'The Day That Never Comes'. Gan šīs dziesmas, gan skatuves apgaismojuma konstrukcijas zārku formā visa vakara gaitā atgādina par grupas jaunāko albumu un šīs tūres galveno mērķi – tā popularizēšanu.

"Metallica" priekšnesums arī šoreiz ir paraugstunda koncertu sniegšanā, grupa spēlē ātri, smagi un precīzi. Neskatoties uz to, ka Rīgā "Metallica" dalībnieki ieradās ar prāmi pēc gara un nogurdinoša ceļojuma cauri Norvēģijai un Zviedrijai, Rīgas publika spēj grupā atraisīt enerģijas rezerves un uz skatuves noguruma izpausme ir tikai attāli manāmas Džeimsa Hetfilda sejā. Grupas tehniskā varēšana šķiet ir atgriezusies kādreizējā līmenī – saspēle ir lieliska, Hetfilda balss skan (it īpaši ievērojams lēnākajās 'Fade to Black' un 'Nothing Else Matters'), soloģitārists Kirks Hammets precīzi izspēlē solo partijas, tas viss kopā veļas pāri koncerta apmeklētājiem kā metāla lavīna. Sniegums ir tik pārliecinošs, ka pat nejaušas kļūmes, kā Hammeta nokavēšanās uzsākot savu partiju dziesmā 'One', ir vairāk dzīvas uzstāšanās sastāvdaļa, kas izsauc tik vien kā smaidu un jautrību, arī pats Hammets par šo kļūmi bija uzjautrināts un smējās gandrīz līdz pirmā panta beigām. Absolūti precīza kopdarbība ir vērojam visā, "Metallica" komanda strādā nevainojami, gan grupa, gan gaismotāji, gan pirotehniķi. Uzstāšanos pavada iespaidīgs gaismu un pirotehnikas šovs, kas papildina smago skanējumu ar krāsainām niansēm. Prožektoru "zārki" nolaižas un pārvietojas virs skatuves veidojot visdažādākās kombinācijas, kas lielo un plašo skatuvi padara dzīvu un "elpojošu". Grupa nepadodas nogurumam visu 16 vakara gaitā nospēlēto dziesmu garumā, liekot publikai piedzīvot vienu ātra metāla paraugu pēc otra koncertā izskan gan 'Blackened' gan 'Stone Cold Crazy', kā grupas cieņas izrādīšana saviem iedvesmotājiem "Queen", gan "Metallica" pirmā dziesma 'Hit the Lights'.

Pēc divu stundu lieliskā priekšnesuma "Metallica" atvadās ar dziesmu no sava pirmā albuma "Kill 'em all" – 'Seek and Destroy'. Pēc Džeimsa Hetfilda lūguma arēnā tiek ieslēgts pilns apgaismojums un Rīgas publika vienojas solījumā padarīt šo par skaļāko koncertu vēsturē. No arēnas griestiem tiek nomestas piepūstas bumbas ar Metallica simboliku un atvadas izdodas vērienīgas.

"Metallica" puišiem jau sen nekas nav jāpierāda, sestdienas vakars tikai apliecināja viņu tiesības saukties par visu laiku veiksmīgāko smagās mūzikas grupu. Un Rīgas publika, šķiet to apstrīdēt netaisās, tādēļ atliek cerēt, ka bundzinieka Larsa Ulriha solītais, ka "Metallica" atgriezīsies šeit atkal un atkal un atkal piepildīsies.

Savukārt "Metallica" koncerts Tallinā pulcēja mazāk skatītāju nekā Rīgā, arī Saku arēnas īpatnību dēļ (jumta konstrukcijas nespēja turēt tehniskā aprīkojuma svaru un tas tika izvietots uz balstiem, kas novietoti apkārt skatuvei) zāles ietilpība bija mazāka. Dēļ pieaugošā noguruma arī grupas sniegums nebija tik pārliecinošs kā Rīgā. Grupas dalībniekiem labi zināmās un bieži spēlētās dziesmās 'Sad but True' un 'Master of Puppets' Hetfilds, Hammets un Ulrihs pazaudē saspēli un kļūmes ir tik acīmredzamas, ka sāpīgi saraujas pat tehniskā personāla sejas. To gan kompensē publikas atsaucība, Tallina ir skaļāka par Rīgas faniem. Skaļums gan uz beigām noplok un, koncerta beigās skanot 'Seek and Destroy', līdzi dziedāšana ir diezgan kūtra. Tallinas faniem arī tiek nospēlētas dziesmas 'Harvester of Sorrow', 'Ride the Lightning' un 'Unforgiven'. Atvadoties no Tallinas publikas Larss Ulrihs ir lakoniskāks – "mēs tiksiies ar jums atkal ļoti drīz."

"Metallica" turpina "World Magnetic" tūri ar diviem koncertiem Viļņas Siemens arēnā otrdien un trešdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!