Foto: DELFI
Ceturtdien, 4. martā "Arēna Rīga" izturēja. Neskatoties uz aizliegumiem, drošības dienestu brīdinājumiem un plīsušiem ūdensvadiem, profesionāli pārdomātā un neiedomājami iespaidīgā uguņošana "Rammstein" izpildījumā beidzās, kā tam arī droši vien vajadzētu būt – veiksmīgi un bez upuriem.

Foto galerija

Pārbāztās "Arēnas Rīga" apmeklētāji varēja izbaudīt grandiozāko pirotehnikas izrādi, kādu vien šī telpa savā pastāvēšanas vēsturē piedzīvojusi, – viss notika "pēc pilnas programmas"; vienkārši mazāku sprāgstvielu un dīzeļdegvielas daudzumu nav akceptējuši paši "Rammstein". Katrā ziņā šis koncerts ieies Latvijas koncertdzīves vēsturē ar lielāko jezgu, kurā iesaistīta teju visa Rīga, un, iespējams, garu skaidrošanos, kurai droši vien sekosim līdzi vēl turpmākās dienas. Savukārt "Rammstein" spridzinās tik tālāk.

Bet nu par pašu izrādi. Pirms pasākuma cīnījos ar pārdomām par to, ka "Rammstein" nu gan reiz ir viena veču auditorijai domāta veču grupa. Sak, nu diez vai būšu stāvā sajūsmā par perfekti nostrādātiem un uguņojošiem zemjostasvietas jociņiem, ar citātiem iz trešā reiha, maniaku dzīvesstāstiem un tamlīdzīgi. Tomēr, ja zini, ko gaidīt un neej uz koncertu ar liekām cerībām sagaidīt to, ko nu nekādi nevar sagaidīt, tad izpaliks vilšanās un būs i par ko pasmieties, i pajūsmot.

Tātad koncertā, kas jau iepriekš tika izsludināts kā gada lielākā uguņošana, būtu lieki gaidīt virtuozas improvizācijas vai daudznozīmīgas sarunas ar publiku, kur nu vēl sirsnīgu kontaktu vai negaidītus pārsteigumus. Tomēr nenovērtēt šo nevainojami iestudēto rokenrola un pirotehnikas izrādi būtu vienkārši muļķīgi pat tad, ja "Rammstein" nav starp manām, tavām, jūsu vai mūsu mīļākajām grupām. Kopumā - tas bija patiešām perfekti un pārliecinoši. Ar visu plīsušā "ūdensvada faktoru" nevienu mirkli neradās sajūta, ka kaut kas varētu noiet greizi.

Iespaidīgas brūkošu debesskrāpju dekorācijas, milzu prožektori, liesmu mēles, pakārtas lelles ar lāzeru acīm, kas beigās uzsprāgst, tautiņinstrumentālista skrejceliņš, vairāklīmeņu skatuve, iestudēta fana svilināšana un citi nebeidzami tehniskie skatuves brīnumi sarīkoja vienu kārtīgu cirku, kas neatstāja vienaldzīgu nevienu no šoreiz ļoti pārpildītās "Arēnas Rīga" auditorijas.

Pārmērīgi pārbāztā zāle tad arī būtu minama kā viens no organizatoriskajiem trūkumiem, kas arī ir galvenais iemesls kāpēc manā stāstā izpaliks koncerta sākuma apraksts. Gluži vienkārši kopīgajā jūklī bija diezgan niecīgas iespējas kaut ko saskatīt. Tāpat kā trūkums minama ekrānu neesamība. Tiesa gan pieņemu, ka šādu uguņu tuvumā pie skatuves izvietot vēl ekrānus būtu tīrais neprāts.

Pārdomāts un izaicinošs priekšnesums, ar improvizētu grupasbiedru iekaustīšanu, tradicionālo crowd surfing gumijas laivā, putu un dūmu vērpetēm pār skatītāju galvām, kuru kaut vai ziņkārības pēc vien ir vērts redzēt.

Skatuve eksplodēja visu šova laiku, bet skatītāju lielākā eksplozija notika brīdī, kad koncerts tuvojās beigām un programmā izskanēja "Rammstein" lielākie hīti – 'Links 2-3-4', 'Du Hast' un aktuālais 'Pussy'. Savukārt, divreiz skatītāju aplausu izsaukti, uz skatuves "Rammstein" atgriezās ar klasiskajiem 'Sonne', 'Haifisch', 'Ich Will', visu noslēdzot ar 'Engel' Tilam Lindemanam uz skatuves no saviem "pazemes vārtiem", paceļoties ar milzu degošiem metāla spārniem.

Kāpēc vismaz vienu reizi šogad ir jāredz "Rammstein"? – Nu, pirmkārt, tāpēc ka no vācu valodā skanošajām grupām šis ir pēdējo divdesmit gadu skaļākais un, kas nav mazsvarīgi, noturīgākais vārds. Protams, līdz tādiem vācu mūzikas grandiem kā "Kraftwerk" vai "Einstürzende Neubauten" vēl ir gaismas gadi ejami un visdrīzāk arī nenoejami. Tomēr, salīdzinot ar daudziem pēdējo gadu desmitu vācu māksliniekiem, "Rammstein" ir vieni no retajiem, kas tik plašu popularitāti ir piedzīvojuši ārpus vācvalodīgā mūzikas tirgus.

Otrkārt, "Rammstein" ugunīgais šovs šobrīd nudien ir viens no pieprasītākajiem pasaulē. Spilgts apliecinājums tam ir arī gaidāmās vasaras festivālu programmas, kur ļoti daudzos gadījumos "Rammstein" atrodami starp galvenajiem māksliniekiem. Tāpat grupai ieplānots blīvs koncertu grafiks, turklāt lielākā daļa no tiem ir izpārdoti.

Treškārt, tāpēc ka no precizitātes, iespaidīguma un organizētības viedokļa šis patiešām ir viens no bīstamākajiem un tajā pašā laikā aizraujošākajiem iestudējumiem, kāds rādīts uz Lielajām skatuvēm. Pat mikrofona statīvs tiek dauzīts ar tādu precizitāti, lai uz pēdējo sitienu tas trāpītu vajadzīgajā vietā un laikā, un izraisītu sprādzienu.

Nu, un ceturtkārt – noteikti uz šo koncertu bija jāiet, ja esat neglābjams piromāns, jo tik daudz uguņus "Arēnā Rīga" tik drīz vis neredzēsiet. Protams, zvērinātiem "Rammstein" faniem šis bija obligāti apmeklējams pasākums.

Koncertā izpildīto dziesmu saraksts:
01. "Rammlied"
02. "B*******"
03. "Waidmanns Heil"
04. "Keine Lust"
05. "Weisses Fleisch"
06. "Feuer Frei!"
07. "Wiener Blut"
08. "Frühling In Paris"
09. "Ich Tu Dir Weh"
10. "Liebe Ist Für Alle Da"
11. "Benzin"
12. "Links 2-3-4"
13. "Du Hast"
14. "Pussy"

15. "Sonne"
16. "Haifisch"
17. "Ich Will"

18. "Engel"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!