Foto: LETA
Rīgas 810. jubilejai veltītajā koncertā "Meistars.Dziesma.Leģenda", kas šī gada 20. augustā izskanēs Mežaparkā kulminācija būs pazīstamo diriģentu Imanta un Gido Kokaru sveikšana 90. jubilejā. Tāpat viens no koncerta centrālajiem tēliem būs leģendārais latviešu aktieris Ēvalds Valters, preses konferencē uz ledlauža "Varma" žurnālistiem pastāstīja lielkoncerta "Rīgai – 810" rīkotāji un atbalstītāji.

Jau ziņots, ka 20.augustā Mežaparka Lielajā estrādē koncertā par godu Rīgas jubilejai piedalīsies vairāk nekā 7000 koristu, pūtēju orķestri, dejotāji, solo izpildītāji.

Kā piebilst koncerta mākslinieciskais vadītājs diriģents Romāns Vanags: "Nevajadzētu to jaukt ar Dziesmusvētkiem. Dziesmusvētki ir process, kurā notiek koru skates, atsevišķas koru programmas un citi pasākumi. Šis būs vienreizējs un grandiozs Rīgas jubilejai veltīts lielkoncerts, kas no Dziesmusvētkiem atšķiras gan ar koncepciju, gan ar programmu."

Koncertā skanēs klasiķu – E.Dārziņa, J.Vītola un citu komponistu skaņdarbi, kā arī mūsdienu autoru – Zigmara Liepiņa, Jāņa Lūsēna, Uģa Prauliņa un citu dziesmas. Piemēram, kori izpildīs arī Valta Pūces "Seksuālos čiekurus" un "Ardievu, meitenes", kas jau liecina, ka programma būs ne tikai monolīti svinīga, bet arī izklaidējoša. "Cilvēki brauc projām no Latvijas, tāpēc "Ardievu, meitenes!" Mums ir demogrāfijas problēmas, tāpēc "Seksuāli čiekuri"," dziesmu izvēli skaidro Valts Pūce.

Kokariem – 90

Komponists Zigmars Liepiņš, raksturojot lielkoncerta koncepciju, saka: "Te ir tie trīs vārdi – Meistars. Dziesma. Leģenda. Tā ir kā piramīda. Meistars caur dziesmu kļūst par leģendu. Un būs šajā koncertā leģendas. Viena, kas jau ir leģenda – Ēvalds Valters. Otra, kas noteikti būs leģenda, tie ir brāļi Kokari." Jā, tā nebūs tikai Rīgas jubileja. 16. un 17. augustā Latvijas kormūzikas leģendas brāļi Imants un Gido Kokari būs jau nosvinējuši 90.dzimšanas dienu. Arī lielkoncerta programma būs sarindota tā, lai jubilāru iznāciens notiktu tā kulminācijā.

Par to, kā tas notiks, pasākuma režisors Uģis Brikmanis neizplūst vārdos. Tāpat režisors ir izvairīgs, atbildot uz jautājumiem par Ēvalda Valtera tēlu iestudējumā. "Varu tikai pateikt paldies, ka mūsu televīzijas arhīvos ir saglabājušies vērtīgi video materiāli ar Ēvaldu Valteru, kurus izmantosim."

Biļešu cenas

Rīgas vicemērs Andris Ameriks apstiprina, ka lielkoncerta finansējuma jautājums ir atrisināts pateicoties Rīgas Brīvostas pārvaldei un citiem sponsoriem. Tomēr klausītājiem, lai apmeklētu pasākumu, būs jāpērk biļetes. To cenas no 3 līdz 20 latiem. Biļetes jau šobrīd ir nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs. Savukārt RD Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane piebilst, ka lielākā daļa "Rīgai – 810" pasākumu būs apmeklējami bez maksas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!