Piektdien, 12. augustā Jaunpiebalgas pagasta eko saimniecībā "Lielkrūzes" sāksies Vislatvijas Dziesminieku saiets 2011, uz kuru ceļā jau posušies dziesminieki no visas Latvijas, portālu "Delfi" informē saieta organizatori.

Piektdien 12. augusta rītā dalībnieku autobuss uzsāks ceļu no Austras Pumpures mājām Liepājā, sapulcinot autobusā Liepājas radošos ļaudis. Tālāk ceļš vedīs caur Skrundu, Saldu un Rīgu, kur pasažieru skaitam piepulcēsies vēl citi dzejnieki un dziesminieki, kas dziesmu noskaņā brauks līdz pašām "Lielkrūzēm", bet vakarā, pulksten 20, skanēs Vislatvijas Dziesminieku Saieta Atklāšanas koncerts.

Saieta Atklāšanas koncerts aizsāksies ar uguns rituālu – skanēs ugunsdziesma, tad saieta himna – Jura Vilcāna un Arvīda Ulmes dziesma "Celies pirmais stāvs", tiks aizdegts ugunskurs, pie kura dziedāt, lasīt dzeju un sildīties varēs līdz pat svētdienas priekšpusdienai, kad festivāls būs izskanējis.

Atklāšanas koncertā muzicēs Austra Pumpure un "Austrasbērni", Maija Kalniņa ar "Rikošetu", Ziedonis un Agita Stutiņi, Vilnis Punka, Zane un Rūta, Anete Kozlovska, Elīna Līce, Vita Krūmiņa ar ģitāristu ansambli no Cesvaines, Uldis Ozols, Kārlis Kazāks, Mikus Straume, Egons Pičners, Eduards Cauna, Daidze Andersone, Haralds Sīmanis, Raimonda Vazdika un Ieva Akuratere, Edgars Šubrovskis, Zane Daugule un citi. Dzeju lasīs Arvīds Ulme, Amanda Aizpuriete, Milēna Makarova, Ronalds Briedis, Agita Draguna, Jānis Elsbergs, Valdis Bisenieks, Māris Salējs, Raimonda Vazdika. Kad jau būs satumsis, ugunsskulptūru, skanot Haralda Sīmaņa spēlētām ērģelēm, aizdegs Agris Dzilna.

Saieta otrā diena, 13. augusts, plkst.11:00 sāksies ar darbošanos radošajās darbnīcās. Muzikālajā darbnīcā notiks sarunveida lekcijas un paraugdemonstrējumi. Interesentus aicinām ierasties ar savu ģitāru, lai praktiskos vingrinājumus uzreiz varētu izmēģināt, kā arī padomāt jautājumus pasniedzējiem par ģitārspēli, par mūzikas teoriju, par radošo attīstību, vidi un par citām ar dziesmu radīšanas procesu saistītām lietām darbnīcas vadītājiem.

Muzikālās darbnīcas programma:

11.00 – 12.00 Māris Kupčs "Dziesmu aranžēšana. Radošo ideju meklējumi."
12.00 – 12.30 Māris Kupčs "Klasiskās ģitāras zelta repertuārs" (Koncertpusstunda)
12.30 – 14.00 Ziedonis Stutiņš "Harmonijas. Kā atrast akordus dziesmai?"
14.00 – 15.30 Kaspars Dimiters "Dziesminieks – sociālā misija"
15.30 – 16.30 Jānis Jansons "Pirkstu tehnika (Finger style)"
16.30 – 18.00 Kārlis Kazāks "Radīšana. Attīstība. Vide."

Atdzejas darbnīcā turpināsies darbs pie atdzejas konkursā iesniegto darbu pilnveidošanas līdz tādai labskanībai, lai labākos atdzejojumus varētu izpildīt Noslēguma koncertā uz skatuves. Protams, jautājumus par dziesmu vārdu atdzejošanas niansēm pieredzējušiem atdzejotājiem – Jānim Elsbergam, Agitai Dragunai, Milēnai Makarovai, Mārim Salējam un Ronaldam Briedim varēs uzdot ikviens, kuru interesē latviešu valodā pārlikt kādu iemīļotu citā valodā skanošu dziesmu.

Savukārt improvizācijas darbnīcā, kur, cerams, taps kāda jauna dziesma, ikviens interesents varēs izmēģināt roku, dzejoli pārvēršot dziesmā.

Koncerti 13. augustā sāksies plkst.15:00. Pirmais skanēs koncerts bērniem, muzicēs Arnis Miltiņš, Agita Kaužēna, Maija Lāce, Dinars Gulbis, Ziedonis Stutiņš, Māris Millers un jaunākie Austrasbērni.

Plkst.18:00 ar Vītolu ģimenes uzstāšanos aizsāksies Ieskaņas koncerts. Šajā koncertā piedalīsies jaunie – tie, kas dziesminieku pulkam pievienojušies nesen vai uzstājas reti. Uz skatuves kāps Jānis Cirvelis, Antra Prokofjeva, Dinars Gulbis, Inese Vanaga, Kristīne Krūgaļauža-Lielbārde, Liene Dravniece, Diāna Sus, Hasinta, Andris Černovs, Jēkabs Dimiters, Jānis Jansons, Andžejs Beļēvičs un citi.

Kad saulīte jau būs norietējusi, plkst.22:00, sāksies Vislatvijas Dziesminieku Saieta Noslēguma koncerts. Šī koncerta mākslinieki būs Valdis Atāls, Haralds Sīmanis, Ieva Akuratere un "Lidojošais paklājs", Austra Pumpure un "vecie" Austrasbērni, Arnis Miltiņš, Raimonda Vazdika, Kristaps Sudmalis, Kaspars Dimiters, Uldis Kākulis, Uldis Ozols, Kārlis Kazāks, Zane Jančevska, Prievītis ar grupu "Līga" un citi. To dzejnieku vārdus, kas lasīs savus darbus Noslēguma koncertā, varēs uzzināt, kad būs noslēgusies Atdzejas darbnīca.

Vislatvijas Dziesminieku saieta koncertus vadīs aktrise Aija Dzērve un mūziķis Ēriks Upenieks.

Gan piektdien, gan sestdien pēc vakara koncertiem būs sadziedāšanās, piektdienas vakarā to vadīs Liepājas "Rikošeta" dalībnieki un Maija Kalniņa, bet sestdienas vakarā Imanta Kalniņa dziesmu dziedāšana grupas "Jumis" vadībā. Nakts sadziedāšanās laikā uz skatuves aicināts ikviens ar savu radoši muzikālo devumu.

Tā kā šogad Vislatvijas Dziesminieku Saiets notiks vienlaikus ar izstādi – gadatirgu "Izvēlies Piebalgu!", sestdien no "Lielkrūzēm" uz Jaunpiebalgu izbaudīt tirgus smeķi un atpakaļ varēs doties ar autobusu.

Tāpat kā pirms gada, arī šoreiz saieta apmeklētāji varēs nakšņošanai celt teltis "Lielkrūžu" pļavā. Teltsvieta un autostāvvieta iekļauta biļetes cenā. Organizatori aicina atcerēties paņemt līdzi siltas jakas vai segas, jo augusta naktis, it sevišķi, ja nākas nakšņot ūdenstilpnes tuvumā, mēdz būt dzestras.

Tāpat saiet arīkotāji piebilst, ka jāsagatavo arī daudz vēlēšanās, jo naktī no 12. uz 13. augustu sola vērienīgu zvaigžņu lietu un pilnmēnesi. Ja dienas būs padevušās siltas, "Lielkrūžu" dīķos varēs arī peldēties, tāpēc līdzņemamo mantu sarakstā jāiekļauj arī peldlietas.

Biļešu cenas uz Vislatvijas Dziesminieku Saietu ir no 3 līdz 5 latiem; bērniem līdz 12 gadiem, pensionāriem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām ieeja bez maksas. Biļetes laicīgi var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs, bet tās varēs iegādāties arī pie ieejas saieta norises vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!