Foto: LETA
Latvijas Nacionālajā operā 8. martā pasniegtas Lielās mūzikas balvas par izcilākajiem sniegumiem 2010.gadā Latvijas mūzikā.

Foto galerija

Kategorijā "Gada debija" Latvijas Lielā mūzikas balva piešķirta diriģentam Atvaram Lakstīgalam par sniegumu Liepājas Simfoniskā orķestra koncertos, kurš šajā sezonā sāka darbu kā šī kolektīva mākslinieciskais vadītājs.

Par izcilu interpretāciju tika apbalvota vijolniece Vineta Sareika par Antonio Vivaldi "Gadalaiku" interpretāciju, koncertā pērnā gada aprīlī Lielajā ģildē

Kategorijā "Gada muzikālā vienība" Lielo mūzikas balvu saņēma Latvijas Radio koris, ar māksliniecisko vadītāju Sigvardu Kļava un diriģentu Kasparu Putniņu priekšgalā.

Lielo mūzikas balvu kategorijā "Gada uzvedums" saņēma elektroakustiskā pastaiga "Pasaka par Kurbadu" Cīrulīšu dabas takās, kas bija unikāls pasākums Cēsu Mākslas festivāla ietvaros.

Kategorijā "Gada koncerts" Lielo mūzikas balvu saņēma Gijas Kančeli 75.dzimšanas dienas koncerts Garīgās mūzikas festivālā Rīgas Domā, kas norisinājās 2010. gada 4.septembrī. Koncertā kā solisti uzstājās Maksims Risanovs un Egils Siliņš, kā arī koncertēja valsts akadēmiskais koris "Latvija", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, diriģents - Māris Sirmais.

Par izcilu darbu ansamblī Lielo mūzikas balvu saņēma pianiste Agnese Egliņa. Savukārt Lielā mūzikas balva kategorijā "Gada jaundarbs" saņēmis Vilnis Šmīdbergs par darbu "Simfonija pūtēju orķestrim". Tā pirmatskaņojums izskanēja 2010. gada 14.jūnijā Rīgas Domā profesionālā pūtēju orķestra "Rīga" izpildījumā.

Publikas balsojuma simpātijas balvu un torti saņēma "Sinfonietta Rīga" čelliste Guna Āboltiņa, savukārt ģenerālsponsora "Cēsu alus" balva tika operdziedātājai Lienei Kinčai.

Jau iepriekš ziņots, ka balvu par spožiem starptautiskiem panākumiem saņēmis diriģents, Birmingemas simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs Andris Nelsons. Jāpiebilst, ka tieši pirms 10 gadiem Nelsons saņēma Lielo Mūzikas balvu kā debitants. Nelsons uz ceremoniju nebija ieradies, bet balvu simboliski pieņēma ar video tiešraides starpniecību.

Savukārt Lielā Mūzikas balva par mūža ieguldījumu tiks pasniegta pianistei Jautrītei Putniņai.

Lielā Mūzikas balva ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. 1993.gadā Kultūras ministrijā pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas tika pieņemts lēmums ik gadu izcilākos sasniegumus mūsu valsts mūzikas dzīvē atzīmēt ar speciālu balvu.

2007.gadā tika ieviesti vairāki jauninājumi: noteiktas nominācijas un janvārī preses konferencē paziņoti nominanti, žūrija par laureātiem balso balvas pasniegšanas dienā.

Lielās mūzikas balvas žūrijā darbojas muzikoloģe, Latvijas Mūzikas informācijas centra vadītāja Ināra Jakubone, mūzikas žurnālisti Edgars Raginskis, Liene Jakovļeva, muzikoloģe, Latvijas Radio 3 žurnāliste Maruta Rubeze, izdevniecības "Musica Baltica" direktore Solvita Sējāne, žurnāla "Mūzikas Saule" galvenais redaktors Orests Silabriedis un muzikoloģe Rasma Kurme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!