Rīgas svētki 2011: Rīgai – 810 svētku programma

Kultūra

Foto: LETA

Rīgas svētki 2011 šogad notiks Rīgai - 810 jubilejas zīmē. Svinības notiks trīs dienas - no 19. līdz 21. augustam un tajās Rīgas iedzīvotājus un viesus priecēs dažādas performances un citi sporta, atpūtas un izklaides pasākumi.

Rīgas svētki tiks svinēti daudzviet pilsētā - kā pilīs, tā būdiņās un galvaspilsētas 810. jubilejas svinību programma būs visai plaša. Lai izvēli padarītu vieglāku, "DELFI Kultūra" sastādīja sarakstu ar interesantākajiem Rīgas dzimšanas dienas pasākumiem. To vidū gan sportiskas aktivitātes, gan teatralizēti priekšnesumi, izzinošas spēles un muzikāli pārsteigumi.

Mūsdienu Rīgas svētku svinēšana aizsākās 2001. gadā, kad vērienīgi tika atzīmēta Rīgas 800. gadu jubileja.

Rīgas svētku lielā spēle 'Atraktīvā Rīga'

Rīgas svētku ietvaros no 1. līdz 20. augustam Rīgas centrālajā daļā notiek Rīgas svētku lielā spēle "Atraktīvā Rīga".

Spēles 1. kārta ir kā ievads Rīgas svētku svinībām sāksies jau 1. augustā un turpināsies līdz pat svētku kulminācijai 20. augustam. Spēles kartes dalībnieki varēs saņemt Rīgas tūrisma informācijas birojā un Latvijas Dabas muzejā. Tādējādi dalībnieki, bez liekas steigas, pastaigājoties pa Rīgas centru un Pārdaugavu, varēs vēl labāk iepazīt Rīgas vēsturi un izbaudīt Rīgas skaistumu kājāmejot. Savukārt spēles 2. kārtā dalībnieki varēs izvēlēties - iet Botānikas ceļu, kas būs iespējams no 17. augusta muzeja darba laikā vai piedalīties Garšu meistaru ielā.

Pēc ekspozīcijas apskates, spēlētājiem būs iespēja aizpildīt krustvārdu mīklu, kurā ievietot jauniegūtās zināšanas.

2. kārtas 2. ceļu varēs veikt vien 20. augustā pie Jēkaba kazarmām. Spēles dalībniekiem būs iespēja pārbaudīt savas zināšanas par dabas bioloģisko daudzveidību Latvijā.

Paralēli tam no 1. augusta Latvijas Radio 2 katru darbdienu 16.10 notiks miniviktorīnas, kurās būs interesanti jautājumi par 10 jau minētajām Rīgas ielām. Spēles dalībniekiem LR2 ēterā stāstīs interesantus faktus par Rīgas ielām un uzdos Dienas jautājumu. Līdz nākamās dienas 16.10 atbildes varēs iesūtīt uz LR2 izveidoto e-pastu: rigasspele@lr2.lv. Katras dienas uzvarētājus gaidīs balvas.  

Tiem, kuri būs izturējuši spēles 2. kārtu, būs iespēja piedalīties Lielajā superfinālā LR2 studijā, kur tad arī noskaidrosies Lielās spēles absolūtais uzvarētājs, kurš no organizatoriem saņems vērtīgu balvu - lidojumu gaisa balonā. Superfināla viktorīnai āķīgos jautājumus par Rīgas ielu vēsturi būs sagatavojis Ivo Krumholcs.

Norises laiks un vieta: 

1. kārta - orientēšanās pēc kartes: 1. - 20. augusts Rīgas centrālā daļa, Vecrīga un AB dambis.

2. kārta - Latvijas Dabas muzejs un Torņu iela pie Jēkaba kazarmām. Kā arī LR2 raidījums "Ceļotājs".

3. kārta - spēles superfināls - Erudīcijas viktorīna - 20. augusts 19.00 Latvijas Radio 2 studija.

Pasākumi bērniem ‘Kates mājas’ radošajās darbnīcās

Rīgas svētku ietvaros sākot no 19. augusta Jāņa ielā 6 visas trīs pasākuma dienas darbosies trīs "Kates mājas" radošās darbnīcas - filcēšana, māla veidošana un rokdarbi.

Katram Rīgas svētku radošo darbnīcu dalībniekam būs iespēja darināt kādu no izvēlētajiem rokdarbiem: filcētu Pētergaili, piespraužamu puķīti vai mazu kukainīti.

Bērni kopā ar skolotājām no māla varēs veidot Rīgas simbolus, Vecrīgas bruģa sastāvdaļas vai paši sevi.

Paralēli radošajām nodarbībām, mūzikas skolotāja ar latviešu mūzikas instrumentiem un dažādiem skanošiem atribūtiem, spēlējot vijoli, radīs jautrību un aktīvu rosību radošo darbnīcu atrašanās vietā, papildus piesaistot apmeklētāju uzmanību.

Koncerts bērniem 'Brīnumskapja stāsts par seno ostu'

Rīgas svētku ietvaros 19. augustā no pulksten 16 līdz pulksten 18 Bastejkalnā notiks koncerts bērniem "Brīnumskapja stāsts par seno ostu".

Brīnumskapja koncerts stāsta par kādu senu kuģu ostu, kas tika dibināta pirms daudziem gadiem un pastāv vēl līdz šai baltai dienai. Tajā sabrauca kuģi, ļaudis tirgojās, draudzējās un nolēma sākt celt pilsētu, kuru vēlāk nosauca par Rīgu.

Koncerta skatuve scenogrāfiski veidota kā liels skapis un bērni koncerta laikā kopā ar Kāmi, kuram nav drauga var sēdēt, dejot, gulēt un ēst burkānus uz paklājiem pie skapja, sola pasākuma organizatori.

Grupas 'BI-2', Diānas Arbeņinas un grupas 'Nočnije Snaiperi' koncerts

Rīgas svētku ietvaros "Arēnā Rīga" 19. augustā no pulksten 19.30 līdz 21.30 uzstāsies grupa "BI-2", Diāna Arbeņina un grupa "Nočnije Snaiperi".

Šie Krievijas mūziķi jau vairākkārt uzstājušies Rīgā un Rīga viņiem ir kļuvusi par vienu no iemīļotākajām pilsētām.

Smilšu meistardarbnīca 'Meistari un stiķi'

Rīgas svētku ietvaros interesentus ielūdz aktīvi atpūsties arī 19. augustā no pulksten 10 līdz 20 AB Dambī smilšu meistardarbnīcā "Meistari un stiķi".

Radošais smilšu skulptūru parks "Magic Sand Riga 2011" Rīgas 810 svētku laikā aicina radoši izpausties pirmajā publiskajā smilšu meistardarbnīcā "Meistari un Stiķi", kurā profesionālu smilšu tēlnieku un meistaru vadībā jebkurš interesents, kuru aizrauj radīšanas spēle, tiek aicināts veidot savu smilšu meistardarbu jeb meistarstiķi.

Ieejas maksa izstādē - 2 lati, skolēniem, studentiem, pensionāriem un invalīdiem - 1 lats. Ģimenes biļete 4 lati (divi pieaugušie un bērni līdz 18 gadu vecumam), pirmskolas vecuma bērniem ieeja parkā bez maksas.

Kino svētki Kalnciema kvartālā

Rīgas svētku ietvaros 19. un 20. augustā Kalnciema kvartālā - Pārdaugavā, Melnsila un Kalnciema ielu stūrī - notiks kino svētki.

Tajos tiks godināti latviešu animācijas meistari un gan lielie, gan arī mazie skatītāji tiks iepazīstināti ar latviešu animācijas filmām - sākot no Arnolda Burova līdz pat mūsdienu zvaigznēm - Edmunda Jansona, Vladimira Leščiva, Reiņa Kalnaeļļa, Signes Birkovas darbiem.

Aerobātikas sacensības virs Daugavas

Rīgas svētku ietvaros 19. augustā no pulksten 12 līdz 23 debesīs virs Daugavas starp Salu un Dienvidu tiltiem notiks performance - īpašas gaisa akrobātikas jeb aerobātikas sacensības FAI (Federation Aeronautique Internationale - Starptautiskā Gaisa sporta federācija) "Elite Aerobatic Formula".

Visās trijās Rīgas svētku pasākumu dienās sacensībās labākie piloti demonstrēs savu meistarību arī plašākai publikai, ne tikai sporta entuziastiem, tiks demonstrēts arī lidaparātu ražošanas tehniskais progress.

FAI EAF attīstījās no tradicionālajām areobātikas sacensībām, iesaistot tajās arvien jaunus elementus, kā arī pievienojot tam visam laika kontroli. Tādējādi tika panākts, ka sacensību rezultāti ir viegli saprotami gan pilotiem, gan tiesnešiem, gan plašai auditorijai. Turklāt brīvajās sacensībās jeb "Freestyle" posmā pilotiem tiek dota iespēja parādīt visas savas prasmes, ne tikai to, ko nosaka sacensību nolikums.

No katras valsts EAF var piedalīties tikai viens pilots. Vienās sacensībās piedalās ne vairāk par 10 pilotiem.

FAI EAF sacensībās ir divas disciplīnas. Pirmā disciplīna ir Aerobatics Against Time (AAT), otra - Aerobatics Freestyle (AF).

Pasākuma programma:

11.00 - 12.00 Pilotu iesildīšanas pirms sacensībām

12.00 - 13.00 Atlase

16.00 - 16.30 Paziņojums par atlasi un kvalifikāciju

16.30 - 19.00 Kvalifikācija

19.00 - 23.00 Speciāli Zaķusalas viesiem spēlē Siguldas blūza festivāla laureāti.

Rīgas dejotāju svētki

Rīgas svētku ietvaros 19. augustā no pulksten 19 līdz pulksten 22 Ķīpsalas hallē notiks Rīgas dejotāju svētki.

Šo svētku tradīcija dzima 2007. gadā, kad svētki notika Mežaparka Lielajā estrādē.

Šogad - Rīgas 810. jubilejā - Rīgas dejotāju svētkos piedalīsies Rīgas pilsētas 52 pieaugušo deju kolektīvi un astoņi bērnu deju kolektīvi ar kopējo dalībnieku skaitu tuvu 2300 dejotājiem.

Svētku repertuārā iekļautas dejas gan no latviešu deju zelta fonda, gan arī jaunu deju horeogrāfijas, kuras atzinību guvušas gan pašu dejotāju vidū, gan atzītas arī Jaunrades deju konkursos. Koncerta mākslinieciskais vadītājs Jānis Ērglis.

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs vai internetā.

Vecrīgas torņu mūzika - koncerts 'Zvaigznes torņu ielokā'

19. augustā Rīgas svētku ietvaros notiks Vecrīgas torņu mūzikas koncerts "Zvaigznes torņu ielokā".

Pulksten 20.30 koncertā Doma laukums ieskanēsies Vecrīgas torņu mūzikas skaņās, kas vibrēs, sasauksies, pārpludinās un pilnībā pārņems Doma laukumu, mūziķiem atskaņojot dažāda stila skaņdarbus no Doma baznīcas torņa smailes, Biržas ēkas balkona, Radio nama balkona, bijušā SEB nama un apkārtējo māju atvērtajiem logiem un terasēm.

Vecrīgas torņu mūzikas idejas pamatā ir vēsturiski fakti par viduslaiku un renesanses laikmeta tradīciju, kad, torņos taures pūšot, Rīgas iedzīvotājiem tika atgādināts par svētkiem un svētdienām. Kopš 1998. gada šī atjaunotā tradīcija ir neatņemama Rīgas pilsētas kultūras dzīves sastāvdaļa.

Koncerta turpinājumā kaleidoskopa veidā tiks virknēta mūzika, kas saistīta ar Rīgas mūzikas vēsturi, repertuāra izvēli balstot skaņdarbos, kurus atskaņoja pasaulslaveni interpreti, savulaik muzicējot Rīgā.

Programmā piedalīsies Vidzemes kamerorķestris un Rīgas kamerkoris "Ave Sol", vokālisti Sonora Vaice, Evija Martinsone, Viesturs Jansons un Krišjānis Norvelis, vijoļspēles meistare Vineta Sareika un pianists Reinis Zariņš.

'O!kartes' Rīgas svētku nakts skrējiens

19. augustā Rīgas svētku ietvaros no pulksten 23 līdz 24 notiks 'O!kartes' Rīgas svētku nakts skrējiens pa K.Valdemāra ielu un Vanšu tiltu.

Pasākumā aicināti piedalīties visi aktīva un radoša dzīvesveida piekritēji, lai kopā ar vairākiem tūkstošiem pozitīvi noskaņotu cilvēku dotos kopīgā skrējienā - piedzīvojumā pa naksnīgajām Rīgas centra ielām un pāri Vanšu tiltam.

Atšķirībā no citiem skriešanas pasākumiem, nakts skrējienā sportiskie rezultāti nav paši svarīgākie.

Arī šogad visas trases garumā skrējiena dalībniekiem būs iespēja baudīt vienreizējas mākslas, skaņas, mūzikas un gaismu performances, kas iedzīvosies kopā ar pirmajiem skrējiena dalībniekiem un būs vērojamas tikai paša pasākuma laikā, noskrienot visu trasi.

Pasākumam nepieciešams reģistrēties un izņemt starta numuru 19.augustā no pulksten 16 pie Rīgas Kongresu nama. Pasākuma izklaides programma pie Kongresu nama sāksies pulksten 22. Vairāk informācijas šeit.

Kanāla regate - 'Rīgas Brīvostas kauss'

20. augustā no pulksten 10 līdz pulksten 18 Rīgas pilsētas kanālā notiks kanāla regate "Rīgas Brīvostas kauss".

Pērn Rīgas Svētku ietvaros tika svinēta Rīgas Ostas 810 gadu jubileja, kurai par godu tika atjaunots viens no spilgtākajiem vasaras izklaides pasākumiem - Kanāla regate. Komandu un līdzjutēju atsaucība bija tik liela, ka svētku organizatori nolēma uzturēt un attīstīt šo tradīciju arī turpmāk.

Šogad Rīgas svētku otrajā dienā 30 Latvijā populāri uzņēmumi piedalīsies karnevāliskā sacensībā ar ūdens velosipēdiem un cīnīsies par tituliem "Ātrākais Kanālbraucējs", "Elegantākā Ekipāža", "Skumjais Ūdensmalējs" un "Preses Pīle".

Regate sāksies ar komandu gājienu no pašas Bastejkalna virsotnes, kam sekos komandu priekšnesumi.

Pasākuma zonā ir paredzētas dažādas aktivitātes arī līdzjutējiem, tajā skaitā jaunās Rīgas Svētku tradīcijas - Ielu Mūzikas svētku dalībnieku priekšnesumi.

'Vērmanes meistardārzs' - lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus

Rīgas svētku ietvaros Vērmanes dārzā 20. augustā no pulksten 10 līdz 22 un 21. augustā no pulksten 10 līdz 20 notiks lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus "Vērmanes meistardārzs".

Pasākuma rīkotāji sola, ka Vērmanes dārza meistardarbnīcās ikviens varēs priecēt acis un iegādāt ko sirdij tīkamu bagātajā Tautas lietišķās mākslas studiju meistaru darinājumu klāstā - Vērmanes dārzā būs bagātīgs ādas apstrādes, kokapstrādes un metālapstrādes meistaru, pinēju, audēju, rokdarbnieku un ziedu dizaina meistaru darbu klāsts.

Pasākumu kuplinās podnieki no Latgales, Tautas lietišķās mākslas studijas no Liepājas, Rīgas, Valmieras, Alūksnes un daudzām citām Latvijas vietām. Aizrautīgi darbosies dažādu amata prasmju demonstrētāji un ikviens tiek mīļi aicināts tiem līdzdarboties.

Informācija par tirdzniecību atrodama šeit.

Svētku pieturvietas Tallinas ielā

Rīgas svētku ietvaros 20. augustā no pulksten 10 līdz 15 Tallinas ielā posmā no Aleksandra Čaka ielas līdz Krāsotāju skanēs Latvijas Kultūras koledžas studentu sacerētas dziesmas un mūzika.

Pie Krāsotāju ielas tiks gleznota kopīgā glezna, sacerēta poēma "Rīga 2011", ierunāts svētku video sveiciens.

Svētku apmeklētāji varēs doties uz Balto pirti, kā arī saposties Rīgas svētkiem. (Pirts apmeklējums maksā vienu latu). Pirts pagalmā darbosies radošās darbnīcas - tiks gatavoti pitrs skrubji, rotas, zāļu sieva stāstīs par tējām.

Iepretī Zvaigžņu ielai ikvienam interesentam būs iespēja nofotografēties un iegūt momentfoto, pretī sniedzot savu novēlējumu pilsētai.

Tallinas ielas pieturvietas:

1. Tallinas ielas skvēriņš pie A. Čaka ielas

2. Tallinas iela pretī Zvaigžņu ielai

3. Tallinas ielas Baltās pirts pagalms

4. Tallinas iela pie Krāsotāju ielas.

Latvijas salsas maratons 2011

Rīgas svētku ietvaros 20. augustā no pulksten 10 līdz 23 laukumā pie Rīgas Kongresu nama notiks 2. Latvijas Salsas maratons, kas svētku viesiem sniegs daudz pozitīvu emociju, bet dalībniekiem - izturības pārbaudi un dejotprieku.

Salsas maratons notiks dažādās kategorijās - gan iesācējiem pāros, gan profesionāļiem, gan dejotājiem solo kategorijās.

Pasākuma laikā jebkurš Rīgas svētku apmeklētājs - gan bērni, gan pusaudži, gan pieaugušie, varēs bez maksas padejot Latino ritmos, neatkarīgi no tā, vai vispār ir apguvis Salsas soļus. Katrs dalībnieks saņems maratona piemiņas balvu.

Svētku laikā apmeklētājiem tiks sagādāts pārsteigums - dienas laikā tiks iestudēta trīs minūtes gara Latino deja ar Latvijas Salsas Maratona skatītāju un dalībnieku piedalīšanos, kas tiks demonstrēta 21. augusta (svētdienas) vakara prezentāciju daļā uz Lielās skatuves 11. novembra krastmalā.

Salsas maratona laikā būs iespēja redzēt Salsas, man styling, Bačatango demonstrējumus, Regetona šovu, perkusiju priekšnesumu, kā arī piedalīties konkursos, Ča - Ča - Ča un Ruedas apmācībā.

Diennakts basketbola turnīrs 'Krastu mačs'

Rīgas svētku ietvaros no 20. augusta pulksten 11 līdz 21. augusta pulksten 10.59 notiks diennakts basketbola turnīrs "Krastu mačs".

Turnīra dalībnieki ir divas komandas - Daugavas labā un Daugavas kreisā krasta iedzīvotāji.

Mačā 24 stundu garumā piedalīsies gandrīz 700 dalībnieki. No spēles starta iemetiena līdz finiša svilpei rezultāts tiks skaitīts kopsummā, lai noskaidrotu uzvarētājus, kuri balvā saņems ceļojošo kausu.

Pasākuma mērķis ir popularizēt sportu un veselīgu dzīvesveidu kā labu un pareizu izvēli. Pērn basketbola laukumā devās gan Ministru prezidents Valdis Domborovskis, gan basketbola leģenda Rimas Kurtianitis, Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš un daudzi citi.

Basketbola spēles laikā dalībniekus un apmeklētājus visu diennakti priecēs populāri dīdžeji un karsējmeitenes. Turnīrā aicināts piedalīties ikviens rīdzinieks. Reģistrācija basketbola kluba "VEF Rīga" mājas lapā no trešdienas, 3. augusta.

Izglītojošas izklaides Alberta ielā

Rīgai - 810 svinību ietvaros 20. augustā no pulksten 12 līdz pulksten 18 Alberta ielā notiks izklaidējoši izglītojošs pasākums, kurā katrs apmeklētājs varēs gan vērot, gan pats piedalīties dažādās meistardarbnīcās, galvenā no kurām būs Arhitektu meistardarbnīca.

Tajā visas dienas garumā tiks radīts meistardarbs - būvēta Rīgas garākā iela, kuru svētdien, 21.augustā paredzēts izstādīt 11. novembra krastmalā.

Pasākumā varēs darināt cepures un piedalīties cepuru parādē, mācīties dejas, apgūt porcelāna apstrādes iemaņas porcelāna darbnīcā, kā arī baudīt tradicionālos Alberta ielas svētku pasākumus - ekskursijas, muzeju apmeklējumus, Albertīnes bufetes kārumus un citus priekus.

Gleznotāju un Vaļņu ielu krustojumā dimdēs otas

Rīgas 810 gadu jubilejā 20. augustā no pulksten 12 līdz pulksten 18 Gleznotāju un Vaļņu ielu krustojumā notiks īpaša performance "Otas dimd".

Pasākumā ikvienam rīdziniekam vai pilsētas viesim būs iespēja tapt uzklausītam un ar vizuālās mākslas palīdzību gleznot savu Rīgu, savas sajūtas, vai vienkārši abstraktas līnijas, kas turpat uz vietas - darba radīšanas procesā - pārvērtīsies mūzikā: otas un audekls rīdzinieku rokās taps par mūzikas instrumentiem.

Audekla atbilde uz garāmgājēja otas triepieniem būs melodijas, kuras vienotā improvizācijā radīs profesionāli mūziķi, tematiski papildinot svētku apmeklētāja gleznojumu ar muzikālu pavadījumu.

Organizatori pasākuma dalībnieku rīcībā nodos 25 kvadrātmetrus audekla un 50 litrus krāsas.

Performance 'Tirgus teātris'

Rīgas svētku ietvaros Rīgas centrāltirgū piecās dažādās vietās notiks performance "Tirgus teātris".

Katrs priekšnesums ilgs divas stundas un tajos tiks atspoguļots teātra radīšanas process. Meistari - režisori, būs procesa virzītāji, kas uzdos jaunus un neparastus uzdevumus aktieriem.

Teatralizētajos priekšnesumos tirgus vidē izstādīs arī rīdzinieku stāstus par Rīgu un neparastiem atgadījumiem no pilsētnieku dzīves. Stāsti tiks veidoti un rādīti tā, lai tie būtu skatāmi un uztverami no jebkura to radīšanas brīža.

Programma:

12.00 - 14.00 Prāgas ielā pie centrālās ieejas tirgū

Performance "Vectēvs", režisors Ģirts Šolis

13.00 - 15.00 Prāgas ielā pie Rīgas Centrāltirgus administratīvās ēkas

Performance "Zinātniskās sarunas", režisors Valters Sīlis

14.00 - 16.00 Sakņu paviljonā

Performance "Izoldes", režisores Inga Surgunte un Aija Uzulēna

15.00 - 17.00 Rūpniecības preču tirgus pie ieejas no Turgēņeva ielas puses

Performance "24 stundas", režisors Toms Auniņš

16.00- 18.00 Nēģu ielā pie gaļas paviljona

Performance "Jēkabs", režisors Andrejs Polozkovs.

'Rīga dimd' meistardarbnīcās - dažādi ritmi un bungas

Rīgas 810. jubilejas ietvaros Vecrīgā, Kalēju ielā 9/11, Konventa sētā, notiks meistardarbnīcas bērniem "Rīga dimd".

Katrs meistardarbnīcas apmeklētājs varēs meistaru vadībā apgūt iemaņas skaņas un ritma radīšanā.

Nila Īles virsvadībā profesionāli meistari un viņu mācekļi varēs darboties rībināšanas meistardarbnīcā, iepazīstot dažādas bungas.

Ķermeņa ritma meistardarbnīcā būs iespēja iepazīt sava ķermeņa spējas radīt ritmus, savukārt dārzeņu meistardarbnīcā notiks dārzeņu brīnumainās pārvērtības mūzikas instrumentos, Urbānā ritma meistardarbnīcā varēs sacensties attapībā - kurš sadzīves priekšmets kļūs par atraktīvāko ritma instrumentu.

Kalēja meistardarbnīcai ierādīta īpaši svarīga vieta - Tautas lietišķās mākslas studijas "Zīle" kalējs Jānis Keiselis ar saviem mācekļiem visas dienas garumā kals atslēdziņas un varbūt pat izkals Rīgas atslēgu 2014. gadam.

'Rīga dimd" rezultāts būs meistardarbs, ko dalībnieki lielmeistara Nila Īles vadībā radīs Grandiozajā finālā Konventa sētā 21. augustā no pulksten 12 līdz pulksten 14, kad jauniešu pūtēju orķestris "Auseklītis" pieskandinās Rātslaukumu, piedāvājot un aktualizējot meistardarba tēmu Rīga dimd.

Pilsētas pasludināšana Teātra ielā

Rīgas svētku ietvaros Teātra ielā 20. augustā no pulksten 12 līdz pulksten 20 notiks performance "Pilsētas pasludināšana". Tā idejas autori - jaunieši no radošās apvienības "Siltumnīca" vēlas parādīt, ka kultūras un mākslas aktivitātēs līdzdarboties var ikviens.

Apmeklētājiem būs iespēja radīt kopīgu. Gan brīvprātīgajiem, gan viesiem būs iespēja līdzdarboties sešās radošajās darbnīcās - mīmu, dzejas, dejas, tēlniecības, gleznošanas un mūzikas. Tās kopā veidos kopīgu ielu teātra priekšnesumu, kuru apkārtējie pirmo reizi gatavā formā varēs redzēt 20. augustā pulksten 20, Teātra un Vaļņu ielas krustojumā.

Ielu mūzikas diena

Rīgas 810 gadu jubilejā pilsētas centrālajā daļā notiks ielu mūzikas diena, kurā varēs piedalīties tie, kuri sirdī ir mūziķi, neatkarīgi no tā, vai ir pabeigta mūzikas skola, vai vienkārši patīk mūziku klausīties.

Pasākuma organizatori vēsta, ka ielu mūzikas diena ir brīdis, kas pienāk vienreiz gadā. Šajā dienā ikviens, kurš sevī jūt mūzikas brīvdomīgo elpu, tiek aicināts doties ielās - uzspēlēt, uzdziedāt, pārsteigt līdzcilvēkus un piepildīt Rīgu ar ritmiem, balsīm un skaņām.

Plašāk par pasākumu Ielu mūzikas mājaslapā.

Pasaulē pirmā opera - Džakopo Peri 'Eiridīke'

Baroka koris "Collegium Choro Musici Riga" un baroka orķestris "Collegium Musicum Riga" diriģenta Māra Kupča vadībā, kopā ar solistiem un baroka deju grupu, Riharda Vāgnera ielā 4 no 20. augustā no pulksten 12 līdz pulksten 18 iecerējuši uzvest maz zināmu, visticamāk, Latvijā iepriekš nekad neuzvestu pasaulē pirmo operu, kas saglabājusies līdz pat mūsdienām - itāļu komponista Džakopo Peri (Jacopo Peri) operu "Eiridīke".

Pirmoreiz Peri opera "Eiridīke" uzvesta 1600. gadā.

Operas sižeta pamatā ir grieķu mitoloģijas leģendārais stāsts par mūziķi Orfeju, kurš devies uz pazemes valstību, lai glābtu savu mīļoto sievu Eiridīki, kuru nāvīgi sakodusi čūska.

Klausītāji varēs vērot operas sagatavošanu - gan muzikālo, gan režijas, gan tērpu darināšanas procesu. Tiem, kas interesējas par aktuāliem jautājumiem senajā mūzikā, būs īpaša iespēja redzēt, kā tiek veidoti baroka operu uzvedumi.

Garšas svētki Aldaru ielā

Rīgas 810 gadu jubilejas svinību laikā Aldaru ielā svētku apmeklētāji nonāks autentiskā 20. gadsimta trīsdesmito gadu Rīgas atmosfērā, kur katru sagaidīs atraktīvi vārdu sargi, spēlēs ielu muzikanti un kurpes pucēs kurpju tīrītājs.

Tāpat pasākuma viesiem pēdējās tenkas izstāstīs visu zinošais sētnieks.

Pasākumā sevi, savu ģimeni un draugus varēsiet iemūžināt pie vērīga karikatūrista vai retro foto studijā.

Būs arī lieliska iespēja piedalīties konkursā, kas tiks publicēts avīzē "Aldaru ielas vēstis". Svētku apmeklētājiem avīzi dalīs čaklie avīžzēni. Konkursa uzvarētājs uz gadu tiks iecelts Aldaru ielas saimnieka godā.

Rīgas biržas stāsti

20. augustā Doma laukumā tiks atklāta rekonstruētā Rīgas biržas ēka - Ārzemju mākslas muzeja jaunā mājvieta.

Rīgas Biržas stāsti sāksies pulksten 12.30 ar koncertu, kurā muzicēs un dejos vizuāli krāšņi un profesionāli meistarīgi ārvalstu kolektīvi.

Doma laukumā muzicēs Ķīnas operas mākslinieki no "Suzhou Kunqu Opera Troupe", Gamelānu mūzikas grupa no Indonēzijas "The Sekar Irama", "Konya Turkish Tasawwuf Music Ensemble" no Turcijas, Tallinas Nommes mūzikas skolas simfoniskais orķestris, kā arī Nīderlandes un Lietuvas džeza mūziķu apvienība.

No pulksten 16 līdz pulksten 17 uz ekrāna būs redzama Rīgas Biržas ēkas oficiālās atklāšanas ceremonijas translācijas tiešraide Doma laukumā, bet pulksten 18 sāksies vakara opermūzikas koncertprogramma, kurā klausītāji tiks iepazīstināti ar Rīgas Biržas arhitektūras īpatnībām, īpašu uzmanību pievēršot tēliem, kas rotā ēkas fasādi, un trim izstādēm, kas greznos jauno muzejnamu atklāšanas brīdi. Koncertā muzicēs Vidzemes kamerorķestris un Latvijas Nacionālās operas koris, solisti Kristīne Gailīte, Ieva Parša, Liene Kinča un Andris Ludvigs.

Noslēgumā pulksten 20 - Džeza mūzikas koncerts un Rīgas 810gades svētku Lielkoncerta translācija no Mežaparka lielās estrādes.

Eizenšteina sapņu kuģis

Par godu Rīgas 810 gadu jubilejai 20. augustā, Sergeja Eizenšteina ielā notiks performance "Eizenšteina sapņu kuģis", kuras tapšanā varēs iesaistīties katrs interesents. Filmas pamatā būs 810 kadri ar Rīgas svētku norisēm un apmeklētājiem.

Filma simboliski attēlos Rīgas ceļu cauri gadsimtiem līdz pat 810. jubilejai - no pilsētas pirmsākuma līdz mūsdienām.

Filmēšanu papildinās dažādas atraktīvas darbības - Eizenšteina ielā būs novietota jahta, kas atspoguļos mazā Eizenšteina tā laika idejas par lielo kuģi, kas vēlāk pārtapa varenajā filmā "Bruņukuģis Potjomkins".

Uz jahtas uzstāsies dīdžejs Toms Grēviņš un vīdžejs Mikus Meirāns. Viņu priekšnesumu papildinās videomateriāli ar atsauci uz Sergeja Eizenšteina darbiem.

'Rīgai - 810' lielkoncerts 'Meistars. Dziesma. Leģenda'

20. augustā no pulksten 20 līdz 21. augusta pulksten 1 Lielajā Mežaparka estrādē notiks "Rīgai - 810" svētku lielkoncerts "Meistars. Dziesma. Leģenda", kurā piedalīsies 7000 koru dziedātāju, 400 dejotāju un pūtēju orķestru dalībnieku no visas Latvijas.

Skatītājiem un dalībniekiem būs iespēja novērtēt deviņus meistaru tandēmus: Mārtiņa Klišāna un Valta Pūces, Andra Veismaņa un Jāņa Lūsēna, Ivara Cinkusa un Jura Kulakova, Mārtiņa Ozoliņa un Artura Maskata, Inta Teterovska un Ulda Marhilēviča, Agitas Ikaunieces un Uģa Prauliņa, Romāna Vanaga un Zigmara Liepiņa, Sigvarda Kļavas un Mārtiņa Brauna, Airas Birziņas un Imanta Kalniņa veikumu.

Lielkoncertā skanēs arī mūzika no klasiskā Dziesmu svētku repertuāra, to skaitā Pētera Barisona, Emīla Dārziņa, Jāzepa Vītola dziesmas, kā arī maestro Raimonda Paula kompozīcijas, ko diriģēs Vispārējo dziesmu svētku virsdiriģenti Arvīds Platpers, Edgars Račevskis, Jānis Zirnis un Haralds Bārzdiņš.

Īpašs notikums būs vecmeistaru Imanta un Gido Kokaru godināšana 90. dzimšanas dienā. Imants Kokars dzimis 1921. gada 16. augustā, Gido Kokars - 1921. gada 17. augustā. Paredzēts, ka abi brāļi uzstāsies virsdiriģenta ampluā.

Pēc koncerta notiks sadziedāšanās, ko vadīs slavenais trimdas latviešu ansamblis "Čikāgas piecīši".

Rīgas gadsimtu stāsti: Fakti, leģendas, deja un mūzika

Rīgas svētku ietvaros 21. augustā no pulksten 11 līdz pulksten 17 Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā Rīgas viesi un rīdzinieki tiks gaidīti Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, lai atpūstos, priecātos, klausītos, skatītos, dejotu, mācītos izzinātu un uzzinātu.

No pulksten 12 līdz pulksten 17 koncertprogrammā "Senās dejas un mūzikas virpuli" senās mūzikas un deju ansambļi ne tikai sniegs koncertu, bet arī visas dienas garumā rādīs un mācīs to deju soļus, kas tikušas dejotas Rīgā pirms vairākiem gadsimtiem. Tas būs ne tikai muzikāls baudījums, bet arī lieliska iespēja iepazīt seno mūziku un pirms gadsimtiem dejoto balles deju soļus.

Savukārt programma "Rīgas gadsimtu stāsti: Fakti un leģendas" no pulksten 12 līdz 17 muzeja viesiem tiks piedāvātas dažādas izvēles - apmeklētāji varēs piedalīties ekskursijā - ceļojumā cauri Rīgas gadsimtiem, apskatot gan muzeju, gan Rīgas Domu un Rīgas Doma krusteju. Šīs ekskursijas būs pieejamas gan latviešu, gan krievu un angļu valodās.

Bērni ar vecākiem varēs piedalīties ekskursijā ar uzdevumu, meklējot dzīvnieku atveidojumus Rīgas Doma krustejā! Savukārt unikālas lietas no muzeja krājuma varēs aplūkot Rīgas svētku ekspresizstādē "Rīgas dārgumi - seno amatnieku meistardarbi".

Lieli un mazi muzeja apmeklētāji būs aicināti veidot vēl vienu kopīgu ekspresizstādi - "Mana Rīgas sajūta". Visiem, kas interesējas par Rīgas vēsturi, būs iespēja savas zināšanas pārbaudīt atjautības un erudīcijas zibenturnīros - "Rīga, rīdzinieki, tradīcijas un notikumi ".

Visu dienu darbosies arī teatralizēti vēsturisks fotosalons "Jūties kā pagājušo gadsimtu rīdzinieks!".

Svētku programma 'Dzīvā Rīga'

Rīgas 810. dzimšanas dienas svinību laikā, 21. augustā no pulksten 12 līdz 23 11. novembra krastmalā valdīs viduslaiku gars svētku programmā "Dzīvā Rīga": tur varēs sastapt seno amatu meistarus, bruņiniekus, viduslaiku pilsētas iedzīvotājus un tās viesus, alķīmiķus, burvjus un blēņu stāstniekus. Dienas centrālais notikums būs jaunās, visu rīdzinieku un Rīgas viesu dotās un kopīgi darinātās atslēgas izgatavošana un parādīšanās.

Dienas centrālais notikums būs jaunās, visu rīdzinieku un Rīgas viesu dotās un kopīgi darinātās atslēgas izgatavošana un parādīšanās. Rīgas svētku kulminācija būs jaunās Rīgas atslēgas izliešana un uguņošana. Ziņas par Rīgas atslēgas atrašanās vietu ir dažādas un neskaidras - daži avoti vēsta, ka tā tiek slēpta kaut kur Krievzemes arhīvos, citi, ka tā zudusi Zviedru zemes ārēs, bet lai Rīga mūžam būtu droša un pasargāta, tai ir vajadzīga atslēga, kas to sargā.

Tā taps no rīdzinieku un Rīgas viesu dotajām atslēdziņām, kuras sakausēs kopā vienā lielā, stiprā, mīlestības enerģijas pilnā atslēgā. Katrs pilsētnieks un pilsētas viesis jau no 7. augusta var atnest savu atslēgu uz Rātslaukumu un iemest to lielajā atslēgu lādē, lai tā kļūtu par daļu no jaunās Rīgas atslēgas.

Svētdienas programma Krastmalā sāksies ar amatnieku, Rīgas sargu un goda pilsoņu gājienu pa Vecrīgas ielām. Gājiena noslēgumā Krastmalā tā dalībnieki iekārtos apmetnes un sargās Rīgu, gaidot jaunās atslēgas izliešanu. Čigāni zīlēs un paredzēs nākotni, bruņinieki cīnīsies ar ļaundariem, magi un iluzionisti uzburs dažādus trikus, krodzinieki rūpēsies par rīdzinieku vēderiem, bet stāstnieki izklaidēs Rīgas viesus ar blēņu stāstiem. Viens no spilgtākajiem Viduslaiku Rīgas svētku notikumiem būs bruņinieku turnīrs un bruņinieku cīņu paraugdemonstrējumi zirgos.

Paraugdemonstrējumu kvalitāti paspilgtinās krāšņie, stilizētie jātnieku tērpi un zirgu aprīkojums, kas skatītājus spēj pārcelt simtiem gadu senā pagātnē, radot bruņinieku cīņu klātbūtnes efektu. Deviņos vakarā sāksies Rīgas svētku koncertuzvedums "Leģenda par Rīgas atslēgu", veltīts leģendai par Lielo Kristapu, Rīgu un tās atslēgu. Koncertuzveduma muzikālās koncepcijas autors un realizētājs ir Uldis Marhilēvičs. Svētki noslēgsies ar krāšņu uguņošanu pulksten 22.30.

Nommes mūzikas skolas jauniešu simfoniskā orķestra koncerts

Rīgas svētkos, 21. augustā, no pulksten 16 līdz 18 Svētā Pētera baznīcā uzstāsies Tallinas Nommes mūzikas skolas Jauniešu simfoniskais orķestris.

Tas dibināts 2003. gadā un ir viens no pašiem labākajiem jauniešu orķestriem Igaunijā. Tajā spēlē 40 mūzikas skolas topošie mūziķi vecumā no 12 līdz 20 gadiem.

Tallinas Nommes mūzikas skola ir lielākā mūzikas skola Igaunijā - tajā mācās vairāk nekā 500 audzēkņu. Skolas Jauniešu simfoniskais orķestris ir piedalījies dažādos starptautiskos projektos un nozīmīgos starptautiskos festivālos.

Orķestra repertuārā ir vairāk nekā 100 skaņdarbu, tai skaitā sarežģīti lielas formas simfoniskie darbi - svītas, simfonijas, instrumentāli skaņdarbi, filmu mūzika, popmūzikas skaņdarbi, piemēram - A. Vivaldi "Četri gadalaiki", D. Šostakoviča "Svētku uvertīra", A. Dvoržāka 9. simfonija, Smetanas "La Moldau", M. Bruha 1. vijoļkoncerts, Ž. Bizē svīta "Karmena", F. Šūberta "Nepabeigtā simfonija", Mocarta 23. klavierkoncerts, kā arī filmu mūzika, un populāri hīti, piemēram, Glena Millera skaņdarbi.

'Zaļās dzīves skola' Esplanādē

No 8. augusta līdz 21. augustam Rīgas svētku ietvaros Esplanādē "Vecrīgas ziemassvētku tirdziņš" organizē  Rīgas 810. gadadienas svētku gadatirgu. Tajā katru dienu notiks folkloras kopu koncerti ar vienojošo tēmu  - "Zaļās dzīves skola".

Katras tautas dzīvesziņā un tradīcijās ir ietvertas zināšanas - kā labāk dzīvot?  Folkloras kopu koncerti Esplanādē ļaus iepazīt kaut nelielu daļu no mūsu tautas sakrātajām dzīves mākslas atziņām. Savdabīgajā parka koncertu atmosfērā, kas raksturīga ar savu rimto, nesteidzīgo ritējumu, kopu dalībnieki ne vien dziedās, spēlēs un dancos, bet arī stāstīs, rādīs un  aicinās iesaistīties dažādās praktiskās dzīves provocētās situācijās. Apmeklētājiem būs iespēja mācīties, kā gūt dzīvesprieku un enerģiju no skaņas, kustības, krāsas, smaržas, ainavas, kā arī Dieva, dabas un cilvēka darinājumiem. Skatītājiem ir nodrošināta bezmaksas ieeja un sēdvietas.

Programma

Pirmdiena, 8. augusts. Plkst. 17.00 - 18.00.

Rīgas folkloras kopa "Grodi" - Rudzu lauka svētība

Otrdiena, 9. augusts. Plkst. 17.00 - 18.00.

Rīgas folkloras kopa "Rija" - Kustības terapija

Trešdiena, 10. augusts. Plkst. 17.00 - 18.00.

Bauskas folkloras kopa "Trejupe" - Zemgaliešu dzīvesprieks

Ceturtdiena, 11. augusts. Plkst. 17.00 - 18.00.

Rīgas folkloras kopa "Kokle" - Kopmuzicēšanas burvība

Piektdiena, 12. augusts. Plkst. 17.00 - 18.00.

Vecsaules folkloras kopa "Vecsaule" - Savas dziesmas iedvesma

Sestdiena, 13. augusts. Plkst. 13.00 - 15.00.

Rīgas krievu folkloras kopa "Berendejka" - Vasaras tradīcijas krievu folklorā

Valkas folkloras kopa "Nāburgi" - Puišu un meitu satiksme

Svētdiena, 14. augusts. Plkst. 13.00 - 15.00.

Salacgrīvas folkloras kopa "Cielava" - Jūras mātes aicinājums

Smārdes folkloras kopa "Milzkalnieki" - Alus spēks

Pirmdiena, 15. augusts. Plkst. 17.00 - 18.00.

Vidrižu folkloras kopa "Delve" - Jaunā pāra līdzināšana un mičošana

Tārgales līvu folkloras kopa "Kāndla" - Līvu zīmes

Otrdiena, 16. augusts. Plkst. 17.00 - 18.00.

Rīgas folkloras kopa "Dandari" - Muzikanta amats un dancotāja pamats

Trešdiena, 17. augusts. Plkst. 17.00 - 18.00.

Mālpils folkloras kopa "Mālis" - Gadskārtu ieražu ritms

Ceturtdiena, 18. augusts. Plkst. 17.00 - 18.00.

Jērcēnu folkloras kopa "Mežābele" - Tēva mājas ozola svētība

Piektdiena, 19. augusts. Plkst. 17.00 - 18.00.

Rīgas krievu folkloras kopa "Iļjinskaja Platņica" - Bērnu audzināšana

Sestdiena, 20. augusts. Plkst. 12.00 - 15.00.

Saldus folkloras kopa "Medainis" - Saldumi

Rēzeknes etnogrāfiskais ansamblis "Rūta" - Velēšanas tradīcijas

Liepājas folkloras kopa - "Atštaukas" - Ko liepājnieki domā par rīdziniekiem?

Sarīkojumu vada Andris Kapusts

Svētdiena, 21. augusts. Plkst. 12.00 - 15.00.

Gudenieku etnogrāfiskais ansamblis "Gudenieku suiti" - Līgavas un līgavaiņa pošanās kāzām

Siguldas folkloras kopa "Senleja" - Zāļu dziedniecība

Rīgas folkloras kopa "Grodi" - Sasveicināšanās un atvadīšanās

Sarīkojumu vada Andris Kapusts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!