Pienācis rudens, kad lietaino vakaru īsināšanai jāizvēlas kaut kas no aktuālā kultūras piedāvājuma. Aktīvajiem kultūrmīļiem vispiemērotākie būs nelieli izbraucieni ārpus Rīgas, kuros var apvienot ceļošanu, sēņošanu un kādu garīgi bagātinošu pasākumu, koncertu vai izrādi. 11. septembrī 19.00 Oleru muižā tiks izrādīts "Vadātājs"- iedvesmojoša, mākslu sintēzes rezultātā veidots procesuālās mākslas ceļojums, kas 50 minūšu reāllaikā ļauj pieskarties ikdienas skrējienā zudušajam laikam.

Priekšnesuma būtība atklājas improvizācijā, līdz ar to performance ikreiz ir citāda. Šī savdabīgā gaismēnu metamorfoze kopā ar instrumentālo mūziku, videomākslu un deju top skatītāja klātbūtnē kā minimālistisks brīnums, pakāpeniski uzplaukstot kā koša puķe (ne tikai pārnestā, bet arī tiešā nozīmē, jo izrādē tiek izmantoti kinētiski gaismas objekti) un pārsteidz savā nesamākslotībā. Skaņas, kustības un gaismas sintēze šķiet tik harmoniska un pilnīga savā brīvi interpretējamā vēstījumā, ka jebkuru vārdu jēdzieniskā un estētiskā ietilpība šķiet par šauru "Vadātāja" raksturojumam.

Projekta līdzautori ir dažādās mākslas nozarēs aktīvi darbojošies mākslinieki – "Vadātāja" idejas autors un performanču meistars Artis Gulbis, grupas "Iļģi" mūziķi Ilga Reizniece un Māris Muktupāvels, kustību mākslinieki Simona Orinska un Dzintars Krūmiņš, kā arī Lampu dizaina darbnīcas gaismas objektu autori Ērika Māldere un Aigars Lenkēvičs.

"Vadātājs" piedāvā atvērt savu sajūtu pasauli, iedarbināt emocionālos sensorus un iekšējo skatienu. Atskaņas no buto dejas Simonas Orinska izpildījumā, nepārtrauktā kustība ar palēninātā kino efektu un milzīgu gaismas objektu pārvērtības ne tikai mākslinieku rokās, bet gan izmantojot visu ķermeni, veido savdabīgas uz mirkli fiksētas instalācijas, kas vedina atbrīvot prātu meditācijai ārpus laika un ikdienas pulsācijas. Ilgas Reiznieces un Māra Muktupāvela bezvārdu dialogs dažādu instrumentu balsīs (vijole, akordeons, kokle, zvaniņi utt.) veido dažādu stilu un melodiju impresijas (no tautas mūzikas līdz džeziskām variācijām), kas nav vizuālā priekšnesuma fons, bet organiski iekļaujas tā veidotajā kopainā.

Būtiskais šajā performancē ir visu tās komponentu saskarsme un mijiedarbība un saskaņa katrreiz unikālā notikumā. Mazliet pat izbrīna, cik ļoti šīs visas spēcīgās personības spējušas, neko nezaudējot katra no sava īpatnā šarma, radīt šo harmonisko veselumu bez tendencēm dominēt pār pārējiem. Viņi ļāvušies vadātāja vilinājumam, lai redzētu, kurp tas aizvedīs. Šo "Vadātāju" sastapt ir vērts ikvienam laikmetīgās mākslas un kamerformāta izrāžu cienītājam.

Foto galerija

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!