Dailes teātrī 23. novembra vakarā pasniegtas "Spēlmaņu nakts" teātra gada balvas 15 nominācijās. Par Gada dramatiskā teātra izrādi kļuva "Mirušās dvēseles", bet Gada latviešu autora iestudējuma balvu saņēma Jaunā Rīgas teātra (JRT) izrāde "Ziedonis un Visums".

Foto galerija

Gada režisora balvu saņēma Valmieras teātra režisors Viesturs Meikšāns. Labākās aktrises godā tika Daigai Kažociņai par Katrīnas lomu Deivida Oberna "Pierādījuma" iestudējumā, bet labākā aktiera balva - Kasparam Znotiņam par lomu izrādē "Ziedonis un Visums".

Tika pasniegta arī "Spēlmaņu nakts" žūrijas specbalva Dirty Deal teātrim un anonīma mecenāta balva 1000 Ls Kaspara Znotiņam. Nordea bankas rīkotajā skatītāju balsojumā par labāko aktieri tika atzīts Kaspars Znotiņš, par labāko aktrisi - Gunu Zariņa, bet par labāko izrādi - "Ziedonis un Visums".

Teātra balvas "Spēlmaņu nakts" balvas:

1.Gada dramatiskā teātra izrāde - "MIRUŠĀS DVĒSELES", Nikolaja Gogoļa lugas iestudējums Latvijas Nacionālajā teātrī, režisors Kirils Serebreņņikovs.

2. Gada latviešu autora iestudējums - "ZIEDONIS UN VISUMS", Jaunais Rīgas teātris, režisors Alvis Hermanis.

3. Gada izrāde bērniem vai jauniešiem - "Miskastes bērns", teātra "Skatuve" iestudējums, režisors Ivars Lūsis.

4. Gada režisors - Viesturs Meikšāns, "Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās" iestudējums pēc Edvarta Virzas poēmas "Straumēni" motīviem Valmieras drāmas teātrī;

5. Gada scenogrāfs - Reinis Suhanovs, Grigorija Gorina "Tils Pūcesspieģelis" iestudējums Dailes teātrī.

6. Gada kostīmu mākslinieks - Kirils Serebreņņikovs, Nikolaja Gogoļa "Mirušās dvēseles" iestudējums Latvijas
Nacionālajā teātrī.

7. Gada muzikālās partitūras autors dramatiskajā izrādē - Jēkabs Nīmanis, mūzika "Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās" pēc Edvarda Virzas poēmas "Straumēni" motīviem iestudējums Valmieras drāmas teātrī.

8.Gada aktrise - Daiga Kažociņa, par Katrīnas lomu Deivida Oberna "Pierādījums", režisors Valters Sīlis.

9. Gada aktieris - Kaspars Znotiņš, par Ziedoņa lomu izrādē "Ziedonis un Visums", režisors Alvis Hermanis.

10. Gada aktrise otrā plāna lomā - Inga Siliņa, loma Žaneta izrādē "Vīns un nezāles", režisors Viesturs Meikšāns.

11. Gada aktieris otrā plāna lomā - Kaspars Gods, loma Harijs Hanana izrādē "Hanana", režisors Dž.Dž. Džilindžers;

12. Gada jaunie skatuves mākslinieki - Madara Saldovere, loma Una izrādē Devida Harovera "Melnais strazds", Latvijas Nacionālajā teātrī.

13. Gada spilgtākā debija - Mārcis Lācis, debija režijā "Novakars. Kopsavilkums" Latvijas Nacionālajā teātrī.

14. Gada baleta māksliniece - Jūlija Gurviča, loma Princese Aurora izrādē "Apburtā princese" Latvijas Nacionālajā operā.

15. Gada kustību mākslinieks - Alberts Kivlenieks izrādē "Vadonis", režisors Edmunds Freibergs, Latvijas Nacionālais teātris.

"Spēlmaņu nakts" balva ir metālkalēja Jura Gagaiņa veidotā balva - skatuves nagla. Ir sens ticējums: ja aktieris uz skatuves atrod naudu, tas nozīmē jaunu lomu - jaunu sākumu, jaunu iespēju sevi pierādīt, kas aktierim ir vissvarīgākais.

Pilnu pretendentu sarakstu skatieties šeit!

Foto galerija: Spēlmaņu nakts nominanti

Kā ziņots, uz gada dramatiskā teātra izrādes godu pretendē Germana Grekova "Hanana" iestudējums Liepājas teātrī, ko iestudējis Dž. Dž. Džilindžers, Nikolaja Gogoļa "Mirušās dvēseles" iestudējums Latvijas Nacionālajā teātrī, režisors Kirils Serebreņņikovs, "Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās" Valmieras Drāmas teātrī, režisors Viesturs Meikšāns, un "Ziedonis un Visums" Jaunajā Rīgas teātrī, režisors Alvis Hermanis.

Par gada režisora balvu cīnās Dž.Dž Džilindžers, Alvis Hermanis, Viesturs Meikšāns, Indra Roga un Kirils Serebreņņikovs.

Uz gada aktrises balvu pretendē Daiga Kažociņa par Katrīnas lomu Deivida Oberna lugā "Pierādījums", Inese Kučinska par Ausmas Hananas lomu iestudējumā "Hanana", Dita Lūriņa par Antonijas lomu Rūdolfa Blaumaņa "Skroderdienas Silmačos", Elīna Vāne par Elizabetes lomu Fridriha Šillera lugā "Marija Stjuarte" un Guna Zariņa par Sofijas lomu izrādē "Jāņonkulis".

Pretendenti uz gada aktiera balvu ir Andris Keišs ar Astrova lomu izrādē "Jāņonkulis", Normunds Laizāns ar Reja lomu Deivida Harovera "Melnais strazds", Tālivaldis Lasmanis ar Krišjāņa lomu Alvja Lapiņa "Eldorado" un Sandro lomu Otari Bagaturijas "Karalis Līrs nabagmājā", Voldemārs Šoriņš ar Voldemāra lomu Ursa Vidmera "Topdogi" un trimdas Kārļa Ulmaņa lomu Zigmāra Liepiņa un Kaspara Dimitera izrādē "Vadonis" un Kaspars Znotiņš ar Ziedoņa lomu izrādē "Ziedonis un Visums".

"Spēlmaņu nakts" balvas tiks pasniegtas arī gada latviešu autora iestudējumam, gada izrādei bērniem vai jauniešiem, gada scenogrāfam, gada kostīmu māksliniekam, gada muzikālās partitūras autoram dramatiskajā izrādē, gada otrā plāna aktierim un aktrisei, gada jaunajam skatuves māksliniekam, gada spilgtākajai debijai, gada baleta māksliniekam un gada kustību māksliniekam.

Nominantus "Spēlmaņu nakts" balvai ir izraudzījušies deviņi eksperti profesora Jāņa Siliņa vadībā. Bet uzvarētājus noteiks žūrija, kurā darbosies Valda Čakare, Linda Ģībiete, Pēteris Krilovs, Henrieta Verhoustinska un Ēriks Vilsons.

"Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā saņems Kārlis Pamše.

Aktieris, režisors, teātra vēsturnieks, rakstnieks Kārlis Pamše dzimis 1917.gada 31.martā Virānes (tagad Dzelzavas) pagastā.

Pamše beidzis Jaungulbenes lauksaimniecības skolu, Drāmas teātra studiju (1947) un Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultātes Režijas nodaļu (1953).

1944.-1965.gadā Pamše darbojās Drāmas teātrī: sākumā kā aktieris, bet no 1953.gada - kā režisors. Kopš 1966.gada Pamše bija režisors Rīgas Operetes teātrī. "Trejmeitiņas", "Cirka princese", "Peldētāja Zuzanna", dziesmu spēle "Zaļā pļava" - tie bija tikai daži no viņa iestudētajiem darbiem Operetē. Pamše pasniedza aktiera meistarības stundas Teātra fakultātes studentiem, darbojās radio, iestudējot vairākus radiolasījumus, un rakstīja teātra kritiku.

Pamše ir sarakstījis vairākas grāmatas: "Es zagu" (2004), "Anta Klints: sarunas" (2002), "Mani draugi un citas nepatikšanas: atmiņas, blēņas - te nopietnība, te šķitums" (1999), "Operetes karuselī: Stāsts par Edgaru Zveju" (1997), "Mana īsbiogrāfija, kas izvēršas garumā 33 notikumos" (1997), "Ja mana dzīve būtu tik mana vien...: mazi stāsti par teātri" (1989), "Ja visas pasaules bērni ..." (1976), "Nemierā ar sevi: Stāsts par aktrisi Ludmilu Špīlbergu" (1966).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!