Pretendents nominācijā Labākais oriģinālliteratūras darbs 2010 - Liāna Langa. "Vilkogas", izdevējs "Neputns".

""Vilkogas" aiz sarežģītās tēlu, zīmju un refleksiju valodas slēpj lielu un patiesu bijību, pietāti pret visu, kas dzīvs, vai tas būtu suns, lietus vai skumjas — tas vieš uzticību un ļauj sekot līdzi arī tajos valodas apvidos, kur lasītājs vēl nekad nav kāju spēris, jo drošības sajūta, ka autore neizdzēsīs lampiņu tuneļa galā, nezūd." (Andra Konste)

"Kad debesis reibina vai zeme atveras, kad neredzi attaisnojumu tam, kas notiek tā, kā nevajadzētu notikt, apsēdies klusā vietā un izlasi vienu dzejoli no "Vilkogām". Leksikas ziņā apbrīnojami sulīga valoda, kāda sen latviešu dzejā nav manīta." (Edvīns Raups)

""Vilkogas" ir ceļojums, taustīšanās tumsā, spēcīga apsūdzība pastāvošās lietu kārtības statiskumam un plakātiskumam. Jaunajā krājumā Liānas Langas maģiskais pieskāriens atklāj stabilu un skaudru poētisko realitāti." (Pēteris Draguns)

"Erotiskais miesiskums, sakāpinātais jutekliskums, kas izpaužas spilgtos, dzīvīgos, nereti sirreālos dzejas tēlos, sadzīvo ar intelektuāli asu vērojumu "no malas" un tiekšanos pēc vārda precizitātes, vienlaikus izvairoties no dzejai nāvējošas sludināšanas vai apgalvošanas." (Ieva Lešinska-Geibere)

Liāna Langa dzimusi Rīgā. Publicējas kopš 1988. gada. Deviņdesmito gadu pirmo pusi pavadījusi ASV, mācījusies New School College Ņujorkā, kur studējusi filozofiju un amerikāņu XX gs. literatūru. Bijusi literatūras raidījuma "Melns uz balta" vadītāja Latvijas sabiedriskajā televīzijā. Dokumentālas filmas "Tramvajs vārdā Kalpotājs" (2004) producente, idejas un scenārija autore. NRSD un Hardija Lediņa CD " Dziesmas neuzrakstītai lugai" producente un dziesmu tekstu autore. Pašlaik ir izdevniecības "Apostrofs" vadītāja un strādā literārā žurnāla "Latvju Teksti" redakcijā. Saņēmusi Dzejas dienu balvu (1998 un 2006) un Literatūras Gada balvu (2001). Ceļojumu eseju krājuma "Es varēju nesteigties"(apgāds "Lietusdārzs,"2008) autore. Dzejas izlases iznākušas Lietuvā un Čehijā - "vienišieji/bezpiederīgie" ("Nemunas", 2008) un "Sešit Anten" ("Agite/Fra", 2010). Dzejoļu publikācijas periodikā un antoloģijās franču, angļu, lietuvju, turku, ungāru, itāliešu, vācu, zviedru, krievu, ivritā un citās valodās, daudzu starptautisku dzejas festivālu dalībniece. Raimonda Paula mūzikla "Leo. Pēdējā bohēma" dziesmu tekstu autore. Kopš 2001.gada Dzejas dienu pasākuma "Klasisks dzejas vakars" organizatore. 2010. gadā iznācis krājums "Vilkogas" (Neputns, 2010), kurā apkopoti dzejoļi, kas sarakstīti laikā no 2006. līdz 2010. gadam pēc iepriekšējā krājuma "Antenu burtnīca" iznākšanas. 2010. gadā izdota arī Liānas Langas klausāmgrāmata "Es pēkšņi atmodos no dziļa miega", kurā autores lasījumā dzirdami dzejoļi no krājumiem "Iepūt taurītē, Skorpion!" (2001), "Antenu burtnīca" (2006) un "Vilkogas" (2010).

Foto: Neputns

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!