Savā 25. jubilejas gadā starptautiskais kinofestivāls"Arsenāls" kopumā demonstrēs 10 programmas, kurās būs iekļautas mazliet vairāk nekā 100 filmas - pilnmetrāžas mākslas filmas, dokumentālās, īsfilmas, studentu un animācijas filmas, otrdien preses konferencē paziņoja festivāla organizatori.

Filmas aptvers visus pasaules reģionus, visas kinomākslas nozares, tehniskās un tematiskās specifikas.

Festivālā, kā ierasts, sagaidāmas arī divas konkursa skates – Starptautiskais un Baltijas konkurss –, kā arī pasaules kino festivālu jaunatklājumi "Arsenāla" vakaros un "Panorāma", kas šogad vērsta uz Ziemeļvalstu kino, kā arī vairākas īpaši šim festivālam veidotas filmu programmas.

Ieskats Dienvidaustrumāzijas kino būs šī gada festivāla fokuss – savdabīgs, neierasts, brīžiem pat neierasti pietuvināts dabai un prātam neaptveramām eksistences formām. No eksotiskām sajūtu gleznām līdz vēl dzīvā atmiņā saglabātām vīzijām par neseno pagātni, par savulaik lolotām ilūzijām un tā arī nepiedzīvoto – pieminot NVS divdesmitgadi, "Arsenāls" sarūpējis īpašu programmu, kas tapuši šajā reģionā un vēsta par šodienas īstenību ciešā sasaistē ar pagātnes notikumiem.

Plašajā piedāvājumā festivāla direktore Šarlote Līduma izcēla leģendārā čīliešu režisora Raula Ruisa filmu "Trīs dzīves un tikai viena nāve" ar Marčello Mastrojāni kolorītā lomā, Olivjē Asaijasa televīzijas filmu klasikas noskaņās ieturēto "Karloss", kā arī pirms 17 gadiem tapušo un Bulgakova mistikas caurstrāvoto Jurija Karas lieldarbu "Meistars un Margarita", kas tikai tagad nonākusi uz lielā ekrāna.

Tradicionāli "Arsenālā" tiek godināts arī pašmāju un kaimiņvalstīs tapušais kino. "Arsenāla" Baltijas filmu skate ir būtiska platforma Baltijas filmu konteksta apzināšanai, turklāt tieši šo filmu seansi ir viens no labākajiem atspēriena punktiem, lai Baltijas – arī, protams, Latvijas – filmas tiktu iekļautas citu kinofestivālu programmās, jo "Arsenāla" viesu vidū parasti ir arīdzan citu pasaules kinofestivālu organizatori.

Šogad "Arsenāla" ietvaros sagaidāmas vairākas Latvijas filmu pirmizrādes, ko veidojuši Laila Pakalniņa, Reinis Pētersons, Līga Gaisa un Dzintra Geka. Gan Baltijas kino norisēm, gan kino tendencēm nākotnē "Arsenāla" ietvaros tiks veltīti arī tematiskie semināri, lekcijas, īpašas filmu skates.

Starp šī gada īpašajiem notikumiem minama arī 3D kino programma, kas kopā ar Minhenes Kino muzeja Štefana Drēslera vadīto lekciju par šī kinomākslas fenomena vēsturi un attīstību, no nievājošas kritikas līdz pasaules mēroga kino režisoru atzinīgiem vārdiem. Neizpaliks arī mūzikas kino programma.

"Arsenāls" ik reizi ir pārsteigums gan pašiem veidotājiem, gan kino skatītājiem, kas pirmajā rudens drēgnumā sabirst kino teātros un ļaujas kino provokācijai. Latvijas kultūras ministre Sarmīte Ēlerte teic, ka "Arsenāla" atrod ne vien jaunu, savdabīgu un visnotaļ intriģējošu kino, bet arī nerimstošu radošo garu, burzmu, kas septembrī pārņem Rīgas kinoteātrus.

Jau ziņots, ka starptautiskais kino festivāls "Arsenāls" norisināsies no 10. līdz 18.septembrim kinoteātros "Kino Citadele" un "K Suns". Ar festivāla programmu un filmām iespējams iepazīties www.arsenals.lv un kinoteātra "Kino CItadele" kasēs iespējams iegādāties abonementus – piecām filmām abonements maksā 12 latus, 10 filmām – 20. latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!