Iepriekš prognozētā "Oskara" balvas saņēmēja – filma "Slumdog Millionaire" ("Graustu Miljonārs" lat.) apbalvota ar astoņām "Oskara" balvām, tai skaitā arī ar galveno "Oskaru" kā gada labākā filma.

imageFoto galerija

"Oskara" balvu kategorijā Labākā režija saņēma "Slumdog Millionaire" režisors Denijs Boils, kā arī balvas tika saņemtas gan par filmas skaņu celiņu, gan labāko dziesmu, kas skan filmā un labāko oriģinālo scenāriju.

Par Labāko aktieri galvenajā lomā tika nosaukts Šons Penns par Hārvija Milka lomu filmā "Milk". Pennam šis ir otrais "Oskars" šajā kategorijā - 2003. gadā viņš saņēma balvu par galveno lomu "Mystic River", kopumā Penns kā labākais aktieris "Oskaram" bijis nominēts piecas reizes.

Kā Labākā aktrise galvenajā lomā "Oskaru" saņēma Keita Vinsleta par Hannas Šmitas lomu filmā "The Reader". Aktrisei šis ir pirmais "Oskars", bet kopumā viņa šai balvai bijusi nominēta sešas reizes, tai skaitā arī par galveno lomu leģendārajā 'oskarotajā' melodrāmā "Titāniks".

Kā iepriekš jau tika prognozēts, balvu kā Labākais otrā plāna aktieris saņēma nelaiķis Hīts Ledžers par Džokera lomu kārtējā Betmena filmā "The Dark Knight". Uz skatuves pēc zeltītās statuetes devās viņa ģimene - Ledžera māte Sallija Bella, tēvs Kims Ledžers un aktiera vecākā māsa Keita.

Savukārt balvu kā Labākā otrā plāna aktrise saņēma Penelope Krusa par lomu filmā "Vicky, Christina, Barcelona".

Par Labāko Ārzemju filmu tika atzīta japāņu režisora Iojiro Takitas filma "Departures", bet dokumentālajā žanrā Oskars tika piešķirts filmai "Man On Wire" - kas stāsta par Filipu Petī, kas 1974. gadā pa trosi mēroja ceļu starp bēdīgi slaveno Ņujorkas dvīņu torņu jumtiem.

Latvijas skatītāji svinīgo ceremoniju, kas šogad Losandželosā norisinājās 81. reizi, varēs noskatīties 23. februāra vakarā TV6 ēterā, sākums 21:30. Ceremoniju tiešajā ēterā tulkos Ģirts Līcis, kurš šo šovu komentēs jau trešo reizi.

Labākā filma:
"Slumdog Millionaire"

Labākā aktrise galvenajā lomā:
Keita Vinsleta ("The Reader")

Labākais aktieris galvenajā lomā:
Šons Penns ("Milk")

Labākā otrā plāna aktrise:
Penelope Krusa ("Vicky, Christina. Barcelona")

Labākais otrā plāna aktieris:
Hīts Ledžers ("The Dark Knight")

Labākā režija:
Denijs Boils ("Slumdog Millionaire")

Labākais oriģinālais scenārijs:

"Slumdog Millionaire"

Labākais adaptētais scenārijs:
"Milk"

Labākā animācijas filma:
"Wall-e"

Labākie kostīmi:
"The Duchess"

Labākā dokumentālā filma:
"Man On Wire".

Labākā ārvalstu filma:
"Departures" (Japāna)

Pilns "Oskara" saņēmēju saraksts atrodams šeit

'Slumdog Millionaire' reklāmas rullītis:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!