Foto: AFP/Scanpix
Britu kinoakadēmijas (BAFTA) balvas "Zelta maska" ceremonijā, kā iepriekš prognozēts, triumfēja Toma Hūpera filma "Karaļa runa" ('King's Speech'), uzvarot septiņās kategorijās.

Foto galerija

"Karaļa runa" atzīta gan par gada labāko filmu, gan arī par labāko britu filmu. Pie balvām tikuši arī visi filmas galveno lomu atveidotāji. Kolins Fērts, kurš filmā redzams Anglijas karaļa Džordža VI lomā, "Zelta masku" saņēma kā Labākais aktieris, bet Helēna Bonema Kārtere un Džefrijs Rašs apbalvoti kā labākie otrā plāna lomās.

Filma apbalvota arī par labāko oriģinālscenāriju un labāko mūziku. Kopumā "Karaļa runa" bija nominēta 14 kategorijās

Uz titulu Labākā filma pretendēja arī Deivida Finčera "Sociālais tīkls" ('The Social Network'), Darena Aronofska "Melnais gulbis" ('Black Swan'), Kristofera Nolana "Pirmssākums" ('Inception'), un brāļu Koenu "Īstenā drošsirdība" ('True Grit').

Par labāko režijas darbu Britu kinoakadēmija ar "Zelta masku" apbalvojusi "Sociālā tīkla" režisoru Deividu Finčeru, bet tās scenārija autors Ārons Sorkins apbalvots par labāko adaptēto scenāriju. Filma apbalvota arī par labāko montāžas darbu.

Ikgadējā BAFTA ceremonijā labākās aktrises gods ticis Natālijai Portmanei par galveno lomu filmā "Melnais gulbis". Filmai, kas bija nominēta "Zelta maskai" 12 kategorijās, šī ir vienīgā balva.

Par labāko ārzemju filmu tika atzīta zviedru kinolente "Meitene ar pūķa tetovējumu" ('Girl with the Dragon Tatoo'), bet par labāko animācijas filmu "Rotaļlietu stāsts 3" ('Toy Story 3').

Vairākas balvas par specefektiem un citām tehniskām kvalitātēm saņēmusi filma "Pirmsākums", bet par kostīmiem un grimmu apbalvoti filmas "Alise Brīnumzemē" ('Alice un Wonderland') veidotāji.

Ja iepriekš ziņots, ka par mūža ieguldījumu ceremonijā tika godināts 88 gadus vecais britu aktieris Kristofers Lī, kas pazīstams skatītājiem no tādām filmām kā "Lord of the Rings" ("Gredzenu pavēlnieks"), "Mio, my Mio" ("Mio, manu Mio") un "Sleepy Hollow" ("Jātnieks bez galvas")

Savukārt "Harija Potera" franšīze saņēma Britu kinoakadēmijas (BAFTA) apbalvojumu par ieguldījumu kinomākslā. Balvu saņēma Harija Potera radītāja britu rakstniece Dž.K.Roulinga un filmu producents Deivids Heimens.

BAFTA balva tiek uzskatīta par britu atbildi Holivudas "Oskaram". Tā dibināta 1947. gadā un un kopš 2002. gada notiek pāris nedēļas pirms "Oskara" ceremonijas Losandželosā. Britu kinoakadēmijas goda prezidents ir Viņa Karaliskā augstība princis Viljamss.

Pilns nomināciju un uzvarētāju saraksts apskatāms šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!