Foto: Publicitātes foto
Laikā no 7. līdz 11. septembrim Rīgā, kinoteātrī "K.Suns" ikgadējā Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma ietvaros tiks demonstrēta filmu programma "Drosmes faktors", "DELFI Kultūra" informēja Nacionālā Kino centra pārstāvji.

Filmu programmā "Drosmes faktors" iekļautas deviņas starptautisku atzinību guvušas dokumentālās filmas - par cilvēkiem, kas nebaidās runāt par sevi uztraucošām lietām, iesaistīties politiskos un sabiedriskos notikumos, uzdrīkstas atklāt savus pārdzīvojumus.

Programmu atklās vācu režisora Kirila Tuši filma "Hodorkovskis" par Mihaila Hodorkovska personību un Krievijas politisko virtuvi ("Berlināle 2011" - konkursa filma), zviedru režisora Markusa Lindēna filmas "Nožēlas skartie" uzmanības centrā ir Orlando un Mikaels, kas savas identitātes meklējumos pārtapuši par sievietēm un vēlāk mēģina atgriezties iepriekšējā veidolā ("Prix Europa"  - Labākā 2010. gada dokumentālā filma). Pasaulslavenais britu grafiti mākslinieks Banksy piedāvā "Rezerves izeju" ­- filmu par ielu mākslu un tās veidotājiem (viena no sešām labākajām Oskaram nominētajām dokumentālām  filmām).

ASV režisoru Maikla Kolinsa un Mārtija Sijuko "Padoties varēšu rīt"  iepazīstina ar filipīnieti Pako, kurš jau 14. gadu izcieš sodu par noziegumu, kuru nekad nav izdarījis (Pako aizstāvība kļuvusi par visaptverošu sabiedrisku kustību, filma ieguvusi skatītāju balvu vairākos prestižos festivālos).

Turpinot iepriekšējos gados aizsākto tradīciju, foruma laikā skatītājiem būs iespēja tikties ar vairāku filmu režisoriem un pēc filmu noskatīšanās piedalīties diskusijās.

Savas domās par filmām recenziju konkursā ir izteikuši  topošie žurnālisti, kino kritiķi un citi kino interesenti.

Forumā piedalīsies arī filmu producenti un režisori no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Krievijas, Norvēģijas, Vācijas un Gruzijas, kā arī televīziju pārstāvji no Skandināvijas un Centrāleiropas valstīm, Krievijas, ASV un Kanādas.

Filmu programma ir Nacionālā Kino centra veltījums skatītājiem Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma ietvaros. Forums ir ikgadējs starptautisks pasākums dokumentālo filmu veidotājiem un dokumentālā kino skatītājiem, kas šogad notiek jau 15. reizi, bet filmu programma Rīgā būs skatāma 6. reizi.

Papildus informācija par filmu programmu un seansiem Nacionālā Kino
centra mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!