Foto: LETA
Nacionālais Kino centrs jauno Māra Martinsona filmu "Amaya" izvirzīs ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" kategorijā Labākā ārvalstu filma, portālam "Delfi" apstiprināja NKC pārstāvji.

ASV Kinoakadēmijas kritērijiem (Special Rules for the Best Foreign Language Film Award) šogad atbilst divas Latvijas spēlfilmas - "Amaya" un "Rūdolfa mantojums", no kurām Nacionālā ekspertu komisja izvēlējās filmu "Amaya".

Nacionālā ekspertu komisija izveidota ar Nacionālā Kino centra vadītājas Ilzes Gailītes Holmbergas rīkojumu, tajā šogad strādāja kultūras ministrs Ints Dālderis, Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova, Latvijas Kinoproducentu asociācijas prezidents Vilnis Kalnaellis, Latvijas kinooperatoru asociācijas valdes loceklis Uldis Jancis, Nacionālā Kino centra spēlfilmu eksperts, kinorežisors Jānis Putniņš, kinokritiķis un LU acociētais profesors Viktors Freibergs, kinokritiķe un kinovēstures eksperte Dita Rietuma, Nacionālā Kino centra Latvijas filmu izplatīšanas projektu vadītāja un žurnāla "Kino Raksti" galvenā redaktore Kristīne Matīsa. Nacionālā komisija noskatījās abas kritērijiem atbilstošās filmas un balsoja par diviem jautājumiem – vai Latvijai šogad vispār jāizvirza filma "Oskara" balvai un, ja jā, tad kura no divām kritērijiem atbilstošajām.

Nacionālais Kino centrs izstrādā nolikumu, pēc kura Latvijas filmas turpmāk tiks izvirzītas arī Eiropas Kinoakadēmijas balvai "Fēlikss" un Krievijas Kinoakadēmijas balvai "Nike"; atšķirībā no "Oskaru" konkurences, cīņā par "Fēliksiem" un "Nikēm" Latvijai jau bijuši vērā ņemami panākumi. Latvijas producenti var izvirzīt "Oskara" balvai arī dokumentālās un animācijas filmas, vienīgi šiem filmu žanriem uzcelts diezgan augsts slieksnis - lai filma vispār atbilstu izvirzīšanas kritērijiem, tai jābūt vismaz nedēļu komerciāli izrādītai kinoteātros Losandželosā un / vai Manhetenā.

Māra Martinsona spēlfilma "Amaya" pirmizrādi piedzīvoja 2010. gada
14. septembrī un kopš 17. septembra skatāma kinoteātros "Forum Cinemas" un "Rīga", turklāt ar ļoti labiem panākumiem – kinoteātrī "Forum Cinemas" pēc pirmās nedēļas nogales "Amaya" ir otrajā vietā pēc skatītāju skaita un septītajā vietā pēc kases ieņēmumiem (biļetes uz šo filmu ir lētākas). Savukārt Lietuvā, kur "Amaya" pirmizrādi piedzīvoja nākamajā dienā pēc Rīgas, filma šobrīd ir pirmajā vietā gan pēc skatītāju skaita, gan pēc kases ieņēmumiem. Tiesa, Lietuvā šobrīd filmu izrāda no septiņām kopijām un pirmizrāde bijusi jau vairākās pilsētās, bet arī Latvijā tiek plānoti izrādīšanas grafiki citās pilsētās ārpus Rīgas. Starptautiskajā arēnā filmu izplatīs amerikāņu kompānija "House of Film".

Jāpiebilst, ka šī ir otrā Māra Martinsona filma, kas pieteikta "Oskara" balvai. Pērn viņa filmu "Nevajadzīgie ļaudis" kinoakadēmijas balvai pieteica Lietuva.

Filmā "Amaya" galvenajā lomā redzama japāņu kinozvaigne Kaori Momoi, galvenajā vīriešu lomā - lietuviešu mūziķis un aktieris Andrus Mamontovs, pārējās lomās Kristīne Nevarauska, Laura Luīze Dzenīte, Lau Dan, Hui Shiu Hung, Monie Tung un citi. Filmas operators Gints Bērziņš.

"Amaya" ir stāsts par romantiķi Polu, kurš pēc dramatiskas šķiršanās no mīļotās Lori dodas klejojumos pa pasauli. Honkongā liktenis viņu saved kopā ar sievieti vārdā Amaya un viņas mazliet komisko ģimeni. Pagātnes jūtas negrib pierimt un tās atdzimst pašā negaidītākajā laikā un vietā. Trīs dažādas sievietes palīdz Polam izdzīvot vēl nepieredzētas "mīlestības", "ilgošanās", "prieks", "šķiršanās" izjūtas un no jauna atrast dzīves pilnasinību.

Filmā var atrast ne tikai savstarpējo attiecību dažādus modelējumus, tā piedāvā izprast Austrumu un Rietumu kultūru atšķirības, iejusties varoņu tēlos un viņu ikdienas dzīvēs, kas brīžiem pārvēršas komiskās, pat absurdās situācijās.

Filmā skan angļu, ķīniešu (kantonu dialekta) un japāņu valodas, Latvijā tā tiks demonstrēta ar subtitriem latviešu un krievu valodās.

Filma "Amaya" veidota, sadarbojoties kinoproducentu kompānijai "Krukfilms" (Latvija) ar kino studiju "October Pictures" (Honkonga).

Angliski runājošajai auditorijai filma tiks piedāvāta ar nosaukumu "Hong Kong Confidential".

Atgādinām, ka 2008. gadā "Oskara" balvai kategorijā Labākā ārzemju filma no Latvijas bija izvirzīta filma "Rīgas sargi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!