Foto: Publicitātes foto
"Man gribētos izkliedēt maldīgo priekšstatu, ka mēs esam tumša un bēdīga "atsaldētu" autistu grupa. Ne visi īsti saprot, ka "Austrai" netrūkst ne humora, ne degsmes, ne draiskuma. Ceru, ka Rīgā visi dejos kopā ar mums. Enerģijas "Austrai" ir pārpērēm," pirms vecgada vakarā koncertzālē "Palladium" plānotā koncera intervijā laikraksta "Diena" pielikumam "TV Izklaide" stāsta grupas "Austra" vokāliste Keitija Stelmanis.

Jautāta, kurā brīdī viņa atmetusi sapni kļūt par operdziedātāju un pievērsusies rokam un vēlāk arī elektroniskajai mūzikai, Stelmanis intervijā norāda, ka tas noticis, kad viņa bijusi 19 - 20 gadus veca un tas bijis pagrieziena punkts viņas dzīvē. "Es atklāju mūzikas virzienus, par kuriem līdz tam man nebija ne jausmas. Es iepazinu Toronto mākslas dzīvi, par kuras eksistenci nemaz nezināju.

Es apmeklēju neatkarīgās mūzikas koncertus, satiku iedvesmojošus māksliniekus un "iefiltrējos" vietējā DIY (do it yourself / dari pats) entuziastu kustībā, par kuras daļu man ļoti gribējās kļūt. Es izdomāju ieturēt pauzi akadēmiskās mūzikas studijās un dibināt savu rokgrupu. Tā nu ir sanācis, ka es vairs neatgriezos operas un klasiskās mūzikas pasaulē," stāsta mūziķe.

Latviešu izcelsmes mūziķe izdevumam tāpat atzīst, ka tad, kad viņa satiek cilvēkus, kuri runā latviski, viņa jūtas priecīga. "Mana māte ir pa pusei latviete, es esmu dzimusi un augusi Toronto, taču latviešu kultūra ir daļa no manas bērnības, kaut arī pati latviski nerunāju."

Kara laikā Keitijas Stelmanis vectēvs pametis Latviju un devies uz Lielbritāniju, kur iemīlējies angļu meitenē, Keitijas vecmāmiņā, un viņi kopā aizbraukuši uz Kanādu un nodibinājuši tur ģimeni, taču kopš tā laika Keitijas vectēvs tā arī vairs nav bijis Latvijā.

"Kanādā mēs vectēvu saucam par Čārlzu. Latviski tas būtu Karloss, nē... Kārlis! Viņš katru nedēļu apmeklēja Latviešu biedrības namu Toronto - viņam bija svarīgi uzturēt saikni ar Latviju un tās kultūru," norāda Keitija Stelmanis un piebilst, ka dažas reizes Latviešu biedrības namu apmeklējusi kopā ar vectēvu.

Par gaidāmo koncertu Latvijā Stelmanis "TV Izklaidei" stāsta: "Koncerts Rīgā Vecgada vakarā būs īpaši nozīmīgs un neaizmirstams. Gribam, lai viss izdotos jautri. "Austra" vēl nekad nav uzstājusies Latvijā. Es zinu, ka mums šovasar bija jāspēlē festivālā, taču uzstāšanos nācās atcelt, jo mums bija radušās problēmas ar koncertu plānošanu. Mēs reabilitēsimies un nospēlēsim kolosālu šovu. Uz koncertu Latvijā atnāks arī mani radi, kuri dzīvo Latvijā, un es nevaru pievilt ne viņu, ne citu klausītāju cerības. Es sagaidīšu Jauno gadu kopā ar savu latviešu ģimeni - tas būs megaforši. Kaut ātrāk pienāktu 31. decembris!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!