Foto: DELFI
Lai noskaidrotu precīzus faktus par Latvijas Nacionālās operas (LNO) finanšu stāvokli, Kultūras ministrijas (KM) uzdevumā plānots veikt auditu, piektdien sanāksmes laikā ar operas darbiniekiem sacīja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende.

Ministre piektdien nolēma nopietnu finanšu problēmu dēļ LNO direktora amatā vēl neapstiprināt līdzšinējo operas vadītāju Andreju Žagaru, kurš bija vienīgais, kas pieteicās konkursā uz šo amatu. Tā vietā, kamēr notiks audits, Kultūras ministrija nākamnedēļ plāno izsludināt konkursu uz operas operatīvā vadītāja amatu uz laiku līdz sešiem mēnešiem, paskaidroja kultūras ministres preses sekretāre Elīna Bīviņa.

"Vislabāk ir ieiet jaunā aplī, vispirms noskaidrojot visu informāciju, tāpēc es arī pieņēmu šādu lēmumu pagaidām neparakstīt līgumu un gaidīt [audita] rezultātus," norādīja Jaunzeme-Grende.

Savukārt Žagars vēl nav nolēmis, vai piedalīsies konkursā uz operas operatīvā vadītāja amatu. "Es padomāšu, vai piedalīšos," vien teica Žagars.

Žaneta Jaunzeme-Grende sanāksmes laikā minēja, ka operas audits varētu beigties pēc viena līdz diviem mēnešiem un tam nevajadzētu ilgt ilgāk par sešiem mēnešiem.

Ministre pastāstīja, ka pēc viņas rīcībā nonākušās informācijas par operas finanšu problēmām plānots pārbaudīt operas izmaksas, kā arī to, cik līdzekļu nepieciešami LNO darbības nodrošināšanai un tās attīstībai.

Jaunzeme-Grende arī izteica domu, ka varētu mainīt likumu, palielinot operas valdi līdz trim no pašreizējā viena valdes locekļa, starp kuriem varētu sīkāk sadalīt uzdevumus.

Uz sanāksmi ar kultūras ministri kopumā bija pulcējušies aptuveni 20 LNO darbinieku, kuri par notiekošo izteica satraukumu. Ministre gan norādīja: "Saprotu satraukumu, taču tas nav vērsts pret operu, bet par operu."

Žagars arī bija ieradies uz sanāksmi un pauda pārliecību, ka audits varētu palīdzēt sakārtot radušās problēmas.

"Man ir pamats ticēt, ka ministre grib to sakārtot, un neredzu vēršanos pret mani," sacīja Žagars. Viņš gan atzina, ka nav iepazinies ar konkursa komisijas lēmumu.

Žagars atgādināja, ka vairākas reizes norādījis uz LNO nepietiekamo finansējumu un nepieciešamību to palielināt, lai nodrošinātu sabalansētu saturu.

Viņš pavēstīja, ka šogad kopējais LNO budžets ir 5,8 miljoni latu, no kuriem 3,8 miljoni ir valsts finansējums, bet 2 miljoni ir pašu ieņēmumi, tostarp arī sponsoru finansējums. Pēc operas vadītāja teiktā, pašreizējās LNO parādsaistības ir nedaudz virs 400 tūkstošiem latu, taču viņš arī norādīja, ka tās samazināsies, jo gads vēl nav beidzies un uz svētkiem vēl gaidāmi ieņēmumi.

"Mēs nevaram celt biļešu cenas, lai segtu visas izmaksas, bet pašreizējie līdzekļi ir nepietiekami, lai nodrošinātu šo žanru. Cerams, ka ministrei pietiks drosmes to sakārtot," klāstīja Žagars.

Iespējamu nopietnu finanšu problēmu dēļ Jaunzeme-Grende arī ierosinājusi disciplinārlietu pret Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāri Solvitu Zvidriņu.

"Pamatojoties uz faktiem un pamatotām šaubām par to, ka finanšu problēmas radušās, visticamāk, nesaimnieciskas rīcības dēļ, kā arī tādēļ, ka LNO ilgstoši nav nodrošināta pietiekama, visaptveroša un kvalitatīva valsts kapitāla daļu pārvaldība un uzraudzība, kas ir Kultūras ministrijas valsts sekretāra kā valsts kapitāla daļu turētāja pienākums, ministre pret Kultūras ministrijas valsts sekretāri Solvitu Zvidriņu ierosinājusi disciplinārlietu, kas ļaus iegūt pilnvērtīgu informāciju par operas finanšu situāciju un citiem apstākļiem," teikts ministrijas paziņojumā presei.

Ar ministres lēmumu Zvidriņa uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku ir atstādināta no amata, bet par pienākumu izpildītāju iecelts valsts sekretāra vietnieks Uldis Lielpēters.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!