Foto: DELFI

"Latvijas kultūras dzīve nebūtu iedomājama bez Imanta Kalniņa",  "Otra tāda kā Imants Kalniņš nav!", "Viņš ir komponējis un turpina komponēt mums visiem nozīmīgas dziesmas," - tā par savu laikabiedru un kolēģi, latviešu komponistu, kultūras darbinieku, politiķi un ilggadēju Saeimas deputātu Imantu Kalniņu, kurš ceturtdien, 26. maijā, svin 70. gadu jubileju, "DELFI Kultūrai" stāsta ekspolitiķe Anna Seile, dziedātāji Renārs Kaupers un Olga Rajecka, kā arī mūziķi Adrians Kukuvass un Jānis Šipkēvics juniors.

Kalniņš dzimis 1941. gada 26. maijā, Rīgā. Izglītību guvis Latvijas valsts konservatorijas profesora Ādolfa Skultes kompozīcijas klasē. Vienlīdz aktīvi Kalniņš darbojies gan rokmūzikā, gan akadēmiskajā mūzikā. Viņš ir Latvijas Komponistu savienības biedrs no 1966.gada.

Radošās darbības laikā sacerējis sešas simfonijas, vairākas operas (ieskaitot pirmo rokoperu PSRS "Ei, jūs tur"!), oratorijas, kantātes, koru dziesmas, filmu un teātra mūziku. Plaši pazīstamas ir viņa populārās mūzikas dziesmas, kas tautas mīlestību iekarošas ansambļu "Menuets", "Turaidas Roze", "Autobuss debesīs" un daudzu citu mūziķu izpildījumā.

"Imants Kalniņš  jau tagad neapšaubāmi ir pieskaitāms pie visu laiku izcilākajiem Latviešu komponistiem.  Viņa "rokraksts" atpazīstams momentāli, lai ko Jūs baudītu no viņa ārkārtīgi vispusīgās daiļrades - simfonijas, oratorijas, operas, teātra un kino mūzika, rokenrols. Melodijas, kas nekad neaizmirstas, kas liek sapņot vienatnē un visiem kopā. Šķiet nav Latvijā tādu cilvēku, kas nemācētu nodziedāt kaut frāzi no Imanta neaptveramā repertuāra. Spilgtākais tautas mīlestības un publikas atzinības pierādījums ir ikgadējais "Imantdienu" koncerts, kas pulcē daudzus tūkstošus klausītāju no visas valsts. Imanta Kalniņa darbi ir novērtēti arī starptautiski. Mūzika aktierfilmai "Pūt, vējiņi !" saņēmusi Grand Prix Starptautiskajā Vissavienības kinofestivālā Maskavā 1976. gadā. Ar izciliem panākumiem pasaulslaveni orķestri ir atskaņojuši Imanta Kalniņa simfonisko mūziku," teikts vairāku komponista albumu izdevēja "Upe" mājaslapā.

1998. gadā Kalniņš apbalvots ar III šķiras Triju Zvaigžņu ordeni un 1991. gada barikāžu dalībnieku piemiņas zīmi.

Olga Rajecka: Esmu laimīga, jo strādāju ar tik izcilu komponistu

"Novēlu Imantam Kalniņam ļoti radošu laiku, radošu procesu! Protams, arī veselību un mīlestību!" - tādus vārdus, sveicot Imantu Kalniņu jubilejā, sarunā ar "DELFI Kultūra" teic dziedātāja Olga Rajecka.

Jautāta, ko viņai devusi sadarbība ar Imantu Kalniņu, Rajecka atklāj: "Man Imants Kalniņš ir nevis tikai devis, bet dod arī joprojām! Esmu laimīgs cilvēks, ka esmu dzīvojusi un strādājusi kopā ar tik izcilu komponistu un to joprojām daru!

Viņš ar savu mūziku ir man palīdzējis citādi ieklausīties mūzikā!

Esmu patiešām laimīga, ka esmu dziedājusi viņa sarežģīto un īpatnējo mūziku. Nav vairs neviena tāda kā Imants Kalniņš. Un šo gadu laikā, cik es dziedu, neviens tāds vairs nav piedzimis. Tomēr es ceru, ka Latvijā reiz piedzims kāds tikpat liels komponists!".

Adrians Kukuvass: Imants Kalniņš ir neparasta dziļuma cilvēks

"Bez Imanta Kalniņa Latvijas kultūras dzīve nebūtu iedomājama. Viņš aizsāka intelektuālā roka strāvojumu un līdz ar tā aizsākšanos cilvēki sāka uzdrīkstēties eksperimentēt," par Imantu Kalniņu stāsta viņa kolēģis, grupas "Menuets" dalībnieks Adrians Kukuvass.

Jubilejā Imantam novēlu visu to labāko un vēl novēlu atpūsties, uzkrāt spēkus un enerģiju jaunam uzrāvienam, jo darbs Saeimā atņem spēkus, īpaši radošām personībām. Es to zinu, jo pats septiņus gadus esmu bijis Jūrmalas politikā - tas patiešām nav viegli," stāsta Kukuvass.

"Imants ir neparasta dziļuma cilvēks, arī filozofs. Viņš stipri izvērtē, kuram un ko teikt vai neteikt. No viņa var ļoti daudz ko mācīties, jo Imants savā dzīvē vēro, bet pret straumi neairē. Ne jau tādēļ, ka viņš to nevarētu, bet gan tādēļ, ka viņš ir dzīvesgudrs," teic Kukuvass.

Anna Seile: Imant, glabā savu sirdsgudrību!

Imant! Glabā savu sirdsgudrību, nenoliec malā nošu lapu, neaizmirsti lielo politiku! Varbūt vēl Latvija būs jāmodina..."


Tādus vārdus kā apsveikumu jubilejā ar "DELFI Kultūra" starpniecību Imantam Kalniņam teic ilggadējā viņa "Saeimas solabiedrene" Anna Seile.

Renārs Kaupers: Imants Kalniņš komponē īpašas dziesmas

"Ar vislabākajām atmiņām par mūsu sadarbību albumā "Par lietām, kuras tā ar nekad nepāriet", sirsnīgi sveicieni Imantam Kalniņam svētku dienā!" komponistu apsveic dziedātājs Renārs Kaupers.

"Vēlu veselību un mieru, kā arī prieku un iedvesmu turpināt darīt to, ko viņš ir darījis visu mūžu - proti, komponējis brīnišķīgas, latviskas un ļoti īpašas mums visiem dziesmas!" teic Kaupers.

Jānis Šipkēvics jaunākais: Kalniņš ir neatkārtojama latviskuma iemiesojums mūzikā

"Man Imants Kalniņš ir visīpašākais īpatnēja un pavisam neatkārtojama latviskuma iemiesojums mūzikā. Tik avangardiskas, dīvainas un joprojām modernas melodijas ar tikai viņam piemītošu prasmi dzejnieku tekstus ap tām apvīt tā, ka tie parāda pavisam citas krāsas, šķiet, dzejoļi viņa rokās no melnbaltiem pārvēršas krāsainos akmentiņos.


Es būtu daudz nabagāks savās sajūtās - šai pasaulē dzīvojot bez 4.simfonijas, "Turaidas rozes" dziesmām "Apvij rokas", "Buramdziesmiņas (Kamēr vien akmens)" un kora dziesmu cikla "Mīlestība".

Jūs nemaz nevarat iedomāties, cik daudz Imants Kalniņš joprojām nozīmē man un veselai paaudzei jauno mūziķu - gan akadēmiskajā laukā, gan visos citos iespējamos mūzikas žanros.

Imant, turiet prātā, ka pirmie 100 gadi ir tie grūtākie. Ilgu mūžu un radītprieku vēl atliku likām!"

Lielā cieņā,
Jānis Šipkēvics jaunākais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!