Foto: LETA
Operdziedātāja Maija Kovaļevska, kura šovasar Latvijā uzstāsies pēc triju gadu pārtraukuma, atzīst, ka Tatjanas loma Siguldas Opermūzikas svētkos uzvestajā Pētera Čaikovska operā "Jevgēņijs Oņegins" ir viņas mīļākā loma.

Kovaļevska ceturtdien Siguldas Opermūzikas svētku preses konferencē pastāstīja, ka šī ir viņas "sapņu loma un mīļākā loma" un to viņa iepriekš izpildījusi arī Šveicē un Austrijā.

"Esmu priecīga, ka man lomas nav jāmeklē, tās pašas atnāk pie manis. Tatjanas tēlu vislabāk izjūtu gan aktieriski, gan mūzikā," sacīja dziedātāja.

Savukārt "Jevgēņija Oņegina" titullomas izpildītājs Neitans Gans (Nathan Gunn) norādīja, ka viņam kā amerikānim visgrūtākais izaicinājums bijusi lomas apguve krievu valodā. Šo valodu viņš gan savulaik apguvis skolā, tāpēc ar izrunas grūtībām spējis tikt galā. Savukārt no dziedāšanas viedokļa dalība Čaikovska operas iestudējumā problēmas nesagādājot, jo amerikāņu un krievu operdziedātāju balsu tipi ir līdzīgi.

Kovaļevska arī teica, ka viņai ir plāni tuvāko gadu laikā saspringtajā kalendārā paredzēt vēl kādas uzstāšanās Latvijā, taču par tiem viņa māņticības dēļ pagaidām nevēlējās stāstīt. Darba plāns dziedātājai ir izveidots līdz 2014.gadam.


Atgādinām, ka 19.Siguldas Opermūzikas svētkus atklās 29.jūlijā ar latviešu pianistes Lienes Circenes koncertu, savukārt 30.jūlijā notiekošā Čaikovska operas "Jevgēņijs Oņegins" izrāde būs šo svētku galvenais iestudējums.

"Jevgēņija Oņegina" brīvdabas oriģināliestudējumā, kas īpaši pielāgots Siguldas pilsdrupu estrādei, Kovaļevska atveidos Tatjanas lomu, savukārt Oņegina lomā būs ASV baritons Neitans Gans (Nathan Gunn). Pārējās lomas izpildīs operdziedātāji Marija Gorcevska, Jevgeņijs Akimovs, Krišjānis Norvelis, Antra Bigača, Kristīne Zadovska un Guntars Ruņģis.

Iestudējuma režisors ir astoņkārtējais Krievijas teātra festivāla "Zelta maska" laureāts Jurijs Aleksandrovs, bet scenogrāfiju veidos Sanktpēterburgas Mihailovas teātra galvenais scenogrāfs Vjačeslavs Okuņevs. Viņš kopā ar tērpu mākslinieci Ievu Kundziņu veidos arī izrādes tērpus. Uzvedumu diriģēs Aleksandrs Viļumanis.

Savukārt svētku noslēgumā 31.jūlijā skatītāji varēs baudīt operas zvaigžņu Galā koncertu, kurā uzstāsies arī viens no pasaules jaunā viļņa tenoriem Pavols Bresliks (Pavol Breslik) no Slovākijas. Pasākuma viesi varēs noklausīties arī Siguldas mūziķu koncertu un Garīgās mūzikas koncertu, kas notiks Siguldas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

Biļetes uz 19.Siguldas Opermūzikas svētkiem maksās no 10 līdz 30 latiem. Biļetes iegādājamas Latvijas Nacionālās operas kasē, Siguldas novada Tūrisma informācijas centrā un "Biļešu paradīzes" kasēs, kā arī elektroniski –  www.bilesuparadize.lv.

Opermūzikas svētku pirmsākumi ir meklējami 1993.gadā, kad to pastāvīgais organizators – operas mūzikas piekritējs ārsts Dainis Kalns – pirmo reizi uz Siguldu ataicināja Latvijas māksliniekus, kuri dziedāja ārzemju operteātros,‒ Inesi Galanti, Ingu Pētersonu un Egilu Siliņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!