Jautājums: Vai tā ir taisnība, ja es šobrīd lietoju kontracepcijas tabletes un gadās tomēr palikt stāvoklī, mēnešreizes jau nepazudīs un par grūtniecību varbūt radīsies aizdomas tikai vēlāk.

Vai lietojot tabletes, būdama stāvoklī, tas var ietekmēt bērniņa attīstību. Vai šādi gadījumi bieži ir sastopami. Paldies jums, ja uzklausījāt!

Atbild Zane Krastiņa, Valsts Ģimenes Veselības centra un ginekoloģijas privātklīnikas MMKL ginekoloģe:

Jā, tā var gadīties – ir jau grūtniecība, bet parādās asiņošana. Tā var būt līdzīga mēnešreizēm vai arī nedaudz savādāka. Tās nav īsti mēnešreizes, bet gan asiņošana grūtniecības laikā – no dzemdes dobuma, ja grūtniecība vēl nav pilnībā ieligzdojusies, no placentas malas, no dzemdes kakla, vai arī citu iemeslu dēļ (ja kas tāds vērojams jau zināmas grūtniecības laikā, vienmēr būtu jāgriežas pie ārsta).

Bet tas nav tiešā veidā saistīts ar kontracepcijas tablešu lietošanu – tā var gadīties jebkurai sievietei, ne tikai tablešu lietotājām.

Pagaidām nav zinātnisku datu, ne arī kādu praktisku novērojumu, ka mūsdienu kontracepcijas tabletes izraisītu kādas iedzimtas anomālijas.

Jāsaka, ka grūtniecības iestāšanās iespēja, ja tabletes tiek pareizi lietotas, ir aptuveni 0,3%, tomēr šāda iespēja palielinās, ja ir kāda kļūda tablešu lietošanā. Un kā mēs pašas zinām, kļūdas gadās gandrīz katrai...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!