Foto: LETA
Ceturtdien miris leģendārais Latvijas kordiriģents Imants Kokars, portālam "Delfi" apstiprināja kamerkora "Ave Sol" pārstāvis Einārs Verro.

Imants Kokars bija viens no ievērojamākajiem latviešu kordiriģentiem, Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors (1977-1991), Rīgas kamerkora "Ave Sol" dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs.

Kokars dzimis 1921.gada 16. augustā Gulbenē, absolvējis Cēsu Skolotāju institūtu, bet vēlāk Latvijas Valsts konservatoriju, iegūstot kordiriģenta grādu. Kokars kļuva par pēckara Latvijas "dziesmu karu" pirmo laureātu ar Cēsu Skolotāju institūta jaukto kori 1948.gadā, un arī turpmākajās sacensībās viņš ieguvis visvairāk augstāko godalgu ar vīru kori "Dziedonis", jaukto kori "Beverina".

Kokars izcīnījis daudzu starptautisko koru konkursu uzvaras gan ar "Dziedoni", gan paša un brāļa Gido Kokara 1969.gadā nodibināto, līdz šim brīdim mākslinieciskajā vadībā augstā līmenī noturēto Rīgas kamerkori "Ave Sol".


Kopš 1965.gada Kokars bija Latvijas Dziesmu svētku kopkora virsdiriģents. Viņš ir Rīgas Starptautiskā kamerkoru festivāla "Rīga Dimd" iniciators un mākslinieciskais vadītājs, viens no Starptautiskā koru festivāla "Nordic Baltic" idejas autoriem.

Kokars bija daudzu starptautisku koru konkursu žūrijas loceklis, sniedzis meistarklases Kanādā, Vācijā, Nīderlandē, Beļģijā, Norvēģijā un Izraēlā.

Diriģents bija arī fundamentālā projekta "Latviešu kormūzikas antoloģija 12 sējumos" iniciators un vadītājs.

Kokars bija Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda loceklis, apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Pēdējo reizi Imants Kokars Dziesmu svētku kopkora priekšā stājās 2011. gada vasarā, Rīgas 810. jubilejas koncertā "Meistars.Dziesma.Leģenda".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!